30 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αίσθηση έχει προκαλέσει το γράφημα που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο δείχνει σε ποιες θέσεις έχουν τοποθετηθεί συγγενείς κυβερνητικών στελεχών. «Ο βαθμός συγγένειας μάλλον μετράει περισσότερο από την αξιολόγηση. Πρώτη φορά Αριστερά!» είναι το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη που συνοδεύει την ανάρτηση.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα κάνει το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα και στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη. Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Καθολικός φαίνεται πως είναι ο εξοστρακισμός του Γιάννη Βαρουφάκη και της ομάδας του από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μετά το ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων του ίδιου του υπουργού από τον οποίο αφαιρέθηκε ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί επταμελής ομάδα, χωρίς τη συμμετοχή κανενός συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ οι εκδρομείς του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Ηλιόλουστος θα είναι ο καιρός όλο το τριήμερο, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο από το Σάββατο. Με 24ωρη απεργία, αλλά και με στάσεις εργασίας, μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την εργατική Πρωτομαγιά. 

Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία. Στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Κόσμος: Γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, επικαλούμενα πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, ότι η γερμανική BND βοηθούσε την αμερικανική NSA στην παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων στη Γαλλία αλλά και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρακολουθήσεις με στόχο εταιρείες ήταν, αντιθέτως, «μεμονωμένες», όπως αναφέρεται, και περιορίζονταν στη διερεύνηση παράνομων εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Oι διασώστες στο Νεπάλ ανέσυραν ζωντανό έναν έφηβο από τα ερείπια του σεισμού, πέντε ημέρες μετά το καταστροφικό χτύπημα των 7,8 βαθμών. Το αγόρι βγήκε από κατεστραμμένο κτίριο στο Κατμαντού, έπειτα από ολονύκτια επιχείρηση. Η διάσωση είναι μία από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και οι σεισμόπληκτοι περιμένουν απεγνωσμένα την παράδοση βοήθειας, που φτάνει αργά.

Την σκιά της στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ρίχνει υπόθεση με καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων -σύμφωνα με τις αναφορές, μέχρι και αγόρια ηλικίας εννέα ετών- από γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα και δεσμεύεται για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα, βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάλληλος του ΟΗΕ «ξηλώθηκε» επειδή παρέδωσε στο Παρίσι φάκελο της υπόθεσης, κρίνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη αδρανούσαν.

Ο θάνατος του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι μετά τη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη πυροδότησε, παρά τα έκτροπα στην πόλη, νέες πορείες στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της «ρατσιστικής στοχοποίησης» από τους ένστολους. Συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, πανό και συνθήματα σε Χιούστον, Ντένβερ, Βοστώνη και Ουάσινγκτον.

Μεγάλη ειρηνική πορεία στη Βαλτιμόρη, πριν την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ελεύθεροι αφέθηκαν 80 που είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη νύχτα χάους. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών βρέθηκε το 2014 η ελευθερία του Τύπου, καθώς επλήγη από νομοθετήματα που απαγορεύουν την κάλυψη θεμάτων εθνικής ασφαλείας, απόπειρες εκφοβισμού δημοσιογράφων, καθώς και παρεμβάσεις ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House.

Οικονομία: Σε Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης Φόρων θα μετατρέψει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) η κυβέρνηση υιοθετώντας το μοντέλο που εφαρμόσθηκε το 2010 για τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το έργο της Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Είσπραξης Φόρων δεν θα εποπτεύεται από τη Βουλή, αλλά από ειδικό πολυμελές συμβούλιο ελέγχου.Οι οργανικές μονάδες της ΓΓΔΕ, κεντρικές και περιφερειακές, μαζί με τις οργανικές θέσεις και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, θα μεταφερθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή σε μισθούς και παροχές.

Αντισυνταγματικές φέρεται να έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στην απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και έχει οριστικό χαρακτήρα, αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Στη δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων διευθύνοντα συμβούλου τεχνικής εταιρείας προχώρησε το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ύστερα από τη διαπίστωση αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός:Δύσκολες ώρες για τον θρύλο του Ολυμπιακού κι ενός από των μεγαλύτερων άσων που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο, Γιώργου Δεληκάρη. Η μεγάλη δόξα των «ερυθρολεύκων» νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», καθώς εισήχθη εσπευσμένα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα η Ρεάλ επικράτησε 3-0 της Αλμερία στη Μαδρίτη και παραμένει σε απόσταση δύο βαθμών από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, μετά την 34η αγωνιστική της Primera Division. Σχεδεόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η 3η θέση της βαθμολογίας για την Ατλέτικο Μαδρίτης μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ».

Η Βόλφσμπουργκ προκρίθηκε διά περιπάτου στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, νικώντας 4-0 την Αρμίνια στο Μπίλεφελντ. Δύο γκολ πέτυχε ο Αρνολντ (8',55') και από ένα οι Λουϊς Γκουστάβο (32'), Πέρισιτς (51') για τους «Λύκους» που θα αντιμετωπίσουν τη Ντόρτμουντ στον τελικό της 30ης Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: