16 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρωτοβουλίες από κοινού με τους ηγέτες άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από το μεταναστευτικό, σχεδιάζει να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βρει κοινό τόπο και να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο με τους ηγέτες της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να πιέσουν για ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό.

Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρίσκονται αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής που έφτασαν με πούλμαν στην Αθήνα. Οι μεταλλωρύχοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατασκηνώσουν, ενώ επιδιώκουν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Μεσογείων στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Πενταγώνου και κάτω.

Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας. Πρόθεσή τους είναι να μοιράσουν φυλλάδια με τις θέσεις τους στους βουλευτές, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού.

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση «φιλοευρωπαϊκού μετώπου», στη σκιά των δύσκολων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Για το λόγο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες - ακόμη κι εντός της εβδομάδας - με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Κόσμος: Στο σερβικό Νόβι Σαντ επέστρεψε ο Γκόραν Χάτζιτς, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, που αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από τη Χάγη για να υποβληθεί σε θεραπεία. Ο 56χρονος έχει όγκο στον εγκέφαλο και θα βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική παρακολούθηση.

Στην επέτειο της ναυτικής τραγωδίας με τους 304 νεκρούς - αρκετοί εκ των οποίων μαθητές - στη Νότιο Κορέα, η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γιουν-Χουέ δεσμεύθηκε πως το Sewol θα ανελκυθεί. Είχαν ανασυρθεί οι περισσότερες σοροί των θυμάτων, αλλά εννέα εξακολουθούν να μην έχουν βρεθεί και θεωρείται ότι θα εντοπιστούν μόνο αφού ανασυρθεί το πλοίο.

Μετά το θάνατο 11 στρατιωτών σε συμπλοκή με αντάρτες, η Κολομβία άρχισε ξανά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των FARC που είχαν μπει «στον πάγο» με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα. Οι FARC απορρίπτουν πως το επίμαχο περιστατικό ήταν επίθεση από την πλευρά τους και καλούν την κυβέρνηση της Κολομβίας να «τηρήσει την ψυχραιμία της και να μην θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες». Η Μπογκοτά πάντως δεν έδειξε πρόθεση να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στην Υεμένη, ο Τζαμάλ Μπενομάρ, σκοπεύει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στον αντικαταστάτη του, τον Ισμαΐλ Ουλντ Αχμέντ από τη Μαυριτανία. Ο Μπενομάρ προκάλεσε πρόσφατα «δυσφορία» στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου επειδή η στάση του θεωρήθηκε «φιλική» στους αντάρτες Χούτι.

Ευαίσθητες συγκρίσεις έκανε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου θέλοντας να δείξει ξανά την αντίθεση του Ισραήλ στην επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης: Η Δύση είπε, «επαναλαμβάνει με το Ιράν το ίδιο μοιραίο λάθος» που είχε κάνει στην αποτυχία της να σταματήσει το ναζιστικό καθεστώς. Η αιχμηρή σύγκριση έγινε μάλιστα σε ομιλία στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, την παραμονή της ημέρας μνήμης (Γιομ Χασοά).

Οικονομία: Μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους θεσμούς να αφήσουν τη ρητορική και να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας έστειλε, μέσω του Bloomberg, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θεωρεί ότι ορισμένες ελληνικές εταιρείες αποτελούν «καλά στοιχήματα» και ευελπιστεί ότι θα αρχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα εντός των προσεχών μηνών, δήλωσε ο πρόεδρός της, Σούμα Τσακραμπάρτι.

Εντατικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς επί βελγικού εδάφους θα ξεκινήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης το Σάββατο 18 Απριλίου προκειμένου έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου να καταγραφεί στο Brussels Group κάποια πρόοδος που θα επιτρέψει την εκταμίευση κάποιας δόσης εως το τέλος του μήνα.

Αθλητισμός: Τέλος (μιας σπουδαίας) καριέρας για τον Ροναλντίνιο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βραζιλίας ο 35χρονος σούπερ σταρ αποφάσισε ν' αποσυρθεί από τα γήπεδα και μάλιστα ετοιμάζει αποχαιρετιστήριο πάρτι μέσα στον Μάιο για να κλείσει με εντυπωσιακό τρόπο την καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος σταρ δεν θέλει να συνεχίσει ν' αγωνίζεται στο Μεξικό και στην Κερετάρο, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016 και φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί στους οικείους του πως σ' ένα μήνα θα ανακοινώσει την απόφαση του.

Σε κόντρα οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, καθώς τόσο η FIFA, όσο και η UEFA απαντούν αρνητικά στις προτάσεις για το νέο αθλητικό νόμο. Συγκεκριμένα με κοινή επιστολή τους ο Ζερόν Βάλκε (γενικός γραμματέας της FIFA) και ο Tζιάνι Ινφαντίνο (γενικός γραμματέας της UEFA) απάντησαν αρνητικά στον Σταύρο Κοντονή για το περιεχόμενο του νέου νόμου, που έχει προτείνει ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Η μεγάλη έκπληξη στους πρώτους προημιτελικούς του Champions league έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο «Ντραγκάο», όπου η Πόρτο επικράτησε με 3-1 της Μπάγερν και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στους ημιτελικούς εν όψει της ρεβάνς της 21ης Απριλίου στην «Αλιάντς Αρένα». Με το... ένα πόδι στους ημιτελικούς του Champions League βρίσκεται ουσιαστικά η Μπαρτσελόνα, καθώς νίκησε 3-1 την Παρί Σεν Ζερμέν στο «Παρκ ντε Πρενς».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: