07 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την εξεταστική για το μνημόνιο. Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την εξεταστική για το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος και τη στάση της Γερμανίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Τη Μόσχα επισκέπτεται τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με προσοχή θα παρακολουθούν Βρυξέλλες και Βερολίνο τις επαφές του εκεί, καθώς έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το ταξίδι, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές.

Με μία ώρα και 20 λεπτά καθυστέρηση απέπλευσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας από το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Άνδρες της κεντρικής ασφάλειας του λιμεναρχείου αποβίβασαν στο λιμάνι τους 1.119 επιβάτες και αφού ελέγχθηκαν όλα τα σημεία του πλοίου δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

Επτά νεκρούς και εννέα επιζώντες μετανάστες εντόπισε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης κοντά στα τουρκικά παράλια, έπειτα από επιχείρηση για τον εντοπισμού λέμβου, στην οποία επέβαιναν 20 άτομα.

Κόσμος: Η αστυνομία της Τραπεζούντας έθεσε υπό κράτηση δύο άτομα ως ύποπτα για την επίθεση στο λεωφορείο της Φενέρμπαχτσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, θεωρώντας τον έναν από αυτούς τον δράστη. Στο περιστατικό τραυματίστηκε ο οδηγός, η ζωή του οποίου βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Χαρακτηρίζοντας «παραπάνω από απάνθρωπες» τις συνθήκες που επικρατούν στον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ, στα περίχωρα της Δαμασκού, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε να δοθεί άμεσα πρόσβαση στον καταυλισμό για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνση αμάχων.

Ο καταυλισμός, που έχει υποφέρει σε ασύλληπτο βαθμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έγινε και χώρος συγκρούσεων με ισλαμιστές ενόπλους (από ISIS και Αλ Νούρσα) που αναζητούν βάση εφόρμησης για τη συριακή πρωτεύουσα. Έξι πύργους παρακολούθησης, ύψους 50 μέτρων, σκοπεύει να κατασκευάσει η Πολωνία πάνω στη γραμμή 200 χιλιομέτρων που την χωρίζουν από το ρωσικό Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Συνοριοφυλακή της χώρας.

Η κίνηση, άλλο ένα σημάδι των επιδεινούμενων σχέσεων της ανατολικής Ευρώπης με τη Μόσχα, ακολουθεί την πρόθεση της Μόσχας να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα Iskander στο ρωσικό θύλακα. Οι εισαγγελικές αρχές του Νιου Τζέρσεϊ θεωρούν ότι ένας 100χρονος σκότωσε με τσεκούρι την 88χρονη σύζυγό του την ώρα που κοιμόταν, πριν αυτοκτονήσει στο μπάνιο με μαχαίρι.

Οι αρχές αναφέρουν πως το ζευγάρι είχε «μακρά ιστορία ενδοοικογενειακών προβλημάτων», αλλά σημειώνει πως το κίνητρο βρίσκεται υπό διερεύνηση. Ο Παναμάς θα γίνει το σκηνικό της «ιστορικής», όπως χαρακτηρίζεται, συνάντησης των προέδρων ΗΠΑ και Κούβας, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικανικής Ηπείρου που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή.

Η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο σηματοδοτεί την έναρξη επαναπροσέγγισης Ουάσινγκτον και Αβάνας μετά από πέντε δεκαετίες αντιπαλότητας.

Οικονομία: Στην εξαγορά της εταιρείας μεταφορών TNT Express NV, έναντι 4,4 δισ. ευρώ προχωρεί η FedEx Corp., εδραιώνοντας την παρουσία της στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα Τρίτη οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως κατέληξαν σε υπό όρους συμφωνία με την οποία η αμερικανική FedEx θα καταβάλει 8 ευρώ για κάθε μετοχή της ολλανδικής TNT.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Παρά το γεγονός ότι το ΧΑΑ ήταν κλειστό Παρασκευή και Δευτέρα λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ο τζίρος των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Επιστολή με 20 σημεία πάνω στα οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πρόκειται να απευθύνει σήμερα, Μ.Τρίτη, στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Αθλητισμός: Μπορεί σε λίγους μήνες να «πατάει» τα 35, όμως δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το καλοκαίρι που μας έρχεται. Ο λόγος για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος με δηλώσεις του σε εφημερίδα είπε πως θα αγωνιστεί για ακόμα μια σεζόν.

«Σεισμό» προκαλεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος του εισαγγελέα, Αριστείδη Κορέα, για την πολύκροτη υπόθεση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το πόρισμα αποκάλυψε το βράδυ της Μ. Δευτέρας τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις του εισαγγελέα για ποινικές διώξεις εις βάρος 16 προσώπων, εκ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, ενώ κατονομάζονται οι διευθυντές και οι συμμετέχοντες της οργάνωσης.

Στο Λονδίνο ψαλιδίστηκαν κι οι τελευταίες ελπίδες της Μάντσεστερ Σίτι να διατηρήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι ηττήθηκε 2-1 από την Κρίσταλ Πάλας και απέχει πλέον εννέα βαθμούς από την Τσέλσι, η οποία έχει κι ένα ματς λιγότερο. Ο Γκλεν Μάρει στο 34΄ και ο Πάντσεον στο 48΄ πέτυχαν τα γκολ για την εκπληκτική Πάλας του Αλαν Πάρντιου, ενώ μείωσε ο Γιάγια Τουρέ στο 78΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: