01 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και η ρήξη με την ΕΕ είναι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημ.Κουτσούμπας προσερχόμενος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Συντάγματος.

Κλειστό είναι αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας, καθώς ξεκίνησαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εργατικές ενώσεις και σωματεία του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, παρών και ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Αρνείται ο καταδικασμένος σε ισόβια για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις της 17Ν, Σάββας Ξηρός, να δεχθεί το «βραχιολάκι» ως μέσο για την αποφυλάκισή του και την έκτιση της ποινής του με κατ' οίκον περιορισμό. Ο ίδιος επικαλείται θρησκευτικούς λόγους. Την Κυριακή 2 Μαΐου 1893 περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και διαδήλωσαν, ζητώντας την καθιέρωση της οκτάωρης ημερήσιας εργασίας. Ήταν η Πρώτη «Εργατική Πρωτομαγιά» στην Ελλάδα.

Αναφορές στη δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τα μηνύματα των κομμάτων για τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειμμα πολιτικής υπευθυνότητας που φέρνει ανασφάλεια και σύγχυση σε χιλιάδες νοικοκυριά που περιμένουν «καθαρές λύσεις». Το δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία είναι το μήνυμα της ελληνικής Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με Το Ποτάμι.

Κόσμος: H εικόνα της Τόγια Γκρέιχαν να τις «βρέχει» στο γιο της, επειδή έριχνε πέτρες σε αστυνομικούς της Βαλτιμόρης, έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ πολλές ήταν οι συζητήσεις που άνοιξαν στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη επανήλθε εξηγώντας τα κίνητρά της: «Δεν θέλω το παιδί μου να έχει το τέλος του Φρέντι Γκρέι».

Ξεπερνούν τις 6.100 οι νεκροί από τον σεισμό που ισοπέδωσε περιοχές του Νεπάλ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει ανοικτά φόβους ότι τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000. Οι Αρχές υπολογίζουν σε 2 δισ. δολάρια το κόστος ανέγερσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος Χότζα, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει τον φάκελό του. Ο νόμος επιτρέπει στους πολίτες που εκδιώχθηκαν από το καθεστώς, στους πρώην συνεργάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Sigurimi.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναδείχθηκε νικητής της τελευταίας μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian, καθώς το 44% των τηλεθεατών εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τις απαντήσεις του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν και την Πέμπτη σε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βίας, κυρίως σε βάρος των Αφροαμερικανών, ζητώντας παράλληλα να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του 25χρονου Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία στη Βαλτιμόρη.

Οικονομία: Την παράταση κατά ένα μήνα - έως τις 26 Μαΐου - της προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο με τη διαγραφή προσαυξήσεων αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνης Στεργιώτης, έθεσε ως  προτεραιότητές του την κατεπείγουσα επανεξέταση του Κανονιστικού Πλαισίου των παιχνιδομηχανών, την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών διαδικτυακών παιγνίων διαδικτυακών παιγνίων, αλλά και την επανεξέταση όλων των αδειών που έχουν χορηγηθεί στα καζίνο.

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, και όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορούμε να μιλάμε για την μετά Ιούνιο ανάκαμψη», εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η χώρα θα εισέλθει στις αγορές και θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, στα πλαίσια βιώσιμου χρέους και θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία.

Αθλητισμός: Η έκπληξη της 33ης αγωνιστικής της Serie A έγινε στο "Κάρλο Καστελάνι" του Εμπολι, όπου η τοπική ομάδα νίκησε 4-2 τη Νάπολι. Σ΄ένα ματς με τρία αυτογκόλ (δεν έχει συμβεί ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια στην Ιταλία), οι "παρτενοπέι" υπέστησαν βαριά ήττα που τους απομακρύνει κατά πέντε βαθμούς από την τρίτη θέση και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πολύτιμο έδαφος στην προσπάθειά της να κατακτήσει την τέταρτη θέση έχασε η Βαλένθια, που άφησε βαθμούς (1-1) στην έδρα της βαθμολογικά αδιάφορης Ράγιο Βαγεκάνο. Με δέκα παίκτες τελείωσαν το ματς οι δύο ομάδες, καθώς αποβλήθηκαν ο Μορθίγιο των γηπεδούχων στο 63΄ και ο Ροντρίγκο για τις "νυχτερίδες" στο 78΄.

Με δήλωσή του, η οποία απαντά στην ανακοίνωση της ΕΠΟ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής καθιστά την Ομοσπονδία υπεύθυνη σε περίπτωση που υπάρχει αποκλεισμός από την UEFA και την FIFA, ενώ χαρακτηρίζει εκβιαστική και παρελκυστική τακτική. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο το ποδόσφαιρο έχει περιέλθει σε κίνδυνο, είναι η ανυποληψία λόγω της βίας και της διαφθοράς» καταλήγει η δήλωση του Κοντονή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: