06 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Απόπειρα ληστείας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Αυλώνα. Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, άγνωστοι απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού του υποκαταστήματος, έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου και εισήλθαν με σκοπό να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο με ιμάντες, τους οποίους είχαν δέσει σε φορτηγάκι.

Δύο τηλεφωνήματα έγιναν στην άμεση δράση για τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η Ακαδημίας είναι κλειστή από το ύψος της Ιπποκράτους, καθώς η αστυνομία ερευνά το κτίριο και την περιοχή. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τους νομούς Aρτας και Ιωαννίνων από το απόγευμα της Κυριακής. Καταρρακτώδης βροχή πέφτει ασταμάτητα και εναλλάσσεται με χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου Χανίων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας των φυλακών. Ομάδα νεαρών εισέβαλε στο εσωτερικό του κτιρίου, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους που βρίσκονταν μέσα ότι ο χώρος τελεί υπό κατάληψη και θα πρέπει να αποχωρήσουν. 

Φθορές σε δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ανήκουν σε εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού, αλλά κι ένας προπηλακισμός μεταλλωρύχου που κατευθυνόταν στη δουλειά του, καταγγέλθηκαν τις τελευταίες ώρες στην Αστυνομία. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα μεταλλεία.

Κόσμος: Η παρουσία του τσέχου προέδρου στους επετειακούς εορτασμούς στη Μόσχα για το Δεύτερο Παγκόσμιο οδήγησε την Πράγα σε διπλωματική κόντρα με τις ΗΠΑ: Ο αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε επικριτικός, κι έτσι ο πρόεδρος... του έκλεισε την πύλη του προεδρικού μεγάρου. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι ευαίσθητο ζήτημα στην Τσεχία, κάτι που είχε φανεί εσχάτως και με την «παρέλαση» αμερικανικού τάγματος που ερχόταν από τη Βαλτική.

Νεκρός εντοπίστηκε και ο δεύτερος από τους τρεις σπηλαιολόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης σε οροσειρά του Μαρόκου. Σύμφωνα με την ισπανική δημόσια τηλεόραση, ένας από τους τρεις άνδρες γλίστρησε σε ένα κομμάτι πάγου και αυτό προκάλεσε την πτώση και των τριών σπηλαιολόγων στη χαράδρα της οροσειράς του Άτλαντα. Ο μοναδικός σπηλαιολόγος που κατάφερε να επιζήσει μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική στο νότιο Μαρόκο.

Πορεία με φωτογραφίες των 309 θυμάτων πραγματοποίησαν τη νύχτα οι κάτοικοι της ιταλικής Λ'Άκουιλα στην έκτη επέτειο του σεισμού που είχε βυθίσει στο πένθος τη χώρα και είχε προξενήσει τεράστιες ζημιές. Η ανοικοδόμηση έχει προχωρήσει, αλλά η πληγή στο σώμα της πόλης δεν έχει κλείσει -και, ενδεικτικά, στην πορεία μνήμης δεν έλειψαν τα (σχετικά λίγα) πανό που έδειχναν την πικρία για την τελευταία δικαστική απόφαση, με την οποία είχαν απαλλαχθεί οι σεισμολόγοι που είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικοί μετά τους πρώτους σεισμούς.

Στην τελική της φάση περνά η δίκη σε βάρος του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, του μόνου εν ζωή υπεύθυνου για τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, με την υπεράσπιση και την εισαγγελία να προχωρούν στις τελευταίες αγορεύσεις τους πριν οι ένορκοι ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ετυμηγορία. Η διαδικασία προχώρησε τόσο γρήγορα επειδή η ευθύνη του Τσαρνάεφ δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την υπεράσπιση, η οποία στρέφει τις προσπάθειές της στην τελική φάση, στην οποία θα κριθεί εάν ο Τσαρνάεφ θα καταδικαστεί σε ισόβια ή σε θάνατο.

Την άδεια του συνασπισμού χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία, που συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, πήρε ο Ερυθρός Σταυρός για να στείλει από αέρος ιατρικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών Χούτι και αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Άντεν, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς. Την ίδια ώρα, ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν την απομάκρυνση υπηκόων τους.

Οικονομία: Σε ένα περίπου εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως προκύπτει από έγγραφο που εστάλη στη Βουλή υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα των κατασχέσεων επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κλίμα ανασφάλειας, αγωνίας, αδράνειας, αλλά και κινήσεις πανικού σε κάθε επίπεδο έχει δημιουργήσει μια αποσπασματική διάχυση πληροφόρησης που σχεδόν πάντα συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από διόρθωση ή διάψευση από επίσημες ή ανεπίσημες πηγές και φορείς.  

Αυτό σημείωσε αντί απάντησης στο ερώτημα «τι προσδοκούμε από την εορταστική αγορά», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας σχολιάζοντας ότι στην κοινωνία και την αγορά έχει δημιουργηθεί μία σύγχρονη Βαβέλ. Η απόφαση της ΕΚΤ να αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» θα ίσχυε ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση σχηματίστηκε την 25η Ιανουαρίου και ποια πολιτική διαπραγμάτευσης ακολουθείται, είναι η θέση που διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή την 2.4.2015. 

Στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «η ευθύνη για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βαραίνει στο ακέραιο τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες αποδέχθηκαν και τροποποίησαν τους όρους του 2ου Μνημονίου».

Αθλητισμός: Στο Περιστέρι πέφτει η αυλαία της 30ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, με τον Ατρόμητο να υποδέχεται την Κέρκυρα (19:30, Novasports 1). Εντονες παρατηρήσεις έκανε ο Γιάννης Αναστασίου στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μετά την ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Απ. Νικολαΐδης». Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εικόνα που παρουσίασαν οι παίκτες του στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης τους είπε χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να ντρεπόμαστε για την εικόνα που είχαμε»...

Μια Ρεάλ Μαδρίτης από... άλλον πλανήτη, διέλυσε με το «εκκωφαντικό» 9-1 τη Γρανάδα στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος,, έχοντας απόλυτο πρωταγωνιστή τον σούπερ σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος σημείωσε τα πέντε από τα εννέα γκολ της ομάδας του. Η Βαλένθια έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς, στη μάχη που δίνει για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, καθώς παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στη Βιγιαρεάλ.

Μετά το ντέρμπι με τη Ρεάλ στο «Καμπ Νου», ο Ζερεμί Ματιέ σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, χαρίζοντάς της τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στη μάχη για την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: