19 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: «Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ναυάγιο στη Μεσόγειο, με θύματα εκατοντάδες μετανάστες, και ζητά «επειγόντως διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού».

«Ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούμε και θα τον διαβούμε νικηφόρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στη γενέτειρα και το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.«Καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα του Καραμανλή» είπε.

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη εξαπέλυσε το πρωί από το Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ένας «κλόουν που παίζει τον υπουργό Οικονομικών». Τη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Συνεχίζονται στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη Βουλή για τη συμφωνία εκσυγχρονισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ, των αεροσκαφών P-3B Orion, ζητά το Ποτάμι έπειτα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της από το 2013 δήλωνε ότι «η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Κόσμος: Η πραγματικότητα είναι σκληρή και για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται τολμηρά βήματα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες. Εν μέσω φωνών που ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετανάστευση θα παρουσιαστεί στα μέσα Μαΐου.

Στη Ρώμη θα μεταβεί στις 23 Απριλίου ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα κριθούν» λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, «η Ευρώπη είναι μάρτυρας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο» λέει ο Ρέντσι. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να δείχνει την εκτέλεση τουλάχιστον δύο ομάδων χριστιανών από την Αιθιοπία από οργάνωση στη Λιβύη που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής ελάχιστες δεκάδες άτομα έχουν διασωθεί και εκατοντάδες αγνοούνται. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. «Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν ζωντανοί, ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν» λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος της τραγωδίας, τότε θα πρόκειται για τη χειρότερη που θα έχει σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο. Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στη διεθνή κοινότητα.

Τη θανατική ποινή επιδιώκει για έντεκα άτομα που κατηγορούνται για τις ταραχές που το 2012 είχαν στοιχίσει τη ζωή 74 ανθρώπων έπειτα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε γήπεδο του Πορτ Σάιντ. Ο δικαστής παρέπεμψε την ποινή στον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, μία κίνηση πιο κοντά στην επιβολή της θανατικής ποινής. Ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, όπου προελαύνει το Ισλαμικό Κράτος. Σφοδρές μάχες σημειώνονται μέσα και γύρω από το Ραμάντι, τη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Οικονομία: Στη διάψευση των πληροφοριών ότι η υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας - Μόσχας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα ενδέχεται να φέρει άμεσα στα δημόσια ταμεία ώς και 5 δισ. ευρώ, προχώρησε το Κρεμλίνο. Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε μία διευθέτηση που να επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, με ένα τρόπο που να αποτρέπει τους όποιους κινδύνους» επισήμανε, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Τα προβλήματα της Ελλάδας θα είναι επιζήμια για την ίδια την χώρα και όχι για την Ευρώπη, επισήμανε χθες Σάββατο στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος υπουργός είπε ότι τα κράτη της ευρωζώνης δεν βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια και τόνισε «μάθαμε να οικοδομούμε τείχη για να προστατευόμαστε».

Αθλητισμός: Tην ευκαιρία να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου (του 42ου για την ακρίβεια) θα έχει ο Ολυμπιακός κόντρα στον Λεβαδειακό (19:30) καθώς με νίκη, εξασφαλίζει το πρωτάθλημα, τρεις «στροφές» πριν από την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται από τον Πανθρακικό (15:00) -που διεκδικεί την παραμονή- και θέλει τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να παραμείνει στην 2η θέση, ενώ ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στην έδρα της - βαθμολογικά αδιάφορης Κέρκυρας.

Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Σασουόλο και Τορίνο στο «Citta del Tricolore», για την 31η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, με τους φιλοξενούμενους να χάνουν δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια τους να βρεθούν μεταξύ των ομάδων που θα μοιραστούν τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η Ράγιο Βαγεκάνο νίκησε 2-0 την Αλμερία, σε αγώνα για την 32η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και την κράτησε κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς η ομάδα της Ανδαλουσίας παρέμεινε στη 17η θέση της Primera Division με μόλις 28 βαθμούς, όσους και η ΛαΚορούνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: