19 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με μια μακροσκελή ανοικτή επιστολή του μέσα από τις φυλακές ο Σάββας Ξηρός επικαλείται επτά λόγους για τους οποίους αρνείται να δεχθεί το «βραχιολάκι» ως μέσο για την αποφυλάκισή του και την έκτιση της ποινής του με κατ' οίκον περιορισμό.

Με θέμα που αφορά στο περιβάλλον και τον πολιτισμό ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, τις πανελλαδικές και οι 12.000 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ ομάδα Α' που εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ - Ομάδα Α' διαγωνίζονται σε τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.Από ένα στυλό στο οποίο υπήρχε γραμμένη η φράση «O Θεός μαζί σου» δώρισε στους μαθητές ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας.

Την περασμένη Πέμπτη στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής, τελέστηκε θεία λειτουργία για την πνευματική ενίσχυση των παιδιών που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα ανακάμψει σε περίπτωση που πάει στη δραχμή, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Press Project.

Εμφύλιο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών και σε περίπου 5.500 εκπαιδευτικούς προκάλεσε η γνωστοποίηση πρόθεσης του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει ως ρουσφετολογικές τις μετατάξεις εκπαιδευτικών που έγιναν το 2013. Οι εκπαιδευτικοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας και ζητούν να μην ανακληθούν οι μετατάξεις τους.

Κόσμος: Αστυνομικούς και μαχητές που είχαν πολεμήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις έψαχναν πόρτα-πόρτα στο Ραμάντι οι τζιχαντιστές της ISIS, οι οποίοι έριξαν στον Ευφράτη τις σορούς όσων σκότωσαν κατά την αιματηρή «εκκαθάριση» μετά την κατάληψη της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι κάτοικοι που έχουν διαφύγει από το Ραμάντι φτάνουν τους 25.000. Στους σιίτες πολτιφύλακες αναγκάζεται να βασιστεί η Βαγδάτη για την ανακατάληψη, παρά τους φόβους για ενισχύση του σεκταρισμού.

Το χάσμα δεν γεφυρώνεται στα Σκόπια: Αφού η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν κατέληξε ξανά πουθενά, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έβγαλε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της ως απάντηση στην προηγούμενη, συγκρίσιμου όγκου, διαδήλωση που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση για την παραίτησή του.

Λάσπη, βράχια και κορμοί δέντρων έπνιξαν τη νύχτα την ορεινή κοινότητα Μαργκαρίτα στο Σαλγκάρ της δυτικής Κολομβίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 58 άτομα και παρασύροντας σπίτια σε κοντινή χαράδρα μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις. Άγνωστο είναι πόσοι μπορεί να είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από το χάος.

Νέο χάος αναμένεται να προκληθεί στις σιδηροδρομικές μεταφορές της Γερμανίας από την Τρίτη, καθώς οι γερμανοί μηχανοδηγοί ξεκινούν επ' αόριστον απεργία. Η απεργία ξεκινά την Τρίτη για τη μεταφορά αγαθών και από την Τετάρτη μεταφέρεται και στα επιβατηγά τρένα.

Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα Τίρανα οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες του «κινήματος Γκιουλέν». Το κίνημα, αρχικά υποστηρικτής του Ερντογάν αλλά νυν «νούμερο ένα» αντίπαλός του, είναι παρόν στην Αλβανία κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μέσω  τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οικονομία: Σε θετικό κλίμα διεξάγονται την Τρίτη οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τις πληροφορίες για προσέγγιση Ελλάδας και θεσμών σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Στην ανάγκη να υποστηριχθεί η κυβέρνηση στην επιδίωξη υλοποίησης μιας νέας συμφωνίας με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της ΚΕΕ  και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2015».

Διπλή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την ανάγκη μιας «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, αλλά και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, έστειλε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ. Αναφορικά με την έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR, η Επίτροπος είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία.

Αθλητισμός: Το όνομα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα του Ολυμπιακού.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν έρθει σε επαφή με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του, το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.

Ηδη σε διακοπές βρίσκονται οι παίκτες της Τσέλσι, που έχασαν 3-0 από τη Γουέστ Μπρομ στο "Χόθορνς" για την προτελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Αδιάφορες βαθμολογικά και οι δύο ομάδες, όμως το ματς είχε ένταση κι αυτό φάνηκε από την αποβολή του Σεσκ Φάμπρεγας στο 29΄. Με 10 παίκτες οι πρωταθλητές Αγγλίας "υποτάχθηκαν" και γνώρισαν την πιο βαριά ήττα τους στη φετινή σεζόν.

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα, η Φιορεντίνα επικράτησε 3-0 της ουραγού Πάρμα και παραμένει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας που εξασφαλίζει συμμετοχή στο Europa League. Αντίθετα, η Νάπολι επικράτησε με 3-2 της υποβιβασμένης Τσεζένα και κράτησε τη διαφορά ασφαλείας από τη Φιορεντίντα στην 4η θέση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: