23 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με αίτημα για ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συνέρχεται υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή προγραμματίζουν στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής οι δήμαρχοι όλης της χώρας ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι.

Οι δήμαρχοι θα επιδώσουν στο προεδρείο και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους. Δέσμη μέτρων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

Το σχέδιο προβλέπει διεύρυνση του επιπέδου των παροχών και των δικαιούχων και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Αν και το Βερολίνο επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα προσδοκά να βρει κατανόηση στη θέση της ότι πλέον ήρθε η ώρα για τον «έντιμο συμβιβασμό» και ότι αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group έχουν μεν σημειώσει πρόοδο, αλλά τα περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις είναι πλέον πολύ στενά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ρευστότητα της χώρας.

Με την ακρόαση εκπροσώπων των φορέων της γενικής κυβέρνησης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία διακόπηκε δύο φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη και να δώσουν κάποια από τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αρκεί να λάβουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση.

Κόσμος:Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει αποτρέψει πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς υπογραμμίζοντας πως η χώρα «δεν έχει δει ποτέ στην ιστορία της τόσο υψηλό τρομοκρατικό κίνδυνο». Η αναφορά έρχεται μετά τη σύλληψη νεαρού που κατηγορείται ότι σχεδιάζεται άμεσα επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως περίπου 1.500 άτομα έχουν μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών για ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με τρομοκρατικές ομάδες.

Υπό το βάρος των νέων τραγωδιών, οι «28» προσέρχονται στην έκτακτη Σύνοδο για να αποφασίσουν πώς θα σταματήσουν τη Μεσόγειο από το να γίνει μόνιμα υγρό νεκροταφείο: Τα προσχέδια μιλούν για περισσότερα κεφάλαια για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, ενώ οι φωνές για ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων διακινητών φτάνουν ακόμη και σε εξέταση σχεδίων για καταστροφή των σκαφών πριν ξεκινήσουν. 

Στο τραπέζι και το ζήτημα των διαδικασιών για άσυλο αλλά και οι επαναπροωθήσεις. «Πρέπει να αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» λέει ο ιταλός πρωθυπουργός. Στο δρόμο για τις κάλπες, οι αρχηγοί των βρετανικών κομμάτων πηγαίνουν από συνέντευξη σε προεκλογική ομιλία ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη τη μάχη για την πρωτιά. Δύσκολη ήταν η εμπειρία της τελευταίας ζωντανής συνέντευξης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που εξελίχθηκε σε... επίθεση ερωτήσεων: 

Οι οπαδοί των Τόρις μιλούν για... «ενέδρα αριστερών» και κατηγορούν τον παρουσιαστή για προκατάληψη - ο οποίος μάλιστα προκάλεσε τον Κάμερον να βάλει και στοίχημα ότι δεν θα έχει πλειοψηφία. Αντιαεροπορικά συστήματα και βαρύ οπλισμό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ πως έχει παραδώσει η Ρωσία στους φιλορώσους της ανατολικής Ουκρανίας, κατηγορώντας επίσης τη Μόσχα ότι έχει ενισχύσει και την στρατιωτική της παρουσία πάνω στη μεθόριο. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύουν πλέον τους ενόπλους και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Την έντονη αγανάκτησή της απέναντι στη Βιέννη εξέφρασε η Άγκυρα μετά το ψήφισμα του αυστριακού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Ο τούρκος πρέσβης ανακλήθηκε, και το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «προκατάληψη» και προειδοποίησε πως οι διμερείς σχέσεις θα υποστούν «μόνιμη ζημιά». «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα» είπε η Άγκυρα.

Οικονομία: Υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει ακόμα στην Ελλάδα, εκτιμά ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο του «Grexit», της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, «δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας» για την ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη με την προσοχή να είναι στραμμένη στο σημερινό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 

Το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης θα διαβιβάσει σήμερα Πέμπτη προς το αντίστοιχο της Ελλάδος αίτημα δικαστικής συνδρομής για λήψη καταθέσεων από πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Αθλητισμός:Με τους δεύτερους αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η φάση των προημιτελικών του Europa League. Πλην της Νάπολι, που στο πρώτο παιχνίδι της Γερμανίας νίκησε με 4-1 τη Βόλφσμπουργκ στα υπόλοιπα ζευγάρια το θέμα της πρόκρισης είναι ανοικτό.

Η Ζενίτ υποδέχεται στην Αγία Πετρούπολη τη Σεβίλλη μετά 2-1 του πρώτου αγώνα,  Φιορεντίνα έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου, ύστερα από το 1-1 στην Ουκρανία, ενώ χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι το παιχνίδι μεταξύ της Ντνίπρο και της Μπριζ, αφού στο Βέλγιο αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο Σταύρος Κοντονής, ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να συναντηθεί με εκείνον της ΑΕΚ, Βαγγέλη Ασλανίδη. Στους ημιτελικούς του Champions League προκρίθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, που επικράτησε 1-0 της Ατλέτικο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Ένα γκολ ήταν αρκετό, για την ομάδα που ξέρει αυτή τη δουλειά καλύτερα από οποιαδήποτε. Η Γιουβέντους το πέτυχε πριν από οκτώ ημέρες στο Τορίνο και χάρη στο  0-0 εναντίον της Μονακό στο Μόντε Κάρλο, πήρε την πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: