07 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ταλαιπωρία περιμένει ξανά τους επιβάτες του Μετρό οι οποίοι θέλουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα αναγκάζει τους οδηγούς των συρμών να τερματίζουν τα δρομολόγια στο σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Την υπερψήφιση των άρθρων που καταργούν την Τράπεζα Θεμάτων και επαναφέρουν ως μέσο όρο προαγωγής στο Λύκειο το 9,5 πρότεινε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.

Με άλλη διάταξη το υπουργείο Παιδείας αντικαθιστά την αναπλήρωση χαμένων ωρών με μαθήματα το καλοκαίρι, με περικοπές περιπάτων και εκδρομών, περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και αξιοποίηση των σχολικών γιορτών. «Δώσε μου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα υπόλοιπα τα συζητάμε» ήταν η φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που άνοιξε τον δρόμο προς τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων. 

Ακολούθησε το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, στο οποίο γίνεται λόγος και για το άλλο «καυτό» θέμα, εκείνο του ασφαλιστικού. Ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, η 25χρονη μητέρα της Άννυ, που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου, από την οποία προκλήθηκε θάνατος και «ψευδορκία μάρτυρα». Η μητέρα του παιδιού θα δώσει εξηγήσεις έχοντας νομικό παραστάτη μαζί της. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μητέρα γνώριζε για την χαμό της κόρης της.

Με την εξέταση του αιτήματος του δήμου Κορυδαλλού και της αντιπεριφέρειας Πειραιά για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών συνεχίζεται την Πέμπτη, για 2η ημέρα, η ακροαματική διαδικασία στις φυλακές Κορυδαλλού. Κλειστά τα σχολεία της περιοχής και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ πραγματοποιούνται νέα συλλαλητήρια. 

Κόσμος: Η ώρα της αλήθειας για το Λονδίνο έφτασε: Οι κάλπες άνοιξαν και οι Βρετανοί ψηφίζουν σε μια από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι δημοσκόποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς Συντηρητικοί και Εργατικοί εμφανίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ισοδύναμοι. Για τους προληπτικούς, ο νέος πρωθυπουργός που θα σπεύσει στην Ελισάβετ Β' για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ο 13ος για την 89χρονη βασίλισσα...

Πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα σε χώρο αποσκευών στο Φιουμιτσίνο, το κύριο αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Μέλη του προσωπικού εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού, αλλά δεν υπάρχει κανείς τραυματίας. Το αεροδρόμιο προβλέπεται να μείνει κλειστό μέχρι τις 14:00 τοπική. Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησης, και ανέφερε πως εντός τριών ημερών θα έχει καταλήξει στο ποιους θα κρατήσει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η δημοτικότητα της προέδρου έχει αγγίξει το ναδίρ με φόντο τη σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, ο έκπτωτος πρόεδρος της οποίας έχει διαφύγει στη Σαουδική Αραβία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητητα να επέμβει με χερσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες Χούτι. Η επιστολή στον ΟΗΕ για χερσαία επέμβαση έρχεται ενώ κορυφώνται οι συνομιλίες για ειρηνική διέξοδο. Η σύρραξη έχει γίνει σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και σε ξένο έδαφος, με το Ριάντ να επεμβαίνει υπέρ του έκπτωτου προέδρου και την Τεχεράνη να υποστηρίζει του αντάρτες Χούτι.

Περίπου μία ώρα προτού λήξει η διορία που είχε στη διάθεσή του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συνεννοηθεί με τους ηγέτες τεσσάρων κομμάτων, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το νέο σχήμα υπό τον ίδιο θα ελέγχει μόλις 61 έδρες (επί συνόλου 120) της Κνεσέτ. Μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον «Μπίμπι».  

Οικονομία: Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τον υπολογισμό των δόσεων κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έδωσε με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.   Η ανεργία στην Πορτογαλία αυξήθηκε απροσδόκητα για ένα ακόμη τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015.

Αυτό θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στη μείωση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών. Η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε στο 13,7% στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2015, από 13,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014.Το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία στην Πορτογαλία διαμορφωνόταν σε 15,1%.

Στην κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας προχωρεί ο γερμανικός κολοσσός Siemens, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες και να ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης που κατάρτισε προς διετίας. 

Αθλητισμός:Με έναν «εξωγήινο» Λιονέλ Μέσι στη σύνθεσή της, η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στη Βαρκελώνη τη Μπάγερν στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό για το Champions League και ουσιαστικά προκρίθηκε στον τελικό, καθώς πήρε «κρυστάλλινο» και απόλυτο προβάδισμα έναντι των Βαυαρών εν όψει της ρεβάνς του Μονάχου την ερχόμενη Τρίτη. Και όμως δεν είναι μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα που αντιμετωπίζει προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, αλλά και πολλά από τα κορυφαία του κόσμου, όπως το ισπανικό, όπου δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και τη διακοπή του! 

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης μέσω της ανακοίνωσης της Ένωσης Ποδοσφαιριστών, οι επαγγελματίες αθλητές προανήγγειλαν επ' αόριστον απεργία (ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο 16-17/5) στην Primera Division (Α’ κατηγορία) και την Segunda Division (B’ κατηγορία), λόγω της άνισης διαχείρισης των εσόδων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων!

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (6/5) εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο και απομένει η διαδικασία της κατ' άρθρων ψήφισής του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» επέλεξε το ΚΚΕ. Για την Πέμπτη μετατέθηκε η ονομαστική ψηφοφορία του περιβόητου νομοσχεδίου επί των άρθρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: