26 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:«Ο τρόπος χειρισμού της διαπραγμάτευσης δημιουργεί το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει ή όχι μια λύση σε συνεργασία με την Ευρωζώνη» ή «μήπως προτιμά ένα αδιέξοδο που θα της επιτρέψει να χαράξει τη δικής της διέξοδο;», αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Για επιδείνωση των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, στρατηγικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης και συσσώρευση προβλημάτων, εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι «η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή μόνοι μας να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της Ευρωζώνης».

Η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι εντός του Απριλίου» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τι αναφέρει για το ταμειακό πρόβλημα.

Προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς και λεωφόρους του κέντρου της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Κυριακή, κατά τις ώρες 09.00-13.00, λόγω της διεξαγωγής του «22ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας.

Κόσμος: Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν ακόμη στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, που ξεπερνούν πλέον τους 2.000. Ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.

Σε μια βραδιά κατά την οποία «η Ουάσινγκτον εξυμνεί τον εαυτό της», όπως την αποκάλεσε χαριτολογώντας ο Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος ξεδίπλωσε το χιούμορ του, βάζοντας στο στόχαστρο φίλους και εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των επίδοξων διαδόχων του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα τις επικριτικές δηλώσεις κατά ξένων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Γενοκτονία των Αρμενίων. «Οι τελευταίες χώρες που μπορούν να μιλάνε για γενοκτονία είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία» είπε ο Ερντογάν καλώντας τούς ηγέτες των χωρών αυτών «να καθαρίσουν τους λεκέδες της δικής τους ιστορίας».

Πανικός κατέλαβε τους κατοίκους του Νεπάλ, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 βαθμών. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι, ενώ πολλοί -πάνω στον πανικό τους- πήδηξαν από τα μπαλκόνια του σπιτιού τους. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για τη στιγμή του σεισμού, καθώς και για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού όσων έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.300 νεκρούς και ισοπέδωσε κτίρια. Ο σεισμός ήταν ο χειρότερος που σημειώνεται στην περιοχή εδώ και 80 χρόνια.

Οικονομία: Κρυφή βόμβα για 100.000 ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015, καθώς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις».

Ξεκινά τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε έντεκα δήμους της Αττικής, στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα, στο Ίλιον, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στο Μοσχάτο, στον Ταύρο, στη Δάφνη και στον Υμηττό. Την προεδρία του Eurogroup θα διεκδικήσει η Ισπανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος. Σημειώνεται πως η θητεία του νυν προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

Αθλητισμός: Με τους Χολέβας και Μανωλά στην 11αδα, η Ρόμα ηττήθηκε στο Μιλάνο από την Ιντερ με 2-1 κι έδωσε την ευκαιρία στην Λάτσιο να περάσει μόνη στην 2η θέση, εφ΄όσον επικρατήσει της Κιέβο. Παράλληλα, η «αγωνιστική κατηφόρα» της Μίλαν συνεχίστηκε, καθώς για την 32η αγωνιστική του καμπιονάτο, οι «ροσονέρι» ηττήθηκαν εκτός έδρας από την απογοητευτική το τελευταίο διάστημα - Ουντινέζε με 2-1.

Μετά τον αποκλεισμό της από τα ημιτελικά του τσάμπιονς λιγκ, η Παρί Σεν Ζερμέν επικεντρώνεται στο σαμπιονά και στην κατάκτηση του τίτλου. Αν και χωρίς τον τιμωρημένο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, οι παίκτες του Λοράν Μπλαν «ξέσπασαν» στη Λιλ την οποία και συνέτριψαν με 6-1 για την 34η αγωνιστική. Παράλληλα, σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε η Μπαστιά, επικρατώντας εκτός έδρας της Εβιάν με 2-1, κάτι που ισχύει και για την Γκινγκάμπ, που -επίσης εκτός έδρας- νίκησε 2-0 την Καέν.

Στην κορυφή της Primera Division και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, παρέμεινε η Μπαρτσελόνα, καθώς για την 33η αγωνιστική επικράτησε άνετα εκτός έδρας της Εσπανιόλ με 2-0. Παράλληλα, η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε εύκολα την Ελτσε με 3-0 και παρέμεινε σε «τροχιά» τσάμπιονς λιγκ, ενώ σημαντικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία έκανε η Λεβάντε, που επικράτησε εκτός έδρας της Χετάφε με 1-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: