21 Μαΐου, 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΦΙΛΗ

 

Προς
Τη Γραμματεία της Βουλής των Ελλήνων κ. Παναγιώτα Δριτσέλη. 
pandritseli@parliament.gr 

Υπ’ όψιν κ. Νικόλαου Φίλη ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α' ΑΘΗΝΩΝ 

Κύριε Φίλη, 
Με αφορμή τις τελευταίες άκομψες και άστοχες δηλώσεις σας περί χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας 14/5/2015 και το άρθρο σας στην Καθημερινή 17/5/2015 θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι: 

Η Εκκλησία κ. Φίλη σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε το ασφαλές λιμάνι των Ελλήνων. Γι’ αυτό θα έπρεπε πριν ομιλήσετε περί χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, να είχατε μελετήσει πολύ προσεκτικά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και κείμενα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για το θέμα αυτό και ιδίως την συνέντευξή του στα Νέα 27/3/2010 για να καταλάβετε ίσως τι προσφέρει σήμερα η Εκκλησία στο Λαό που εσείς τώρα ως παραπαίων θεσμός δεν μπορείτε να προσφέρετε.  

Η κρίση και η συνεπακόλουθη σκληρή λιτότητα στα δημόσια οικονομικά κ. Φίλη έδωσε την χαριστική βολή σε ένα μάλλον ατροφικό και δυσλειτουργικό κράτος πρόνοιας το οποίο είχε δομηθεί στην χώρα μας. Σε αντίθεση με τους Κρατικούς θεσμούς, η Εκκλησία είναι η μόνη που εξακολουθεί και παραμένει όρθια. Γι’ αυτό και βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση του Λαού.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η Εκκλησία οργανώνει καθημερινά εκατοντάδες συσσίτια και φιλανθρωπικές δράσεις στηρίζοντας εμπράκτως την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας. Στην ουσία η Εκκλησία με την δράση της σε αυτές τις δύσκολες για την χώρα μας εποχές υποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό το ανήμπορο Κράτος.

Η κρατική συμπεριφορά σας απέναντι στην Εκκλησία ειδικά στο θέμα της ακίνητης περιουσίας είναι αξιοθρήνητη. Στην ουσία το Κράτος δεν επιτρέπει στην Εκκλησία να εκμεταλλευθεί την περιουσία της. Αντί να θέτει προσκόμματα στην προσπάθεια της Εκκλησίας να την εκμεταλλευθεί, το Κράτος θα πρέπει κ. Φίλη κάποια στιγμή  να συνεργασθεί μαζί της προκειμένου να την διευκολύνει στον τομέα αυτό.

Η σωστή εκμετάλλευση της περιουσίας της Εκκλησίας θα της φέρει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να επεκτείνει το κοινωνικό της έργο και μην ξεχνάτε ότι το  Κράτος μόνο οφέλη θα έχει από μία τέτοια εξέλιξη. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο δεσμός Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα δεν ομοιάζει με τον αντίστοιχο δεσμό σε άλλα κράτη. 

Η Εκκλησία δεν πρέπει να ξεχνάτε κ. Φίλη  πρωτοστάτησε παίζοντας έναν εθναρχικό ρόλο στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία «δημόσια υπηρεσία». Οι κληρικοί δεν είναι «απλοί δημόσιοι υπάλληλοι» αλλά πνευματικοί καθοδηγητές του λαού και στηρίγματά του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.   

Η μείωση του αριθμού των νεοχειροτονηθέντων κληρικών ανεξαρτήτως των αναγκών της Εκκλησίας οδηγούν σε μία μείωση της δύναμης της Εκκλησίας. Και η αποδυνάμωση αυτή που και εσείς σήμερα σαν κυβέρνηση προτείνετε συμβαίνει δυστυχώς σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελληνική κοινωνία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την αρωγή της Εκκλησίας.

Πάντως μία τέτοια κίνηση χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους κ. Φίλη στην ουσία θα αποτελούσε ένα βήμα προς την αποεθνοποίηση του τόπου καθώς θα αφαιρούσε μία σημαντική παράμετρο της «συγκολλητικής» ουσίας του Έθνους μας. Αν προσέξετε  εσείς εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ανά τον κόσμο θα δείτε ότι τα κοσμικά κράτη, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική αναφορά και συμπαγή εθνική ταυτότητα, αποδεικνύονται εύθραυστα. 

Πρέπει να γνωρίζετε κ. Φίλη ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είναι κατά μίας τέτοιας κίνησης διότι θα αποτελέσει ευθεία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας.

Εν κατακλείδι κ. Φίλη καλόν είναι να θυμάστε όλοι εσείς εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει πει πολύ σοφά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ότι:Εμείς ζήσαμε χωρίς κράτος. Το κράτος δεν έζησε χωρίς Εκκλησία. Το κράτος και η Εκκλησία είναι δυο διακριτοί ρόλοι. 

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: