03 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Αν θέλαμε μπαίναμε, αλλά η απόφασή μας ήταν να μείνουμε με το πανό στο περιστύλιο» αναφέρει σε κείμενο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο η Αναρχική Ομάδα Ρουβίκωνας για την εισβολή στη Βουλή. 

Οι αντιεξουσιαστές επικρίνουν την κυβέρνηση για το θέμα των κρατούμενων απεργών πείνας, λέγοντας πως φέρει «σε απόλυτο βαθμό την πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί» και προειδοποιούν με «κανονικές εισβολές» εάν «φτάσουμε στα χειρότερα». Θύμα bullying φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ότι είχε πέσει η 22χρονη μαθήτρια, που τραυμάτισε το απόγευμα της Πέμπτης με μαχαίρι τρεις συμμαθήτριές της στην τεχνική σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη. «Επειδή είμαι πολύ καλοπροαίρετος άνθρωπος σήμερα θα γελάσετε για τελευταία φορά» φέρεται να είπε η 22χρονη πριν την αιματηρή επίθεση, σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών της.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση στα Νέα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ατόπημα, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι δεν αναφέρεται στην κυβέρνηση το άρθρο, ενώ τον κάλεσε τον υπουργό να εφαρμόσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Με αφορμή την ένταση από τις κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών πείνας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης εξαπολύει βολές κατά ανθρώπων «χωρίς πρόσωπο» που εκδίδουν «πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης» και αφήνει αιχμές για τη στάση που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση. Με άρθρο του στα Νέα, υπό τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;», επισημαίνει ότι Αριστερή Διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη.

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχει μπει το υλικό από κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα. Μπαλάκι οι ευθύνες για το ποιος είχε το κλειδί που άνοιγε τη σιδεριά στην μπαλκονόπορτα του δωματίου της.

Κόσμος: Η οικογένεια του 37χρονου Λουίς Τζόρνταν τον θεωρούσε νεκρό όταν τον Ιανουάριο έφυγε με το ιστιοφόρο του για ψάρεμα από τη Νότια Καρολίνα και τα ίχνη του χάθηκαν. Μέχρι που ένα τάνκερ τον βρήκε, δύο και πλέον μήνες μετά, πάνω στο αναποδογυρισμένο σκάφος του 200 μίλια μακριά από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας.

Στη φυλακή της Ρεμπίμπια, στην ιταλική πρωτεύουσα, βρέθηκε ο Πάπας για την τελετή του Ιερού Νιπτήρος, διαλέγοντας να πλύνει τα πόδια δώδεκα κρατουμένων -έξι γυναικών μεταξύ τους- για το μήνυμα ταπεινότητας της Μεγάλης Πέμπτης. Κορυφώνονται οι εορτασμοί του καθολικού Πάσχα ανά τον κόσμο με τις τελετές για τη Μεγάλη Παρασκευή.

Κατηγορίας διαφθοράς και διαρροής κρατικών μυστικών απαγγέλθηκαν στον πρώην επικεφαλής των κινεζικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, μετά την έρευνα που είχε ανοίξει σε βάρος του από το 2013. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο τέως πολιτικό που θα σταθεί στο εδώλιο, και η πολύκροτη υπόθεση -στην οποία έχει δοθεί τεράστια δημοσιότητα- θεωρείται τόσο δείγμα της πρόθεσης της κινεζικής ηγεσίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά όσο όμως και μέρος του εσωτερικού πολέμου εξουσίας στην πολιτική ελίτ της χώρας. Ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς του Βελγίου και πρώην αρχηγός κόμματος, ο Ρομπέρ «Στιβ» Στιβέρ, βρέθηκε νεκρός σε κανάλι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας ότι θα δικαζόταν κατηγορούμενος για βιασμό. Η εισαγγελία εκτιμά στην παρούσα φάση πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν οι Ιρανοί την είδηση του ιστορικού πρώτου βήματος για συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ελπίζοντας σε χαλάρωση των κυρώσεων και αναζωογόνηση της οικονομίας. Συγχαίρει τον ΥΠΕΞ ο ιρανός πρόεδρος, δεν έχει ακόμη εκφραστεί ο αγιατολάχ Χαμενεΐ. Παράλληλα, το Ισραήλ αντιδρά έντονα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία «απειλεί την επιβίωση του Ισραήλ». Με τον Νετανιάχου συνομίλησε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει τα δικά του μέτωπα -το λόφο του Κογκρέσου - για το ιρανικό.

Οικονομία: Στις 20 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις του Προέδρου και των δύο μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΧΣ αναζητά μη εκτελεστικό πρόεδρο και δύο μέλη (μη εκτελεστικά) προς πλήρωση κενωθεισών θέσεων.

Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος παρέσχε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου με εγκύκλιό της. Σημειώνεται πως με το ν.4172/2013 θεσπίσθηκε εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας όταν το τεκμαρτό εισόδημα του φυσικού προσώπου είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του.Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι ασιατικές αγορές, ενώ μικρά κέρδη καταγράφει και το δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, εν μέσω ισχνής επενδυτικής δραστηριότητας λόγω του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των Καθολικών. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα για τις διακοπές του Πάσχα και θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη. Οι περισσότερες αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή.

Αθλητισμός: Νέα συνέντευξη αυτή τη φορά σε ραδιοφωνικό σταθμό παραχώρησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μίλησε για το αυτοδιοίκητο στις ομοσπονδίες, για τις μετακινήσεις των οπαδών, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και για άλλα θέματα. Επιστολή με την οποία θα εκφράζεται η αντίθεση σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την αθλητική βία που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, θα αποστείλουν η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Συγκεκριμένα, συνάντηση για τις προτεινόμενες διατάξεις που αφορούν στα ΜΜΕ (άρθρο 1, παρ. 5) του Νομοσχεδίου για την αθλητική βία, είχαν σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια της Ενώσεως Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) καθώς και εκπρόσωποι αθλητικών ΜΜΕ.

Η εμπιστοσύνη που του έχει δείξει η διοίκηση στο διάστημα της μέχρι τώρα συνεργασίας τους, αλλά και η πίστη που τον διακατέχει ότι η ομάδα μπορεί να κατακτήσει άμεσα τρόπαια, ήταν οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν το Γιάννη Αναστασίου στο να αποδεχτεί την πρόταση που του έκανε η διοίκηση του Παναθηναϊκού για την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2018.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: