14 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι εντός του 2015 στην Ελλάδα θα φθάσουν έως 100.000 πρόσφυγες εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η ίδια τόνισε ότι η χώρα ζητά οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εθνικούς πόρους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο για το κύμα των μεταναστών στα νησιά και την Αττική, σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής.

«Αν κόβαμε το νερό, το ρεύμα και το wifi, σε μία ή δύο ημέρες, οι καταληψίες θα έβγαιναν από το κτίριο του ΕΚΠΑ» είπε ο ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε την ανάγκη για φύλαξη του Πανεπιστημίου, καθώς, όπως είπε, στους χώρους των ιδρυμάτων γίνεται χρήση ναρκωτικών και παρεμπόριο, ενώ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ.Πανούση.

Επίθεση από αγνώστους κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ότι δέχθηκε όταν κατέθεσε την ερώτηση για τη λίστα Νικολούδη. Όπως τόνισε, στη λίστα έχει δει ονόματα πολιτικών, υπουργών Οικονομικών και δημοσιογράφων και ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ εκφράζουν με κείμενό τους οι καταληψίες, μετά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου προς τον πρωθυπουργό για παρέμβαση ώστε να λήξει η κατάληψη. Παράλληλα, οι καταληψίες κοινοποίησαν βίντεο για να καταδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας δεν έχουν υποστεί απολύτως καμία ζημιά. Από το πρωί οργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα Προπύλαια.

Για καλλιέργεια κλίματος τρομοϋστερίας κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι «τόσο η τηλεοπτική πραγματικότητα, όσο και η ακροδεξιά ρητορεία του κ. Σαμαρά, βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση με την αντικειμενική πραγματικότητα».

Κόσμος: Να συνεχιστεί η διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, όπου η βία κλιμακώθηκε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο.

Ευρωπαϊκούς επαίνους δέχεται η Τουρκία για την υποδοχή δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. «Η Τουρκία επένδυσε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή και την παροχή ασύλου σε αυτούς τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την διεθνή κοινότητα που προσέφερε μόνον 250 εκατομμύρια δολάρια» τόνισε η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Άννι Μπράσερ.

Πάνω από 5.500 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφη τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, περισυνέλεξε μέσα σε τρεις ημέρες η ιταλική ακτοφυλακή. Η τελευταία επιχείρηση έγινε την Κυριακή, με τη διάσωση σχεδόν 700 μεταναστών που επέβαιναν σε επτά φουσκωτά σκάφη.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που πάνω από 200 κορίτσια απήχθησαν στη Νιγηρία από την ομάδα ισλαμιστών Μπόκο Χαράμ. Τελετές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, 219 κορίτσια, όσα και αυτά που απήχθησαν και ακόμα αγνοούνται, θα πραγματοποιήσουν πομπή. Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσινγκτον.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναμένει ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία η καινοφανής απήχησή του πολύ πέραν της παραδοσιακής του βάσης των Κούρδων μειονοτικών  θα σημάνει την είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή, κάτι που εάν επαληθευτεί, θα στερήσει από το κυβερνών κόμμα έδρες κρίσιμης σημασίας.

Οικονομία:Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπορεί να πορευτεί ως έχει, δίχως να αναπληρωθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ταμεία με το PSI διασαφήνισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν τίθεται θέμα ρευστότητας και πληρωμής συντάξεων.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπάρχει πρόοδος και η Αθήνα θα πρέπει έως τις 20 Απριλίου για να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση και να παρακρατήσει τη δόση των 2,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που δηλώνει ότι «φθάσαμε στο τέλος του δρόμου». Διαψεύδουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το δημοσίευμα των FT, όπως και σενάρια πρόωρης κάλπης στα οποία επανήλθε η Bild.

Αθλητισμός:Η Λίβερπουλ κατάφερε να κερδίσει την μαχητική Νιούκαστλ και να επανέλθει στις νίκες στο αγγλικό πρωτάθλημα, επικρατώντας με 2-0. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έφερε την ομάδα του Ρότζερς στους τέσσερις βαθμούς  διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της πριμέρα ντιβιζιόν που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με 65 βαθμούς βρίσκεται η Βαλένθια, μετά την εντός έδρας νίκη της, με 3-0, επί της Λεβάντε, σε αγώνα με τον οποίο «έπεσε η αυλαία» της 31ης αγωνιστικής.

Ο Τζίμι Ντουρμάζ έναν μήνα μετά τον τραυματισμό του κατάφερε να ακολουθήσει ξανά τους ρυθμούς των συμπαικτών του στον Ολυμπιακό, ενώ σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση θα έμενε εκτός υποχρεώσεων για οκτώ εβδομάδες περίπου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: