18 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο κείμενο του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Β.Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση μας με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης εξετάζονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει τεθεί κύκλωμα εκβίασης, για το οποίο εκτιμάται ότι είχε την υποστήριξη ευρύτερου πυρήνα επίορκων αστυνομικών. Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένας αστυνομικός και ένας αλλοδαπός, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει πυρήνας επίορκων αστυνομικών, που ελέγχει το κύκλωμα εκβίασης.

Υπό άθλιες συνθήκες, όπως διαπιστώθηκε, ζούσε 6χρονο κοριτσάκι μαζί με την μητέρα του σε διαμέρισμα σε κεντρικό σημείο της Λάρισας. Αστυνομικοί επενέβησαν το απόγευμα το περασμένου Σαββάτου και άνοιξαν το διαμέρισμα με εισαγγελική εντολή, ύστερα από κλήση γειτόνων οι οποίοι άκουγαν το παιδί να κλαίει.

Στο Εφετείο Αθηνών μετήχθη το πρωί της Δευτέρας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ο Χριστόδουλος Ξηρός. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο καταδικασθείς για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη κλήθηκε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση για την υπόθεση της απόδρασής του από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Διχασμένη εμφανίζεται η ΝΔ για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία. Στην ΚΟ καταγράφονται αντικρουόμενες απόψεις, ενώ μια πρώτη μεγάλη εσωτερική συζήτηση αναμένεται να γίνει στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 13:15 στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

Κόσμος: Εκρήξεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις νομαρχιακές επιτροπές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε δύο πόλεις στην νότια Τουρκία, τα Άδανα και τη Μερσίνη. Στην έκρηξη στα Άδανα τραυματίστηκαν έξι άτομα. Ο αρχηγός του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έχει καταγγείλει ότι οι επιθέσεις με στόχο το HDP έχουν πληθύνει όσο πλησιάζουν οι κάλπες της 7ης Ιουνίου.

Τη ζωή στοίχισε στον 43χρονο Ντιν Πότερ, διάσημο για τα άλματα «BASE» και τις τολμητές αναρριχήσεις, η αγάπη του για τη δράση: Ο Πότερ σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να ολοκληρώσει άλμα από την κορυφή Ταφτ Πόιντ του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια. Μαζί του σκοτώθηκε και νεαρός συνάδελφός του, ο 29χρονος Γκράχαμ Χαντ.

Η πρόταση για την επιχείρηση με στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Η υπό εξέταση ναυτική επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή ενώ την ίδια ώρα οι προτάσεις για την κατανομή προσφύγων και στους «28» με βάση ποσόστωση συναντά και την αντίδραση του Παρισιού.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η τζιχαντιστική ISIS έχει το πλεονέκτημα στη μάχη για το ιρακινό Ραμάντι - χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει καταληφθεί πλήρως από τους τζιχαντιστές. Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι κατάληψη της πόλης «δεν θα σήμαινε ανατροπή ολόκληρης της εκστρατείας εναντίον της ISIS» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν, εάν χρειαστεί, τη Βαγδάτη στην ανακατάληψη της πόλης.

Μετά την τεράστια συγκέντρωση υπό την «σημαία» της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, οι διαδηλωτές στα Σκόπια έστησαν κατασκήνωση στο κέντρο της πόλης με πανό και συνθήματα που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφκσι. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω σφοδρής πολιτικής κρίσης με φόντο τις κατηγορίες για υποκλοπές και διαφθορά σε βάρος του κόμματος του πρωθυπουργού, στην οποία είχαν προστεθεί τα πρόσφατα αιματηρά περιστατικά στο Κουμάνοβο.

Οικονομία: Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας. «Μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, εν μέσω πληροφοριών ότι η τεχνική διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές δεν εξελίσσεται γρήγορα και ότι η ΕΚΤ εξετάζει να προχωρήσει σε πρόσθετο «κούρεμα» των ελληνικών ενεχύρων.

Σε  διεθνές οικονομικό συνέδριο για την Ελλάδα με θέμα «Σταματώντας τον κύκλο της κρίσης» που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος Thomas J. Sargent Καθηγητής στο New York University και ο Νίκος Οικονομίδης - καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University.

Αθλητισμός: Πρωταθλήτρια Πορτογαλίας για 34η φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Μπενφίκα. Οι «αετοί» πήραν ισοπαλία 0-0 στην έδρα της Γκιμαράες, αλλά την ίδια ώρα η Πόρτο έχανε βαθμούς (1-1) από την Μπελενένσες, καθώς δέχθηκε την ισοφάριση πέντε λεπτά πριν το τέλος.

Πρωταθλήτρια Ισπανίας για το 2015 είναι η Μπαρτσελόνα. Οι «Μπλαουγκράνα» νίκησαν 1-0 (65' Μέσι) την Ατλέτικο στη Μαδρίτη και διατήρησαν τη διαφορά 4 βαθμών από τη Ρεάλ, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της Primera Division. Ηταν ο 23ος τίτλος στην Ιστορία της Μπαρτσελόνα, που έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τρεμπλ, καθώς επονται ο τελικός του κυπέλλου Ισπανίας και του Champions League.

Την επιστροφή του στη Β΄ εθνική πανηγυρίζει ο Πανσερραϊκός, μετά τη νίκη του 1-0 επί της Δόξας Δράμας. Η ομάδα των Σερρών εξασφάλισε την πρώτη θέση του 1ου ομίλου της Γ΄ εθνικής, σ΄ένα ματς που παρακολούθησαν περίπου 6.000 θεατές.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: