28 Απριλίου, 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ SPIEGEL ONLINE

 
 

Σε μία σπάνια, και ασυνήθιστη συνέντευξη για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε μέσον ενημέρωσης, και δη της αλλοδαπής, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπόσχεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της, και ταυτόχρονα ασκεί έντονη κριτική για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, και θεωρεί ότι «μερικά από αυτά υπερβαίνουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνοντας κατ’ αρχάς στο Spiegel Online ότι η Ελλάδα επιθυμεί να είναι «ισότιμο μέλος της Ευρώπης», χαρακτηρίζει «προβληματικές» τις κριτικές που έχουν ασκηθεί από τους δανειστές σχετικά με τον ελάχιστο μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, και συμπληρώνει ότι μέρη του προγράμματος λιτότητας δεν ήταν «καθόλου φιλικά, και μάλλον οδήγησαν τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά».

«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο για τους Έλληνες πολίτες από αυτό που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί καθιερωμένο κοινωνικό δικαίωμα για τους Γερμανούς πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος στο γερμανικό περιοδικό, υποδεχόμενος τρεις δημοσιογράφους του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφέρθηκε ακόμα στην αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην κινδυνέψει η πορεία της Ελλάδος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, και τόνισε ότι «η ιδέα του Grexit», δηλαδή της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, «δεν περνάει καν από το μυαλό μου».

Στην υπενθύμιση των δημοσιογράφων του Spiegel της μεγάλης πίεσης υπό την οποία βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση, αναγκαζόμενη να πάρει χρήματα ακόμα και από τα αποθέματα νοσοκομείων, πανεπιστημίων και άλλων δημοσίων φορέων για να αποπληρώνει τα δάνειά της, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Τα πληρώσουμε όλα, μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Πρέπει να κρατήσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και σταδιακά να μειώσουμε το χρέος μας». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες αναφορικά με το ελληνικό χρέος και πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση «βρίσκονται στην τελική ευθεία».

Το Spiegel Online παρατηρεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ασκούσε έντονη κριτική κατά της Γερμανίας ακόμα και πριν γίνει Πρόεδρος. Αναφέρεται μάλιστα σε μία έκθεσή του στην οποία, όπως λέει, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έθετε τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα «πάνω από το μεγαλύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ακόμα, το Spiegel βλέπει μέσω εκείνων των θέσεων του κ. Παυλόπουλου, ότι πίστευε πως η Άγκελα Μέρκελ «στερείται κατανόησης για την Ευρωπαϊκή Ιδέα, επειδή έχει ρίζες στην πρώην Ανατολική Γερμανία».Το περιοδικό διαβλέπει τώρα μία «πιο διαλλακτική προσέγγιση» του Προέδρου προς τη Γερμανία, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι Μέρκελ και Σόιμπλε «επιθυμούν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη».

Προανήγγειλε μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος ότι θα επισπεύσει το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ, και θα έχει, όπως λέει, συζητήσει και για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των ναζί και κατά της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 




 



Δεν υπάρχουν σχόλια: