22 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άμεση συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ζητά η ΚΕΔΕ, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο συμφωνίας με την κυβέρνηση για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Με αφορμή την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ.Μάρδα ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για τον Απρίλιο, οι δήμαρχοι τονίζουν ότι «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία».

Φέτος συμπληρώνονται 211 χρόνια από εκείνο διήμερο της 22-23 Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.400 περίπου Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας. Πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο ατυχήματος. Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και σε ενδεχόμενο ρήξης και εξόδου από το ευρώ αφού αυτό δεν θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνική οικονομία.

Από το πρωί της Τρίτης έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στο Μαρούσι. Η εντολή για διακοπή στην ηλεκτροδότηση εκδόθηκε από τη ΔΕΗ λόγω οφειλών από εταιρίες που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με την εφορία, υπό ένα κοινό «ρολόι». Η Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, επικαλούμενη διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο.

Δεν αποκλείει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης, το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και Tοπικής Aυτοδιοίκησης, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ανοίγει «παράθυρο» συμφωνίας εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση. «Δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ.Μάρδας.

Κόσμος: Τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση σε «μία ή δύο εκκλησίες» στην περιοχή του Παρισιού ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, η επίθεση θα γινόταν «άμεσα».

Σε περίπου 140 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος του σχεδίου για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sewol, το οποίο είχε βυθιστεί πριν από έναν χρόνο παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 300 άτομα -στην πλειονότητά τους μαθητές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας είχε προαναγγείλει πως θα ανασύρει το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκονται οι τελευταίες σοροί που δεν έχουν ανασυρθεί.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν για ημέρες την περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας στη νοτιοανατολική Αυστραλία, με σχεδόν εκατό άτομα να έχουν διασωθεί από τους χειμάρρους που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες. Αναφορές μιλούν για τρεις ηλικιωμένους που βρέθηκαν νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Βόρεια του Σίδνεϊ σπίτια διαλύθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ περίπου 200.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Με την ανακοίνωση του τερματισμού των σαουδαραβικών βομβαρδισμών εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη, ο εκδιωχθείς πρόεδρός της που έχει καταφύγει στο Ριάντ «ευχαρίστησε» τη Σαουδική Αραβία και διαμήνυσε ότι «θα επιστρέψει στη χώρα όταν εκκαθαριστεί από τους εξτρεμιστές». Το Ιράν από την πλευρά του, που έχει συνταχθεί με τους Χούτι, καλωσορίζει τον τερματισμό των βομβαρδισμών και καλεί σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Λευκός Οίκος σημειώνει πως η Τεχεράνη έχει «λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις» να μην σταλεί στρατιωτικός εξοπλισμός στην Υεμένη.

Σκόπιμη ανθρωποκτονία από την πλευρά της ΕΕ και όχι απλώς «δυστυχήματα» χαρακτηρίζει άρθρο του Spiegel τους θανάτους μεταναστών χωρίς τέλος στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα των «28», λέγοντας πως οι ιστορικοί των επόμενων δεκαετιών θα ασχολούνται με τη σημερινή «σκοτεινή εποχή» και «εμείς οι πολίτες του σήμερα θα πρέπει να απαντήσουμε τι κάναμε εναντίον αυτής της βαρβαρότητας που τελείται εξ ονόματός μας».

Οικονομία: Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας για φοροδιαφυγή σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ. Το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν στα δικαστήρια της Ευελπίδων με τους συνηγόρους του. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της  συνεδρίασης της Τετάρτης, διατηρώντας αποστάσεις από το ανοδικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Όπου το ενδιαφέρον  επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών. Βρετανός χρηματιστής παραγώγων συνελήφθη στο Λονδίνο για κατηγορίες που του απηύθυνε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον συνδέουν με το περιβόητο «flash crash» (πολύ γρήγορη και βαθιά πτώση των τιμών μετοχών) της Wall Street το 2010.

Αθλητισμός: Με μια εμφάνιση που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο φανατικών οπαδών της, η Μπάγερν συνέτριψε 6-1 την Πόρτο και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Champions League, διαγράφοντας πανεύκολα την ήττα της 3-1 στον πρώτο αγώνα. Έβγαλε την... υποχρέωση η Μπαρτσελόνα, που επικράτησε 2-0 της Παρί Σεν Ζερμέν και «σφράγισε» την πρόκριση στους «4» της διοργάνωσης.

Επιστολή προς Ζυρίχη και Νιόν, δηλαδή στα γραφεία των FIFA και UEFA, έφυγε το απόγευμα από τα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η ΕΠΟ ενημέρωσε την παγκόσμια συνομοσπονδία και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Τέσσερις ακόμη ΠΑΕ, πλην του ΠΑΟΚ για την υπόθεση του Αστέριου Γιακουμή, κλήθηκαν σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας για την ερχόμενη Πέμπτη (23/04, 13:00). Πρόκειται για τους Ατρόμητο, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στα παιχνίδια της 31ης αγωνιστικής με ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακό και Πανθρακικό.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: