29 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή Τσίγκη πάνω από τον Άγιο Νικόλαο στο Ποτάμι Καρλοβάσου της Σάμου. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλες οι επίγειες δυνάμεις του νησιού για να καταφέρουν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες να οριοθετήσουν τη φωτιά. Περίπου 290 στρέμματα δασικής έκτασης και 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης έκαψε η φωτιά, βάσει νεότερων στοιχείων.

Σε τεχνικό πρόβλημα του συστήματος ΔΙΑΣ των τραπεζών οφείλεται η καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Το πρόβλημα έχει λυθεί και οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά, διαβεβαίωσε. Ζήτησε, ωστόσο, από τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη, καθώς το πρόβλημα δημιούργησε αρνητικό κλίμα.

Ανανεώθηκε για άλλες ημερομηνίες, εντός Μαΐου, το ραντεβού του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, που κλήθηκαν να καταθέσουν στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καλούνται να καταθέσουν στις 13 Μαΐου.

«Τώρα πάμε σε μία minimum συμφωνία, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το πρωί της Τετάρτης, προσδιορίζοντας χρονικά τη συμφωνία αυτή για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση στην μετατόπιση των εταίρων από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τόνισε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.

Την μαρτυρία της για το επεισόδιο που σημειώθηκε στα Εξάρχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη κατέθεσε στο λογαριασμό της στο FB η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου. Όπως περιγράφει, ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τους συγκεντρωμένους πριν τον χτυπήσουν να τον ακούσουν και έπιασε κουβέντα μαζί τους για μισή ώρα.

Σε ερώτηση που του έκανε αργότερα για το θέμα της προστασίας του, ο υπουργός Οικονομικών της απάντησε ότι αν είχε αστυνομικούς μαζί του θα είχαν καεί τα Εξάρχεια. «Τώρα είναι που δεν πρόκειται να δεχτώ αστυνομική συνοδεία» είπε.

Κόσμος: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει διάδοχο γιο του ιδρυτή της χώρας: Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε την αντικατάσταση του πρώτου διαδόχου με τον δικό του ανιψιό, Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ. Ο Μουχάμαντ παραμένει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διατηρώντας την ηγεσία της αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Ο γιος του βασιλιά ορίστηκε δεύτερος διάδοχος, ενώ άλλαξε και ο υπουργός Εξωτερικών -συνολικά, οι αλλαγές φέρνουν στο προσκήνιο την επόμενη πριγκιπική γενιά.

Αποκλείοντας ρηξικέλευθες αλλαγές σε τομείς όπως τη μετακίνηση προσώπων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό με το Λονδίνο εάν επιδιώξει, όπως έχει προαναγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλαγή στη σχέση με την ΕΕ ώστε να η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση. Εννιά ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ωστόσο πως πρέπει να αποκρυσταλλωθούν οι αλλαγές που ενδεχομένως επιδιώξει η επόμενη κυβέρνηση.

Το κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα του Νεπάλ συνεχίζεται αμείωτο, με την πρωτεύουσα να αδειάζει καθώς τα τρόφιμα λιγοστεύουν και το πόσιμο νερό έχει γίνει αγαθό πολυτελείας -με σεισμόπληκτους να συγκρούονται για λίγα λίτρα. Η ξένη βοήθεια φτάνει αργά, και ακόμη βραδύτερα προχωρά η προσέγγιση των πιο απομακρυσμένων περιοχών. Σε τουλάχιστον 5.000 υπολογίζονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό, τελευταία αναλαμπή μίας ελπίδας που σβήνει η ανάσυρση ενός 28χρονου από τα ερείπια.
Να αξιοποιήσει την εγγύτητά του με τον Άσαντ καλεί το Ιράν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για μία «πολιτική διέξοδο» στη Συρία. 

Η Τεχεράνη, είπε, «μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο», σημειώνοντας πως έχει υπόψη της τις επιφυλάξεις άλλων αραβικών χωρών για την επιρροή του Ιράν σε Δαμασκό, Υεμένη και Λίβανο. Η Ινδονησία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη ενόχληση ξένων κυβερνήσεων για την εκτέλεση οκτώ από τους εννέα ξένους καταδίκους για διακίνηση ναρκωτικών. 

Η Αυστραλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ινδονησία, η Βρετανία θα «επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις» ενώ η Βραζιλία εκφράζει τη «βαθιά της δυσαρέσκεια» για την εκτέλεση των ξένων καταδίκων. Η Γαλλία, που ακόμη περιμένει την οριστική έκβαση στην υπόθεση του Σερζ Ατλαουί, συντάσσεται μαζί με τις υπόλοιπες χώρες και υπενθυμίζει την «αντίθεσή της» στη θανατική ποινή.

Οικονομία: Θετικό χαρακτήρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και στέλνει στις Βρυξέλλες αξιόπιστους ανθρώπους.

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ, και το αντίστροφο (Greece Is Stuck With the Euro, and Vice Versa) διατυπώνει η συντακτική ομάδα του Bloomberg σε σημερινό της  άρθρο. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η αλλαγή νομίσματος δεν είναι μικρό πράγμα και κανείς εκ της πολιτικής τάξης ή της ελληνικής δημοσίας διοίκησης μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει υψηλό βαθμό επάρκειας για να το κάνει με επιτυχία.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar. Μπορεί προχθές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου να δήλωσε πως «η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar θα είναι από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, στον βαθμό που υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς», ωστόσο τόσο από την ΕΕ όσο και από την πλευρά των Αζέρων  τα νέα δεν είναι καλά.

Αθλητισμός: Θέλουν να ξεχάσουν τo βράδυ της Τρίτης όσο γίνεται πιο γρήγορα όλοι στην Μπάγερν Μονάχου. Δεν είναι μόνο που αποκλείστηκε η πρωταθλήτρια Γερμανίας από τη Ντόρτμουντ (1-1 κανονική διάρκεια και 2-0 στα πέναλτι) από τον τελικό του κυπέλλου, είχε και σοβαρά προβλήματα με δύο από τα σημαντικότερα αστέρια της ομάδας.

Ύστερα από την ψήφιση επί της αρχής του αθλητικού νομοσχεδίου από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο Σταύρος Κοντονής θα έχει τη Τετάρτης το κρίσιμο ραντεβού με τον Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο γενικός γραμματέας της UEFA θα συζητήσει με τον Υφυπουργό αθλητισμού για το αν μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην υποστεί κυρώσεις.

Η ώρα των αγώνων ρεβάνς της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας έφτασαν, με τον Ολυμπιακό να είναι ήδη στον τελικό, ενώ η Ξάνθη το λογικό φαβορί για ν' αναμετρηθεί με τους πρωταθλητές για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τον Απόλλων (18:30, ΟTEsport1), ενώ η ακρητική ομάδα φιλοξενεί τον Ηρακλή (21:30, ΟTEsport1).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: