21 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ένα σκάφος με μετανάστες - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 40 - εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το πρωί της Τρίτης. Στο σημείο σπεύδει σκάφος του λιμενικού. Την ίδια ώρα, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης 50 μεταναστών ανοιχτά του Φαρμακονησίου και άλλων 34 από τη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λέσβου.

Να μετριάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον νόμο που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών, όπως ο Σάββας Ξηρός, για ιατρικούς λόγους επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.  Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα, δήλωσε πως η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ και επανέλαβε πως ουδείς τρομοκράτης αποφυλακίζεται.

«Η Δημοκρατία είναι εύθραυστο θεσμικό και πολιτικό αγαθό, του οποίου η προστασία απαιτεί ακατάπαυστη εγρήγορση κατά συνείδηση» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Σημειώνει, δε, ότι «τα τραύματα στο σώμα της Δημοκρατίας κατέστησαν για τον Ελληνισμό, εν γένει, τραύματα εθνικά, των οποίων η πλήρης επούλωση ακόμη δεν έχει επέλθει».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Κατά τις επαφές αυτές «θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος», στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συμφωνία για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού.

Στον εισαγγελέα Ρόδου οδηγούνται εντός της ημέρας, δύο άτομα, υπήκοοι Συρίας 26 και 27 ετών, που φέρεται να οργάνωσαν τη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών με σκάφος που βυθίστηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα. Οι δύο διακινητές αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

Κόσμος: Αρνούμενη να αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πως «συμμερίζεται τον πόνο» για τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως με αφορμή τη φετινή επέτειο θα γίνει για πρώτη φορά τελετή στη μνήμη των θυμάτων, όμως χαρακτήρισε «ηθικά και νομικά προβληματικό να υποβαθμίζονται όλα σε μία λέξη».

Για πρώτη φορά, τρένο ξεπέρασε το φράγμα της ταχύτητας των 600 χλμ/ώρα: Σε δοκιμαστική διαδρομή, ιαπωνικό τρένο μαγνητικής ανύψωσης (Maglev) έπιασε τα 603 χλμ/ώρα, όπως ανακοίνωσε πανηγυρικά η εταιρεία JR Tokai. Το τρένο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από το 2027 στη γραμμή Τόκιο-Ναγκόγια και, στην «καθημερινή» εμπορική του χρήση, θα κινείται με 500 χλμ/ώρα.

Επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης ξεκινούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station). Η έκτακτη αυτή παρέμβαση αναπτύσσεται προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση των μεταναστών χάνουν τη ζωή τους αναζητώντας το όνειρο της Μεσογείου.

Εικόνα σχετικής ηρεμίας δίνει τελευταία το εμπόλεμο πεδίο της ανατολικής Ουκρανίας, με τη συμφωνία για εκεχειρία πάντως να παραμένει επισφαλής: Η Μόσχα εκτιμά πως η περίοδος έξαρσης των εχθροπραξίων έχει περάσει, την ώρα που και το Κίεβο διαπιστώνεται πως οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του εμφανίζουν κάμψη τα τελευταία 24ωρα. Η πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε θερμά σημεία δεν διαταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σημάδι που επίσης θεωρείται ενθαρρυντικό.

Οριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας διατηρεί το Εργατικό Κόμμα έναντι των Συντηρητικών του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Sun, που πραγματοποιήθηκε εν όψει των εκλογών της 7ης Μαΐου. Για τους κινδύνους που κρύβει μία πιθανή συνεργασία Εργατικών - SNP προειδοποιεί ο Τζον Μέιτζορ.

Οικονομία: Τη δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου για την Ελλάδα που προβλέπει παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος αναλύει η Wall Street Journal. Όπως τονίζει η εφημερίδα, αν και κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση, αντί αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα.  

Οριακή βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρειο Ελλάδα το Μάρτιο του 2015 σύμφωνα με την έρευνα NGBI 500 που διεξάγεται από την εταιρεία - ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) το Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -19, έναντι -22 τον Φεβρουάριο και -18 τον Ιανουάριο.  

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα πρόγραμμα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο ίδιος ανέφερε πως σήμερα κανείς δεν είναι αισιόδοξος για τις ελληνικές προοπτικές.

Αθλητισμός: Στο "Ζοφρουά Γκισάρ" του Σεντ Ετιέν διεξήχθη το φετινό ματς κατά της φτώχειας. Οι "Φίλοι Ζιντάν-Ρονάλντο" αντιμετώπισαν παλιούς και σύγχρονους άσους της Σεντ Ετιέν, μεταξύ των οποίων και ο Στάθης Ταυλαρίδης του Παναθηναϊκού. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν στα θύματα του ιού Εμπολα. Οι εκπρόσωποι της τοπικής ομάδας επικράτησαν 9-7, με... ανατροπή αφού οι βετεράνοι προηγήθηκαν 5-3 στο ημίχρονο.

Με τον τερματοφύλακα Ραφαέλ να αποκρούει πέναλτι του Ντιαμάντι στο 67΄ και τη "χρυσή αλλαγή", Μουνίρ Ομπαντί, να σκοράρει στο 90΄ η Βερόνα πήρε πολύ σπουδαίο "διπλό" 1-0 από τη Φιορεντίνα στο "Αρτέμιο Φράνκι". Επαιξαν και οι τρεις Ελληνες της Βερόνα, ο Μόρας σε όλο το ματς, ο Ταχτσίδης αντικαταστάθηκε από τον Ομπαντί στο 71΄, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος μπήκε ως αλλαγή στο 87΄ στη θέση του Μπόσκο Γιάνκοβιτς. Ο Λάζαρος ήταν, μάλιστα, αυτός που πιστώνεται την ασίστ στο γκολ της νίκης.

Νίκη-χρυσάφι για την Ελτσε στην αυλαία της 32ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβιζιόν, καθώς επικράτησε 1-0 της Σοσιεδάδ και ξέφυγε κατά έξι βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος του αγώνα ήταν ο Ζόνατας στο 19'.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: