08 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στην Ημαθία, όταν δύο αδέλφια έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας. 

Ο 29χρονος οδηγός και η 33χρονη αδελφή του επέβαιναν σε Ι.Χ. που υπό άγνωστες συνθήκες, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε παρακείμενο αποστραγγιστικό κανάλι, με συνέπεια να τραυματιστούν θανάσιμα. Μέχρι το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η δωρεάν κάρτα μετακίνησης των μακροχρόνια ανέργων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. 

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Τόνισε ότι θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια και απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. 

Προς το παρόν δεν μετακινείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι σχέσεις του με τον κ. Πανούση είναι άριστες και το οργανόγραμμα του υπουργείο παραμένει ως έχει.

Κόσμος: Σε κάθε πόλεμο, τα όπλα πρέπει να διαλέγονται καταλλήλως και το ίδιο ισχύει και για τις προεκλογικές μάχες. Από αυτήν την άποψη, ίσως έχουν πολιτική βάση τα σχόλια στο Διαδίκτυο που εμπαίζουν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την λανθασμένη επιλογή εργαλείων όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα χοτ ντογκ: Μαχαίρι και πιρούνι.

Με επιφυλάξεις και δυσφορία στρέφει ο ευρωπαϊκός Τύπος το βλέμμα του στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, προτάσσοντας την ενόχληση με την οποία παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την κίνηση στη δύσκολη συγκυρία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Το ερώτημα του πιθανού «ανταλλάγματος» σε ενδεχόμενες ρωσικές κινήσεις καλής θέλησης -δηλαδή, βέτο στις κυρώσεις- εγείρεται από παντού. Την ίδια ώρα, ψηλά στα πρωτοσέλιδα βρίσκονται οι φωτιές γύρω από το Πολυτεχνείο, που εντείνουν την αίσθηση «εκτάκτου ανάγκης» στην Αθήνα.

Για δολοφονία κατηγορεί η εισαγγελία της Νότιας Καρολίνας λευκό αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα οκτώ φορές αφροαμερικανό που προσπαθούσε να διαφύγει. Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε μετά την εξέταση βίντεο από το περιστατικό, στο οποίο ο αστυνομικός φαίνεται να πυροβολεί το θύμα αρκετές φορές στην πλάτη την ώρα που τρέχει μακριά του -ο αστυνομικός είχε υποστηρίξει αρχικά ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν σε ευαίσθητα τμήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Λευκού Οίκου, μετέδωσε την Τετάρτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε παλιότερο περιστατικό, και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο οι χάκερ δεν απέκτησαν πρόσβαση μεν σε διαβαθμισμένα στοιχεία, αλλά σε «πιθανώς ευαίσθητες» πληροφορίες που ήταν αδιαβάθμητες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προειδοποίησε ότι η ένωση της χώρας του με το Κόσοβο θα αποτελέσει γεγονός, εάν συνεχίσει η ΕΕ να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου. Άμεση αντίδραση της Σερβίας διά του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή.

Οικονομία: Η Royal Dutch Shell PLC συμφώνησε στην εξαγορά της BG Group PLC έναντι 70 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996. Η BG είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και με την εξαγορά της, η Shell αποκτά πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα αποφεύγει το κόστος των δαπανών για ανακάλυψη κοιτασμάτων.

Θέμα συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έθεσε εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιέργκ Σέλινγκ όπως μεταδίδει σήμερα Τετάρτη το Reuters. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ο Σέλινγκ ανέφερε πως δεν θεωρεί πως ένα Grexit έχει γίνει πιθανότερο τώρα, απ' ότι ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα τους κινδύνου για τις επιπτώσεις ενός Graccident.

Τα ακανθώδη θέματα των εργασιακών σχέσεων βρέθηκαν χθες Τρίτη στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Η Ελλάδα προ έτους είχε αναλάβει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μια σειρά από δεσμεύσεις για τα εργασιακά θέματα, τις οποίες δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει και να υιοθετήσει και η νέα κυβέρνηση.Οι θεσμοί θέτουν τα εργασιακά στο επίκεντρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης , ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει τη συζήτηση για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην απόκτηση του Μίκαελ Λανγκ φέρεται να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Το συμβόλαιο του Ελβετό δεξιό μπακ της Γκρασχόπερς εκπνέει το προσεχές καλοκαίρι και ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να τους προσφέρει συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές που φτάνουν τις 150.000 ευρώ.

O Ολυμπιακός είναι το ξεκάθαρο φαβορί στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου που ξεκινά σήμερα, Μ.Τετάρτη στο «Γ. Καμαράς» (στις 19:00, OTEsport 1). Ο Απόλλων Σμύρνης φιλοξενεί τους «ερυθρόλευκους γνωρίζοντας καλά ότι πρέπει να κάνει το θαύμα για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Στις 29 ή 30 Απριλίου θα διεξαχθεί η ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.

Με εμφατικό τρόπο η Γιουβέντους απέδειξε για ακόμα μία φορά γιατί θεωρείται μακράν η κορυφαία ομάδα του calcio. H "Γηραιά Κυρία" προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, νικώντας 3-0 τη Φιορεντίνα στο "Αρτέμιο Φράνκι" και ανατρέποντας την ήττα της (2-1) στο Τορίνο. Ο Μάτρι στο 21΄, ο Περέιρα στο 44΄ και ο Μπονούτσι στο 59΄ πέτυχαν τα γκολ της "Γιούβε" που στον τελικό θα αντιμετωπίσει την Λάτσιο ή τη Νάπολι που αγωνίζονται την Μ.Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: