17 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, συναντάται στις 12:30 το μεσημέρι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για το μεταναστευτικό. Το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη συναντάται στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Βούτση.

Επιφυλακτικοί οι δήμοι στις κυβερνητικές προτάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βάσει των οποίων καλούνται να βρουν χώρους φιλοξενίας. 

Δυσαρέσκεια και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Αρχιεπισκοπή η πρόταση που διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ζητώντας το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας να συζητηθεί με την ενεργοποίηση της επιτροπής διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας - κράτους.

«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση για την ηγεσία της ΝΔ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υπόψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. «Οι διεργασίες μέσα στη ΝΔ κορυφώνονται. Πιστεύω ότι η ΝΔ χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροδεξιά» τόνισε. Έληξε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από 19 ημέρες και μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, παρουσία εισαγγελέα. Οι 14 αντιεξουσιαστές -επτά γυναίκες και επτά άνδρες- που παρέμεναν στο κτήριο, οδηγήθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας με χειροπέδες. Και οι 14 συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν έξω από το κτήριο το βράδυ της Πέμπτης.

Συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και με τους αρχηγούς της Αστυνομίας, Δημήτριο Τσακνάκη και του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο έχει το πρωί της Παρασκευής ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί. Ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού επιτήρησης συνόρων βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τον Έβρο και τη Μυτιλήνη.

Κόσμος: Περίπου 500 συγγενείς των θυμάτων στη συντριβή της Germanwings στις Άλπεις αναμένονται, μαζί με τη γερμανική πολιτική ηγεσία και υπουργούς από Ισπανία και Γαλλία, στην επιμνημόσυνη θεία λειτουργία στην Κολωνία προς τιμή των νεκρών. Τα μέτρα ασφαλείας στον καθεδρικό της πόλης είναι δρακόντεια, ενώ η τελετή πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά σε κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Η Γκάου Γιου, δημοσιογράφος που είχε δημοσιεύει εσωτερικό έγγραφο της κινεζικής ηγεσίας στο οποίο διατρανωνόταν η αποφασιστικότητα στο «κυνήγι» φορέων που προπαγανδίζουν μεταρρυθμίσεις, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Η 71χρονη σήμερα δημοσιογράφος είχε φυλακιστεί και στο παρελθόν για ανάλογη υπόθεση.

Εκτενή αναφορά κάνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο ινστιτούτο Brookings, από την οποία διαπιστώνουν πως το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα είναι ότι δεν θα δεχθεί μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, στον Τύπο τo «όχι» της Λαγκάρντ σε αναβολή πληρωμών επισκιάζει τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο της Χιλής εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, αλλά και εναντίον της διαφθοράς με αφορμή τα σκάνδαλα που έχουν έρθει τελευταία στο φως της δημοσιότητας. Οι διαδηλωτές ήταν σύμφωνα με την αστυνομία 40.000, και σύμφωνα με τους διοργανωτές 150.000.

Το Wikileaks δημοσιοποίησε, σε μορφή μάλιστα που μπορεί να γίνει αναζήτηση, 30.287 έγγραφα αρχείων του ομίλου της Sony, πέντε μήνες μετά το χάκινγκ στον τεχνολογικό κολοσσό. Τα αρχεία, ανέφερε ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ, «δείχνουν τους μηχανισμούς μίας πολυεθνικής που ασκεί επιρροή [...] και το Wikileaks θα διασφαλίσει πως θα μείνουν δημόσια περιούσια».

Οικονομία: Τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, επανέλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή, για να παρουσιάσει διάλεξη με θέμα «Εurope: What next», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Παρελθόν αποτελεί το σχέδιο για την δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που είχε αποτελέσει προγραμματική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά το 2012, καθώς τα «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου επιστρέφουν στην ΕΤΑΔ και μέσω αυτής θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του μετόχου της, ΤΑΙΠΕΔ.

Αθλητισμός: Η Νάπολι άλωσε το Βόλφσμπουργκ επικρατώντας της ομώνυμης ομάδας με 4-1 στο πρώτο μεταξύ τους ματς στη Γερμανία και πλέον μόνο με θαύμα θα αποκλειστεί από τα ημιτελικά του Europa League. Μεγάλη νίκη, 2-1 με ανατροπή για την Σεβίλη επί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στην Ισπανία, με τη ρεβάνς της Ρωσίας να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Προβάδισμα και για τη Φιορεντίνα που στο 92' έκανε το 1-1 μέσα στο Κίεβο επί της Ντιναμό και πήρε το πάνω χέρι εν όψει της ρεβάνς στην Ιταλία, ενώ στο 0-0 έμειναν Μπριζ και Ντνίπρο, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό στην Ουκρανία. 

Η θέση και η άποψη της ΕΠΟ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο κατατέθηκαν μέσω μακροσκελούς επιστολής προς τον συντάκτη του νόμου, Σταύρο Κοντονή, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα σημεία στα οποία ενίσταται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Την παραίτηση του Γιώργου Μποροβήλου από την θέση του προέδρου της Σούπερ Λίγκας ζήτησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης του Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Πούλιου, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε από το διοικητικό ηγέτη της διοργανώτριας αρχής να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του άμεσα, τονίζοντάς του ότι ο Παναθηναϊκός, σέβεται μεν το τεκμήριο της αθωότητας για τον οποιονδήποτε, θεωρεί ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Λίγκας να έχει τέτοιου είδους...«εκκρεμότητες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: