02 Μαΐου, 2015

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

 

Με ένα αιχμηρό κείμενο η Telegraph προειδοποιεί την Αθήνα ότι το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του και θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει και να παραδεχθεί την ήττα της. «Μετά από τρεις μήνες έντονων συνομιλιών, ψεύτικες ελπίδες και απειλές περί χρεοκοπίας, το φινάλε του παιχνιδιού της Ελλάδας πλησιάζει» γράφει η εφημερίδα και ξεδιπλώνει τα δεδομένα.

«Έχοντας προειδοποιήσει [σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση] ότι θα ξεμείνει από χρήματα προκειμένου να εξακολουθήσει να παρέχει τις βασικές λειτουργίες μιας κυβέρνησης, τα μετρητά της Ελλάδας αγγίζουν τελικά το σημείο καμπής. Ως ένας δυσοίωνος προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει εκατοντάδες συνταξιούχοι έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συντάξεις τους την περασμένη Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να βρουν τα χρήματα για να γίνουν οι μηνιαίες πληρωμές συντάξεων.

Το έλλειμμα αυτό είναι συνδεδεμένο με τις συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες μετρητών έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία τελειώνουν γρήγορα.

Η δαμόκλειος σπάθη του Ντράγκι: Αυτή η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA), η οποία έχει φτάσει τα 77 δισ. Ευρώ, μοιάζει με «Δαμόκλειο Σπάθη» που επικρέμεται πάνω από τη χώρα. Με τις διαπραγματεύσεις να δείχνουν πιο αισθητή πρόοδο, η ΕΚΤ σχεδιάζει να θέσει ένα σταθερό ανώτατο όριο για τον ELA, ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες να υποστούν ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» για τις εγγυήσεις που χρειάζονται προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Είναι μια τακτική που αρχίζει να μοιάζει τρομακτικά στις απειλές οι οποίες οδήγησαν την Ιρλανδία τελικά να υποκύψει στους όρους το πακέτου διάσωσης το 2010. Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο Ευρωσύστημα, έχουν υπερβεί τα 110 δισ.ευρώ και ραγδαία φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη που δεν έχει φτάσει από το 2012, οπότε η Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, στην ιστορία.

Σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία πληρωμών και χρεοκοπία από την Ελλάδα, μένει να δούμε αν η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πληρώσει το λογαριασμό για το χάος που θα προκληθεί στο ευρωσύστημα από το παθητικό του TARGET 2. Η μετά-χρεοκοπίας εποχή στην Ελλάδα, παραμένει στον αέρα. Θεωρητικά, θα μπορούσε η Αθήνα να παραμείνει προσωρινά στη νομισματική ένωση - μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την καλή θέληση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Όποιος φοβάται αυτό το παιχνίδι, χάνει». Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνθηκολογήσει και να παραδεχθεί, τελικά, την ήττα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: