20 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Πέθανε το πρωί της Κυριακής στο πατρικό της σπίτι στην οδό Κανάρη 4 στο Κολωνάκι, η Λένα Ράλλη, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τρίτη στις 15.00 από τον ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

Απόντων των περισσότερων από τους κατηγορούμενους βουλευτές, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές. Τελικά η δίκη διεκόπη για τις 7 Μαΐου.

Κινητοποιήσεις στον Κορυδαλλό με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών. Οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού ήταν κλειστοί από νωρίς το πρωί. Στα δύο άκρα της οδού Σολωμού, βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα δύο συγκεντρώσεις.

Άγνωστοι πυρπόλησαν ΙΧ αυτοκίνητο μεταλλωρύχου, που ήταν σταθμευμένο, μπροστά από το σπίτι του, στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και από τη φωτιά που εκδηλώθηκε προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο όχημα.

«Η δίκη των '70' της Χρυσής Αυγής είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα και δε θα πρέπει να μεταβληθεί σε τηλεοπτική σαπουνόπερα. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, οι θεσμοί αντέδρασαν στη δράση μιας επικίνδυνης οργάνωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

Κόσμος: Δύο Κενυάτες και επτά Σομαλοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους του ΟΗΕ σε περιοχή της νότιας Σομαλίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο της βάσης του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει χάσει πια το μέτρημα των ναυαγίων με μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και η πρόσφατη τραγωδία φέρνει με τον δραματικότερο τρόπο πιο επιτακτικά στην κορυφή την ανάγκη αναζήτησης αποτελεσματικών κινήσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής επικρίνει την αδράνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και λέει, ενώ οι Βρυξέλλες εξετάζουν Σύνοδο για το ζήτημα, πως απαιτείται συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική. Την ίδια ώρα στη Ρώμη, το νέο δράμα δίνει τροφή στην ξενοφοβική Λέγκα, που προτείνει... ναυτικό αποκλεισμό.

Με την καθαρή πρωτιά στις φινλανδικές κάλπες της Κυριακής, το Κεντρώο Κόμμα και ο αρχηγός του Γιούχα Σίπιλα ξεκινούν τις δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Δεύτερη δύναμη οι ευρωσκεπτικιστές του Τίμο Σόινι, με τις δυνάμεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Στουμπ να χάνουν οριακά τη μάχη και να περνούν τρίτοι. «Ξεκινάμε τα τηλεφωνήματα, και από εκεί και πέρα βλέπουμε» λέει ο προαλειφόμενος για πρωθυπουργός πριν τις συνομιλίες, προειδοποιώντας πως η οικονομία της χώρας χρειάζεται μία δεκαετία για να «αναρρώσει» πλήρως.

Λίγες δεκάδες μόνο έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την τραγωδία με το σκάφος που βυθίστηκε στο Κανάλι της Σικελίας, με μαρτυρίες να μιλούν ακόμη και 950 επιβαίνοντες - ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών. «Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες, κάτι που οι Αρχές θεωρούν πως θα εξηγούσε τον ακόμη σχετικά μικρό αριθμό διασωθέντων και σορών που έχουν περισυλλεχθεί. «Μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» βλέπουν στη θάλασσα τα σωστικά συνεργεία. Στη Μάλτα οι σοροί.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών έγινε αισθητή στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη νότια Ιαπωνία, όπου εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Οικονομία: Στο 1,77 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο δίμηνο 2015 , έναντι ελλείμματος 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στα 928,5 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν στα 728,9 εκατ. ευρώ.

Την επιστροφή της τρόικας στην Λευκωσία και την καταβολή της εκκρεμούσας δόσης του ΔΝΤ προς τη χώρα ύψους 86 εκατ. ευρώ ξεκλειδώνει η ψήφιση από την κυπριακή  βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας και η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αυξάνονται η Κύπρος επέλυσε την πολύμηνη εκκρεμότητα που αφορούσε στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θέτοντας τις βάσεις για τη συνέχιση του προγράμματος.  

Με κέρδη άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,30% και διαμορφώνεται στα 1,0782 δολάρια.

Αθλητισμός: Οι παίκτες του Ολυμπιακού μαζί με όλους τους συνεργάτες της ομάδας πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του 42ου πρωταθλήματος στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκης», ωστόσο ήδη έχουν στο μυαλό του ότι η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς στόχος τους παραμένει το νταμπλ. Αυτό ξεκαθάρισε και ο Βίτορ Περέιρα άλλωστε «μένει όμως ένας ακόμη τίτλος», είπε χαρακτηριστικά.

H Λιλ κατάφερε να υπερασπιστεί με 2-0 την έδρα της απέναντι στην Μπορντό στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής στο Championnat και με το σπουδαίο «τρίποντο» που πήρε παρέμεινε «ζωντανή» στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού «εισιτηρίου», εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Κάτι ανάλογο, ισχύει και για την Μονπελιέ, που επικράτησε εντός έδρας της Καέν με 1-0.

Παράλληλα, η Σεβίλη έχασε σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια της να διεκδικήσει μία θέση στο νέο τσάμπιονς λιγκ, καθώς άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στην Γρανάδα (1-1).Η Ράγιο Βαγεκάνο νίκησε 2-0 την Αλμερία, σε αγώνα για την 32η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και την κράτησε κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς η ομάδα της Ανδαλουσίας παρέμεινε στη 17η θέση της Primera Division με μόλις 28 βαθμούς, όσους και η Λα Κορούνια.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: