12 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε ψώνια φέρεται να είχε επιδοθεί η 25χρονη μητέρα της Άννυ και ο σύντροφός της το διάστημα που είχε «εξαφανιστεί» η τετράχρονη κόρη τους. Κατά πληροφορίες, μέσα σε 10 ημέρες ξόδεψαν 8.000 ευρώ από τα συνολικά 12.000 ευρώ, που φαίνεται να έδωσε στην 25χρονη ο 50χρονος Γερμανός, με τον οποίο βρέθηκε για περίπου ένα μήνα στη Γερμανία.

Το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν την Παρασκευή με συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Ν.Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση, που άρχισε στο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών επί διαδικαστικών θεμάτων για τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.
Εν μέσω νέων κινητοποιήσεων για τον τόπο διεξαγωγής και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας επαναλαμβάνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Η τρίτη συνεδρίαση ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής. Στο δικαστήριο βρίσκονται 29 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους.
Το... χαρτί υγείας ήταν η αφορμή για να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο τη Δευτέρα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ. Η κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ.Λεουτσάκο και στην βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη με αφορμή προεκλογική της δήλωση. Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει την Τρίτη η Αττική, από τις 11:00 έως τις 15:00, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Κόσμος: Σεισμός 7,4 βαθμών χτύπησε ξανά το Νεπάλ, που μόλις αρχίζει να συνέρχεται από την πολύνκερη καταστροφή των προηγούμενων εβδομάδων. Ο νέος σεισμός, με επίκεντρο σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κίνα είχε εστιακό βάθος 19 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί.

O Ανάντα Μπιτζόι Ντας στο Μπανγκλαντές «κήρυσσε» τον ορθολογισμό και αντιμαχόταν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό σε μπλογκ του, αλλά έγινε ο τρίτος που βρήκε φρικτό θάνατο: Τέσσερις άγνωστοι τον έσφαξαν με ματσέτες. Δύο μπλόγκερ με ανάλογη δραστηριότητα είχαν δολοφονηθεί με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Πέραν της προόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις που διαπίστωσε το Eurogroup, τα διεθνή ΜΜΕ στέκονται στην ασφυκτική πίεση που προκαλεί η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας: Η Αθήνα έχει δώσει μεν εντολή για την αποπληρωμή στο ΔΝΤ, σημειώνουν, όμως οι τίτλοι στέκονται στην αναφορά του Γ.Βαρουφάκη πως η ρευστότητα επαρκεί για δύο εβδομάδες. Ψηλά στο ενδιαφέρον και οι αναφορές από το Eurogroup περί δημοψηφίσματος, μεταξύ του «γιατί όχι» του Σόιμπλε και του «ο χρόνος δεν φτάνει» του Ντάισελμπλουμ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Την Τρίτη, η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι οδήγησε εκτός των χωρικών της υδάτων βάρκα με 400 άτομα, από τα χωρικά ύδατα, με τις ινδονησιακές αρχές να λένε πως «δεν είναι δικό μας πρόβλημα».

Η βαριά ήττα των Εργατικών στις εκλογές της Βρετανίας έφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες την παραίτηση του αρχηγού τους Εντ Μίλιμπαντ. Στο κόμμα επικρατεί προβληματισμός για τα αίτια της ήττας, ενώ στην πορεία προς την εκλογή του νέου ηγέτη, ένα είναι το βασανιστικό, αλλά καίριο ερώτημα: προς τα πού πρέπει να στρίψουν το τιμόνι για να βρουν και πάλι το δρόμο για την εξουσία;

Οικονομία: Ερώτηση για την εσωτερική στάση πληρωμών και τον προγραμματισμό εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέθεσε στον Γιάννη Βαρουφάκη ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας πως κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την οικονομία.

Την άποψη ότι η Ελλάδα, η ευρωζώνη και το διεθνές νομισματικό σύστημα χρειάζονται επειγόντως τη βιώσιμη εφαρμογή σειράς σημαντικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης δράσης από την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές και αναμόρφωση της δημοσιονομικής λιτότητας εκφράζει o γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Αθλητισμός: Το «καυτό» αγωνιστικό πρόγραμμα για τα εισιτήρια του τελικού του Champions League ξεκινά σήμερα, Τρίτη, με το παιχνίδι στο «Αλιάντς Αρίνα» με την Μπάγερν Μονάχου να υποδέχεται την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα της Βαρκελόνης είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό, μετά την εντυπωσιακή νίκη στο πρώτο παιχνίδι του «Καμπ Νου» με 3-0 και την καταπληκτική εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι, που σημείωσε δύο γκολ.

Με την κατηγορία της δωροδοκίας-δωροληψίας και αλλοίωσης του αποτελέσματος στον αγώνα με τη Βέροια βαρύνεται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη. Με γκολ του Μανούτσο Γκονσάλβες στο 28 και του Φεδόρ στο 73', η Ράγιο Βαγιεκάνο επικράτησε με 2-0 της Χετάφε, η οποία συνεχίζει να κινδυνεύει να υποβιβαστεί. Για να παραμείνει στην κατηγορία θα πρέπει να μαζέψει βαθμούς τις επόμενες δύο αγωνιστικές που απομένουν. Στον αντίποδα, η Ράγιο Βαγιεκάνο είναι βαθμολογικά αδιάφορη και ψάχνει το καλύτερο πλασάρισμα...



Δεν υπάρχουν σχόλια: