23 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Κατηγορηματικός ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί εντός του 2015 αφού η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία άμεσα. Τώρα. Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο. Αλλιώς θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα αποτελέσματα της ρήξης με τους εταίρους μας» δηλώνει η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και του δημοψηφίσματος και υπογράμμισε ότι μία λύση θα ήταν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Eίμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το αν θα υπάρξουν διαρροές στην ΚΟ του κόμματος όταν θα έρθει η συμφωνία με τους εταίρους.
Εξιχνιάστηκε μετά από τέσσερα χρόνια η υπόθεση αρπαγής 24χρονου υπηκόου Πακιστάν, που διαπράχθηκε στις 27 Απριλίου 2011 στο Λαγονήσι Αττικής. Δράστες είναι εννέα αλλοδαποί, πέντε υπήκοοι Αφγανιστάν, τρεις Πακιστάν και ένας Σρι Λάνκα, ενώ συνελήφθη ένας 43χρονος Πακιστανός ως ηγετικό μέλος της εγκληματικής ομάδας.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη 1:09 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου.
Κόσμος: Η Γερουσία απέρριψε πρόταση που είχε στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) σε ό,τι αφορά τη συλλογή δεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αμερικανών, ένα νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε κοντά στα Νησιά Σολομώντα, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία. Το Κέντρο Πρόληψης Ειρηνικού ανέφερε πως ο σεισμός δεν προκάλεσε τσουνάμι. Η ίδια περιοχή χτυπήθηκε πριν λίγες μέρες από άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση.

Τουλάχιστον 37 ένοπλοι και 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο δυτικό Μεξικό, σε μια περιοχή που λυμαίνονται τα καρτέλ των ναρκωτικών, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάρτησε στο δικτυακό του τόπο ένα μέρος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση στη διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Επιστολή με τις υποχρεώσεις τους σε «περίπτωση πολέμου» έστειλε σε 900.000 εφέδρους ο Στρατός της Φινλανδίας εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με τη γειτονική Ρωσία. Κάποιες στις αρχές του μήνα και άλλες προ λίγων ημερών, οι επιστολές εστάλησαν ακόμη και σε Φινλανδούς οι οποίοι ζουν στο Εξωτερικό.

Οικονομία: Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1987 και από τότε πηγαίνει σχεδόν πάντα προς τα πάνω. Και ας έχουν μεσολαβήσει από έντεκα κυβερνήσεις και πολυάριθμοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι, αν και χαρακτηρίζονται από ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, είχαν κάποια αμετάβλητα στον χρόνο κοινά χαρακτηριστικά.

Βελτίωση στη διαδικασία των συζητήσεων με την Αθήνα διαπιστώνει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, τουλάχιστον σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα. «Πρέπει να εμπιστευθούμε τον έλληνα πρωθυπουργό» λέει στο περιοδικό Politico o Μισέλ Σαπέν.

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στην Ελλάδα εξέφρασε από την Κοιλάδα του Αχελώου η ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αθλητισμός: Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει διάρρηξη στα αποδυτήρια της αλλά και ρίψη μολότοφ από αγνώστους, εξέδωσε η Παναχαϊκή. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η ΠΑΕ έκανε καταγγελία στη Γενική ασφάλεια Πατρών ενώ κατέθεσε και μήνυση κατά αγνώστων.

Αρνητικός στην πρόταση της Μπαρτσελόνα να παρακολουθήσει από το Βερολίνο τον τελικό του Champions League, ως επίσημος προσκεκλημένος των «μπλαουγκράνα» είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη του. Συγκεκριμένα, η Μπασρτσελόνα έστειλε επίσημη πρόσκληση στους Γιόχαν Κρόιφ, Φράνκ Ράικαρτ και Πεπ Γκουαρντιόλα να παρευρεθούν στον τελικό του Champions League, όμως η απάντηση που έλαβαν από τον νυν τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου ήτα αρνητική.Αυλαία την Κυριακή στο πρωτάθλημα της Premier League, με δύο «μέτωπα» να παραμένουν ανοικτά.

Ολοκληρώνεται το Σάββατο, με τη διεξαγωγή της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής, το ισπανικό πρωτάθλημα, με την Μπαρτσελόνα να έχει αναδειχθεί από την περασμένη εβδομάδα πρωταθλήτρια και το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και για την παραμονή στην κατηγορία. Με τις αναμετρήσεις της 34ης αγωνιστικής, ολοκληρώνεται το Σάββατο η Bundesliga και οι εκκρεμότητες αφορούν στις θέσεις για το Europa League και στην αποφυγή του υποβιβασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: