02 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αγώνα δρόμου για την επίτευξη του «έντιμου συμβιβασμού» καταβάλει η κυβέρνηση, με τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες να είναι μεν θετικά, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται συμφωνία πριν από το Πάσχα. 

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή κάποια πράγματα και η ασφυκτική πίεση σε συγκεκριμένους τομείς έχει σταματήσει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία συναλλαγής στοιχείων και εξειδίκευσης μέτρων. Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μετά αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες Υγείας, καθώς και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όλης της χώρας.

Απέδρασε από το Δρομοκαΐτειο, όπου κρατούνταν η Βίκυ Σταμάτη, μετά την εκ νέου απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόδραση έγινε μεταξύ 01:00 και 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πιθανότατα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, απέδρασε από το μπαλκόνι, καθώς η μπαλκονόπορτα του δωματίου της βρέθηκε ανοιχτή με το λουκέτο παραβιασμένο. Έντονη ανησυχία για τη ζωή της εκφράζει η οικογένειά της.

Απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα περί διαφωνίας με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφορικά με την εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής την Τετάρτη. Επανέλαβε, πάντως, ότι επρόκειτο για «ακατανόητη και προκλητική κίνηση», αφού «τα αιτήματα αυτών που κάνουν αυτή την κινητοποίηση είναι αιτήματα τα οποία σιγά σιγά λύνονται». Πασχαλινά παζάρια με στόχο την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των αδέσποτων ζώων, διοργανώνονται αυτές τις ημέρες σε όλη την Αθήνα. Δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, κάρτες, πασχαλινά αυγά πωλούνται σε διάφορα σημεία της πόλης για καλό σκοπό.

Κόσμος: Το 24ωρο τρόμου στην Κωνσταντινούπολη -με την αιματηρή ομηρία, την εισβολή ενόπλου στα γραφεία του AKP και στη συνέχεια την επίθεση στην αστυνομική διεύθυνση - έχει θέσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης τη χώρα: Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία θα αντεπιτεθεί στις «σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να σπείρουν χάος πριν τις εκλογές», προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων περιορισμό στις διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιτίθεται σε ΜΜΕ για την κάλυψη της ομηρίας με θύμα τον εισαγγελέα.

Ομάδα μασκοφόρων ενόπλων εισέβαλε σε συγκρότημα πανεπιστημίου στην Γκαρίσα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, πιάνοντας πιθανόν ομήρους φοιτητές. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για ήχους από σφοδρά πυρά και εκρήξεις και τουλάχιστον δύο νεκρούς. Η βόρεια Κένυα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην ισλαμιστική Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας, στη μάχη εναντίον της οποίας έχουν πάρει μέρος κενυατικές δυνάμεις.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά για εκλογική συμμαχία στις περιφερειακές κάλπες που στήνονται το Μάιο. Τα δύο κόμματα θα κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους σε δύο από τις συνολικά επτά περιφέρειες που κρίνονται στις επόμενες εκλογές. Σε τουλάχιστον 54 νεκρούς, με ακόμη 15 αγνοουμένους, βρίσκεται ο πρώτος απολογισμός της βύθισης σκάφους στη ρωσική Καμτσάκα, στην ανατολική άκρη της ρωσικής επικράτειας. Στο πλοίο επέβαιναν 132 άτομα, τα μισά από τα οποία έχουν διασωθεί. 

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι εξαιρετικά δυσμενείς - η θερμοκρασία των υδάτων βρίσκεται στους μηδέν βαθμούς Κελσίου - εντείνοντας την αγωνία για τους αγνοούμενους. Ένας άνδρας από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σκότωσε τη σύζυγό του με αλυσοπρίονο, με το οποίο στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το ζευγάρι βρήκε νεκρό ο 14χρονος γιος τους, γυρίζοντας μετά από παιχνίδι μπάσκετ.

Οικονομία: Στο τι πρόκειται ενδεχομένως να συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, αναφέρεται άρθρο στη Wall Street Journal, με τίτλο: «Η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Όπως υποστηρίζει, το Grexit θα έχει ευρύτατες συνέπειες για την ευρωζώνη, αποδυναμώνοντας ορισμένες πτυχές από τους δεσμούς που συνδέουν το ενιαίο νόμισμα, ενώ θα ενισχύσουν άλλες. Υπογραμμίζει δε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το Grexit θα είναι οδυνηρές.

Η Ρωσία κινδυνεύει με «σημαντική αύξηση» της φτώχειας καθώς η πρώτη ύφεση της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια οδηγεί εκατομμύρια κατοίκους στην ανέχεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι φόροι υπέρ τρίτων βρέθηκαν χθες Τετάρτη στο επίκεντρο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των ελληνικών υπουργείων με τους δανειστές να διαπιστώνουν πως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα  ήδη από τον Απρίλιο του 2014 για το σχετικό θέμα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.

H θεματολογία του «Athens Group», δηλαδή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, δείχνει πως για τους θεσμούς η συζήτηση επί της 5ης αξιολόγησης εξελίσσεται κανονικά και ανεξάρτητα από την πολιτική διαπραγμάτευση στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).  

Αθλητισμός: Το Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, όπως ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων από τη διοργανώτρια αρχή λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση των μελών-ΠΑΕ του συνεταιρισμού.

Ο Διαμαντής Χουχούμης προστέθηκε στη λίστα με τους παίκτες του Παναθηναϊκού που συμφώνησαν να επεκτείνουν πρόωρα τη συνεργασία τους με το «τριφύλλι». Ο 21χρονος αριστερός μπακ αποδέχτηκε την πρόταση ανανέωσης που του έκανε η ΠΑΕ κι έτσι θα παραμείνει στο δυναμικό των «πρασίνων» έως το 2018 (το συμβόλαιό του τελείωνε το 2016).

Ήταν 4 Ιουλίου του 2004 όταν η Εθνική μας ομάδα «σόκαρε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κατακτώντας το Euro. Σχεδόν 11 χρόνια μετά οι διεθνείς πραγματοποίησαν το reunion αντιμετωπίζοντας την εθνική ομάδα της Κύπρου εκείνης της περιόδου. Το ματς αυτό έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της Εθνικής και πλέον Ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη και της Κύπριας Ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: