27 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τον Αργύρη Σφουντούρη, επιζήσαντα της σφαγής του Διστόμου θα συναντηθεί στις 4 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει «μέχρι το τελευταίο σεντ» το χρέος της ενώ τονίζει ότι «σε ορισμένα θέματα, η Ευρώπη θα πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες».

O Πρόεδρος υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει ισότιμο μέλος της Ευρώπης. Πρόθυμος να δώσει τα χρήματα που ζητεί η κυβέρνηση, μέσω τα ταμειακών διαθεσίμων, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Χαρακτήρισε, ωστόσο, άκομψο τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτάκτως συνεδριάζουν οι δήμαρχοι για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το Κυπριακό με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διατηρεί στενές σχέσεις με πολλούς ελληνοκύπριους πολιτικούς και γνωρίζει καλά πραγματικότητες και ευαισθησίες. Κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Πάνω από ένα κιλό κοκαΐνη βρέθηκε σε διαμέρισμα στον Κολωνό, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Κυριακής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις. Μετά την πυρκαγιά, οι αστυνομικοί που ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν τα ναρκωτικά.

Κόσμος: Ακόμη υψηλότερα ανεβαίνει ο απολογισμός της καταστροφής στο Νεπάλ όσο ανασύρονται σοροί από τα ερείπια μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών: Οι νεκροί πλέον βρίσκονται στους 3.326 τουλάχιστον, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ξεκινούν συνεργεία από ξένες χώρες για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις, κεφάλαια για την πληγείσα χώρα δεσμεύει η διεθνής κοινότητα. Απελπιστική η εικόνα στα νοσοκομεία, μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα.

Συντριπτική, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η επανεκλογή του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην προεδρία του Καζακστάν στις κάλπες που στήθηκαν. Ο πρόεδρος, που κυβερνά αδιάκοπα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και έπειτα, απέσπασε το 97,7% των ψήφων, και μάλιστα με ρεκόρ εκλογικής συμμετοχής. Τρία άτομα έχουν θέσει υπό κράτηση οι γαλλικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από την επίθεση που φέρεται να σχεδίαζε ένας νεαρός με στόχο εκκλησία στο Παρίσι, σύμφωνα με την αστυνομία. Γενετικό υλικό δύο εξ αυτών βρέθηκε στο διαμέρισμα του νεαρού, ενώ το τρίτο πρόσωπο θεωρείται ότι παρείχε υποστήριξη. 

Οι διαρροές από την αστυνομία αφήνουν να φανεί πως η επίθεση «υποκινήθηκε» από συριακό έδαφος. Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία έχει καταγραφεί η στιγμή του φονικού σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στο Νεπάλ το Σάββατο. Τραγικές είναι και περιγραφές των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά είδαν φίλους ή συγγενείς τους να πηδούν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους για να σωθούν.

Η Σκοτία πιθανόν θα αποκτήσει ευρεία αυτονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και την υπόλοιπη Βρετανία θα βαθύνει, εκτίμησε την Κυριακή ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν τη Δευτέρα στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τους επενδυτές να επηρεάζονται από το αρνητικό κλίμα του Eurogroup της προηγουμένης Παρασκευής και να έχουν στραμμένη την προσοχή στη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του Star.

Στις βασικές επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναφέρεται σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο Bloomberg. Την εκτίμηση ότι ο κατακερματισμός στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ υποχώρησε περαιτέρω το 2014  διατυπώνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση για τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση που έδωσαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ και την ΕΕ, η χρηματοπιστωτική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ έχει βελτιωθεί σταθερά και έχει φθάσει σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτό που ήταν πριν από την κρίση

Αθλητισμός: Θετική είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο αίτημα του Ολυμπιακού για την αλλαγή ημερομηνίας του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, καθώς συμπέφτει με τον τελικό του Final-4 της Ευρωλίγκα. Δύο σενάρια υπάρχουν για την πιθανή ημερομηνία: Το πρώτο είναι ο αγώνας να πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν (Σάββατο 16 Μαΐου), αλλά την ίδια μέρα υπάρχει ένα σχολικό πρωτάθλημα που θα πρέπει να μεταμερθεί. Δεύτερο σενάριο να γίνει ο τελικός έξι μέρες μετά (Σάββατο 23 Μαΐου), εκδοχή που τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει και η πιο πιθανή.

Ο Εντέν Αζάρ χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του στο αγγλικό πρωτάθλημα, οι οποίοι τον ψήφισαν ως τον παίκτη της φετινής χρονιάς στην Premier League. Ο Βέλγος διεθνής άσος συγκέντρωσε την πλειοψηφία στην ετήσια ψηφοφορία, που διεξάγει ο σύνδεσμος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του αγγλικού πρωταθλήματος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Χάρι Κέιν της Τότεναμ και στην τρίτη τον Ισπανό τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα.

Δεν δυσκολεύτηκε η Λιόν να περάσει (2-4) από την έδρα της Ρεμς και να πιάσει στην κορυφή την Παρί Σεν Ζερμέν, που ωστόσο έχει ένα ματς λιγότερο. Το ματς κρίθηκε στο πρώτο εικοσάλεπτο, η Ολιμπίκ είχε ήδη σημειώσει τρία γκολ. Ενα από αυτά πέτυχε ο Αλεξάντρ Λακαζέτ, που έφτεσε τα 26 και εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα των σκόρερ της Ligue 1.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: