29 Απριλίου, 2015

ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

 

Ιρανικές ναυτικές δυνάμεις φέρονται, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας δίκτυο Al Arabiya να έχουν καταλάβει αμερικανικό εμπορικό πλοίο, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον του στον Αραβοπερσικό Κόλπο την Τρίτη, οδηγώντας το παράλληλα προς το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ δήλωσε ότι ιρανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο πλοίο Maersk Tigris, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, στην περιοχή του Κόλπου. Το περιστατικό, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, συνέβη αφού ιρανική ναυτική περίπολος άνοιξε πυρ προς το πλοίο και ανάγκασε το πλήρωμά του να το οδηγήσει βαθύτερα μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο δεν επιβαίνουν Αμερικανοί πολίτες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ του Al-Arabiya στο οποίο αναφερόταν ότι στο Maersk Tigris βρίσκονταν 34 Αμερικανοί ναυτικοί. Το εμπορικό σκάφος διέσχιζε τα Στενά του Χορμούζ όταν δέχθηκε την ιρανική επίθεση. Το Ιράν δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το θέμα.

Στο παρελθόν, η Τεχεράνη έχει απειλήσει να κλείσει τα στενά για να πιέσει υπέρ της άρσης των κυρώσεων εναντίον της για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος. Τα στενά χωρίζουν το Ομάν από το Ιράν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: