20 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και της Ιστορίας εξετάζονται σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Βάσως Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.  Για την υπόθεση κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαψεύδει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, προειδοποιώντας για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος μέσα από τα κελιά.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ενιαίας συμφωνίας που επιδιώκει, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα την Πέμπτη πρόταση - πακέτο για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δηλώνει ότι χρήματα για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δεν υπάρχουν. «Τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας» τόνισε.

Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους θα έχει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, που ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο, με την υφυπουργό Αμυνας, λόγω έκτακτου κωλύματος του ομολόγου του Αστον Κάρτερ.

Κόσμος: Σε πιλοτική εφαρμογή θέτει το Ισραήλ αμφιλεγόμενο μέτρο ασφαλείας που διαχωρίζει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς: Για τρεις μήνες, Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη δεν θα μπορούν να επιστρέφουν στις παλαιστινιακές περιοχές με λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν Ισραηλινοί. Το μέτρο ασφαλείας είχε αρχικά προταθεί από ομάδες εποίκων και τελικά υιοθετήθηκε σε δοκιμαστική βάση.

Μετά τις διεθνείς επικρίσεις για την αδράνεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στα σκάφη με τους χιλιάδες μετανάστες που πλέουν αβοήθητοι, η Μαλαισία και η Ινδονησία ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο στους μετανάστες. Προϋπόθεση, όπως τόνισαν οι δύο κυβερνήσεις, είναι πως η διεθνής κοινότητα θα μεριμνήσει ώστε να επαναπατριστούν μέσα σε έναν χρόνο.

Δέκα νεαροί συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ λίγο πριν φύγουν από τη χώρα με σκοπό, σύμφωνα με τις καναδικές Αρχές, να ενταχθούν στις τάξεις της τζιχαντιστικής ISIS σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με τις αναφορές στον καναδικό Τύπο, η αστυνομία ενημερώθηκε από συγγενείς των νεαρών.

O ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ανασύρει και να θάψει τις εκατοντάδες σορούς μεταναστών της τραγωδίας του Απριλίου, ώστε «να δει και να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει». Το σκάφος έχει εντοπιστεί στα ανοικτά της Σικελίας και ο Ρέντσι ανέφερε πως οι σοροί που έχουν εγκλωβιστεί θα ανασυρθούν όσο κι αν στοιχίσει.

Κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Norwegian Cruise Lines προσάραξε σε ύφαλο φεύγοντας από τις Βερμούδες για τη Βοστώνη, και έμεινε ακινητοποιημένο για έξι ώρες. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες. Το πλοίο «απελευθερώθηκε» μεν από τον ύφαλο, αλλά αγκυροβόλησε μέχρι να γίνει επιθεώρηση για το εάν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι.

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο άνοιγμα του Χρηματιστήριου Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Την ενοχή της για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor θα αναγνωρίσει η ελβετική τράπεζα UBS σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα, Τετάρτη, το πρακτορείο Bloomberg.

Στον τρόπο με τον οποίο ζυγίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις αποφάσεις για την Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Μεταξύ άλλων, επικαλείται τις απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι αυτή που θα «τραβήξει την πρίζα» στην Ελλάδα, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Αθλητισμός: Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί ο Μεχντί Αμπέντ την επόμενη εβδομάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ο Αλγερινός χαφ της Νιούκασλ, ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του με την αγγλική ομάδα τη Κυριακή.

Μπορεί η Σούπερ Λίγκα να έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να επιβληθούν κυρώσεις στη Bέροια όσο και στους κατηγορούμενους για χειραγώγηση του αγώνα (Αρβανιτίδη-Λαναρή), ωστόσο ο ειδικός ανακριτής, Γιώργος Ανδρεάδης, σύμφωνα με δημοσίευμα, θα καλέσει όλους τους ποδοσφαιριστές της Βέροιας που αγωνίστηκαν στο β’ ημίχρονο του επίμαχου ματς με τον Ολυμπιακό, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος».

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, το πρόγραμμα των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκ με τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και την έξοδο στο Europa League. Ετσι τα βλέμματα πέφτουν σε Τρίπολη, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται τους «πράσινους» και στο Περιστέρι, όπου φιλοξενείται ο «δικέφαλος του βορρά»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: