28 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς το πρωί στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ με τους ασφαλισμένους να σχηματίζουν ουρές για να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους.

Στην πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί, αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες.

Σε τεχνικό πρόβλημα της Digea οφείλεται το «μαύρο» που έπεσε στις τηλεοπτικές οθόνες, λίγο μετά τις 09:10 της Τρίτης. Η διακοπή της εκπομπής αφορά μόνο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει μέσω δικής της ψηφιακής πλατφόρμας. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Σε αυτή τη φάση πηγαίνουμε σε μίνιμουμ συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα της ρευστότητας και η μεγάλη συμφωνία θα κλείσει από τον Ιούνιο και μετά» εξήγησε. Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα μόνο εάν κρίνει πως η συμφωνία κινείται εκτός των προγραμματικών της δεσμεύσεων. Πλήθος πολιτικών μηνυμάτων αναμένονται στη διάρκεια του μνημόσυνου του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 11:00 σήμερα, Τρίτη.

Σε πρώτο επίπεδο, τα μηνύματα θα αφορούν την εσωκομματική κατάσταση του κόμματος, ωστόσο σε δεύτερο επίπεδο κυριαρχεί το ερώτημα εάν θα παραστεί στο τρισάγιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα μηνύματα που μια τέτοια κίνηση θα έστελνε.

Κόσμος: Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.352 νεκρούς, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000.

Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες. Μόνη καλή είδηση, ο απεγκλωβισμός ορειβατών από το Έβερεστ. Φεύγουν όσοι μπορούν από το Κατμαντού, μεγάλα τμήματα του οποίου έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους «τους δήθεν εταίρους» της Ρωσίας, όπως είπε, ότι επιδιώκουν η ρωσική οικονομία να καταρρεύσει, αποκόπτοντας τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μεγάλη πτώση.

Πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία έκαναν την Βαλτιμόρη να μοιάζει με το Φέργκιουσον μετά την κηδεία του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι που είχε πεθάνει μετά τη σύλληψή του. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κατέφυγε στο έσχατο μέτρο της κινητοποίησης της Εθνοφρουράς και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα για μία εβδομάδα.

Ο Αμερικανός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και πιστώνεται επιτυχείς προβλέψεις για τα αποτελέσματα των δύο πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βρετανία την 7η Μαΐου πρόκειται να είναι «απίστευτα μπλεγμένο», μετέδωσε το δημόσιο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν στην Νταμάσακ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, προφανώς θύματα των ωμοτήτων που διαπράττουν οι ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, όπως δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματούχοι στην πόλη.

Οικονομία: «Εμπόδιο» που ξεπεράστηκε χαρακτηρίζουν, ανώνυμα και επώνυμα, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στελέχη της ευρωζώνης. Ο Κριστιάν Νουαγιέ, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως ο υποβιβασμός Βαρουφάκη είναι μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαπραγματεύσεις.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη της Apple στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης 2015. Αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση στα 13,57 δισ. δολάρια, έναντι 10,2 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προσδοκάται να ξεκλειδώσει τη μεσοπρόθεσμη συμφωνία με του πιστωτές έως τις πρώτες μέρες του Μαΐου.
  
Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με τους δανειστές, αυτή η συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση που θα αρκεί οριακά για να αποπληρωθούν οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας το Μάιο και τον Ιούνιο. Ποια μέτρα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Αθλητισμός: Την απόλυτη ικανοποίησή του που επιστρέφει στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ εξέφρασε με δηλώσεις του στον Τύπο της Κροατίας ο Γκόρντον Σίλντενφελντ. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η κροατική ομάδα ανακοίνωσε την επιστροφή του παίκτη, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό και απάντησε αρνητικά στην πρόταση που του έκαναν οι «πράσινοι» για την επέκταση της συνεργασίας τους.

Εύκολο έργο είχε η Βαλένθια εναντίον της Γρανάδα, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της 33ης αγωνιστικής στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Οι "Νυχτερίδες" επικράτησαν 4-0 στο "Μεστάγια" και παραμένουν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Η Κέρκυρα πήρε τη νίκη που επιζητούσε για να διασφαλίσει ουσιαστικά την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, με ανατροπή μάλιστα, καθώς επικράτησε στο Παγκρήτιο του Εργοτέλη με 2-1, στην τελευταία αναμέτρηση της 32ης αγωνιστικής.

Αντίθετα, η ομάδα του Ηρακλείου υποβιβάστηκε. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Χαλκιαδάκη στο 57', αλλά οι «Φαίακες» γύρισαν το παιχνίδι με τους Ντιμιτρόφσκι στο 74' και Κόντο στο 78'. Το παιχνίδι ξεκίνησε με μια άτυχη στιγμή για τον Εργοτέλη και τον Γκορκς, ο οποίος χτύπησε σοβαρά στο 4ο λεπτό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: