15 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Να ξαναπιάσει το νήμα με τμήμα των ψηφοφόρων της που την εγκατέλειψαν και παράλληλα να συνομιλήσει και με άλλες κατηγορίες πολιτών θα επιχειρήσει η ΝΔ, επενδύοντας στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Την πρόσθεση του να επαναφέρει το παλιό ωράριο στη λειτουργία των φαρμακείων, με σύστημα εφημερίας, εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω [...] Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε, και όχι αν η συμφωνία θα πάει μια εβδομάδα πίσω» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι λύση εντός ευρώ, με έναν έντιμο συμβιβασμό.

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς για το καλό σενάριο» δίνει μέσω του Guardian ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «υπάρχουν ορισμένα προβλήματα», τα οποία θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά τονίζει πως η κριτική που ασκείται είναι άδικη.

Με ένα μεικτό σύστημα, που θα περιλαμβάνει επιλογή βάσει προσόντων σε συνδυασμό με ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων στη θέση της παλαιότερης διαδικασίας της συνέντευξης, θα επιλέγονται στο εξής οι διευθυντές των σχολείων σε όλη τη χώρα.

Κόσμος: Δίκαιη χαρακτηρίζει η Αβάνα την πρόθεση του Λευκού Οίκου να αφαιρέσει την Κούβα από τη λίστα κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. «Δεν έπρεπε εξαρχής να είχαμε συμπεριληφθεί στη λίστα» τονίζει το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά από ένα από τα πρώτα βήματα στην επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Από μία μικρή πόλη στην Αϊόβα, την πολιτεία που είχε «σκοτώσει» οριστικά το 2008 την πρώτη εκστρατεία της με στόχο το Λευκό Οίκο, ξεκίνησε η Χίλαρι Κλίντον τον αγώνα της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Με συναντήσεις με πολύ μικρό αριθμό ψηφοφόρων και τοπικών παραγόντων, η στρατηγική της στοχεύει σε εκστρατεία «προσωπικής κλίμακας» που θα μετριάσει την εικόνα πως παραμένει αποκομμένη στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον -πράγμα δύσκολο για μία τέως ΥΠΕΞ (ή πρώην πρώτη κυρία).

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει δημόσια εμφάνισή του, λόγω «σοβαρής απειλής» για την ασφάλειά του, αφού στάλθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου απειλητικά μηνύματα περί άμεσα επικείμενης επίθεσης. Ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών που ξεκινήσαν.

Αεροσκάφος της νοτιοκορεατικής Asiana «γλίστρησε» από το διάδρομο του αεροδρομίου της Χιροσίμα κατά την προσγείωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 27 από τους 81 επιβαίνοντες. Οι επιβάτες χρειάστηκε να βγουν από τις φουσκωτές τσουλήθρες. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ερευνά τα αίτια του περιστατικού. Προβάδισμα δύο μονάδων δίνει στους Εργατικούς δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, την οποία δημοσίευσε την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα Sun. Ειδικότερα, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 35% έναντι 33% που καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Xρηματιστηρίου την Τετάρτη, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 750 μονάδων, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών. Σταθεροποιητικές τάσεις στην Ευρώπη.

Με μάλλον μελανά χρώματα περιγράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη αναφορές υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, το κλίμα σε Eurogroup και Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα. Στο μεν Eurogroup θεωρείται «απλώς αδύνατο», αναφέρεται, να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, ενώ στην Κομισιόν επικρατεί ένα «μείγμα απογοήτευσης και παραίτησης». 

Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης στο γερμανικό Spiegel λέει πως, μετά από πέντε χρόνια, η ελληνική κρίση μοιάζει να μην έχει αλλάξει και καταλήγει στο ότι «ήρθε η ώρα για τη λήξη». Για την Ουάσινγκτον αναχωρεί σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και σειρά άλλων επαφών.

Αθλητισμός:Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, έθεσε δύο προϋποθέσεις, σε συνέντευξη του στην αθλητική εφημερίδα «Πράσινη», για να μπορέσει το «τριφύλλι» να διεκδικήσει, τη νέα σεζόν, την κατάκτηση του τίτλου. Συγκεκριμένα είπε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του τίτλου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας και αν η κυβέρνηση έχει διάθεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συνεχίζεται την Τετάρτη το Champions league, με τη διεξαγωγή των υπόλοιπων αναμετρήσεων για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, με τις δύο ομάδες να έχουν ήδη τεθεί αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων και να έχουν μοιραστεί τις νίκες (σ.σ. η Παρί νίκησε 3-2 την «Μπάρτσα» και οι «μπλαουγκράνα» 3-1 τους πρωταθλητές Γαλλίας).

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους ημιτελικούς του Champions League έκανε η Γιουβέντους μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Μονακό στο Τορίνο. Ο προημιτελικός κρίθηκε με το πέναλτι του Βιδάλ στο 57', ενώ το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου στο «Λουί Ντε» του Μονακό. 

«Ανοιχτούς λογαριασμούς» για τη ρεβάνς στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (22/04) άφησαν Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης. Το τελικό 0-0 «σφράγισε» τις προσπάθειες των δύο ομάδων της ισπανικής πρωτεύουσας στον πρώτο προημιτελικό που διεξήχθη στο «Βιθέντε Καλντερόν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: