18 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς που ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. Οι εταίροι πιέζουν για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Μαξίμου απαντά ότι δεν κάνει πίσω από την αρχή του σεβασμού της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.

Μετά την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Γιώργου Κατρούγκαλου να αποσύρει, με τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας, τροπολογία που είχε καταθέσει, η οποία προέβλεπε νέα εξάμηνη παράταση στη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, περιλαμβανομένου του ΕΣΡ, οριστικά εκτός της ανεξάρτητης αρχής βρίσκονται πλέον ο πρόεδρος κ Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη του κ Ιωάννης Παπακώστας και κυρία Εύη Δεμίρη.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία του νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψηφίστηκε ο άρθρο που αφορά τον τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρό, καθώς και οι τροπολογίες για την κατάργηση του «κουκουλονόμου» και τους συγγενείς των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές πράξεις. 

Δεν πρόκειται να ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους τόνους των αμάζευτων απορριμμάτων. Προθεσμία μέχρι τις 24 Απριλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης επανεγγραφής των ήδη φιλοξενούμενων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων για την περίοδο 2015-2016. 

Επίσης, μέχρι τις 24 Απριλίου θα κατατίθενται και οι αιτήσεις για εγγραφές των αδερφών των παιδιών που ήδη φιλοξενούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Κόσμος: Ένοπλες συγκρούσεις, οδοφράγματα και πυρπολήσεις οχημάτων έκαναν πεδίο πολέμου την μεξικανική Ρεϊνόσα, πόλη πάνω στα σύνορα με το Τέξας, μετά τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών του «Καρτέλ του Κόλπου». Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους ένα από τα κορυφαία στελέχη του καρτέλ στην επαρχία Ταμαουλίπας, έχουν οδηγηθεί στην Πόλη του Μεξικό ενώ ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον τρεις νεκρούς - κατά άλλες αναφορές πέντε, μεταξύ των οποίων δύο περαστικοί.

Η αστυνομία της Μελβούρνης ανέφερε πως συνέλαβε εφήβους που θεωρεί ότι σκόπευαν, «εμπνευσμένοι» από την τζιχαντιστική ISIS, να προχωρήσουν σε επίθεση στο μνημείο για τους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση, κατά την αστυνομία, θα γινόταν με «αιχμηρά όπλα» - αν και δεν φαίνεται ότι θα επρόκειτο για δημόσιους αποκεφαλισμούς - την επόμενη εβδομάδα, για την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης.

Βομβιστική επίθεση έσπειρε το χάος έξω από τράπεζα στο Τζαλαλαμπάντ το Σάββατο, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 33 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλούν για δύο εκρήξεις, με τη δεύτερη να στοχεύει όσους θα πήγαιναν στο σημείο για να βοηθήσουν. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. 

Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σε αλλαγή της ημερομηνίας των εκδηλώσεων για την μάχη της Καλλίπολης προχώρησε η Τουρκία, σε μία κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι έγινε επίτηδες, προκειμένου να συμπέσει η ημέρα μνήμης με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν «ανήθικο πολιτικό ελιγμό», αλλά πολλοί εκτιμούν ότι η τακτική αυτή ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία.

Οικονομία: Στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας δείχνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας της χώρας. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον πως είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει σε πληρωμές από την Ευρώπη προς την Ελλάδα πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Αθήνα για τον αγωγό Turkish Stream πρόκειται να υπογραφεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, και μπορεί να φέρει άμεσα στα ελληνικά δημόσια ταμεία έως και 5 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα αποτελούν, αναφέρεται, προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

Αθλητισμός: Σούπερ Λιγκ συνέχεια με το εκτός έδρας παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Κέρκυρα. Οι Θεσσαλονικείς έχουν να κερδίσουν από τα μέσα Ιανουαρίου μακριά από τη Βόρεια Ελλάδας και παράλληλα θέλουν να παραμείνουν σε απόσταση… αναπνοής από τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα η Καλλονή που υποδέχεται τον Παναιτωλικό και ψάχνει τη νίκη με την οποία θα διατηρήσει την παραμονή της. 

Από την πλευρά τους, οι Αγρινιώτες έχουν μαθημετικές ελπίδες για την 5η θέση, όμως αυτό φαντάζει δύσκολο ελέω Ξάνθη, η οποία υποδέχεται τον Εργοτέλη στα Πηγάδια. Ο Μάρκους Μπεργκ κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη εμφάνιση Σουηδού ποδοσφαιριστή στην περυσινή σεζόν, για το χατ τρικ που σημείωσε στον περυσινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Ώρα στέψης ή παράταση της αγωνίας; Η Τσέλσι υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με νίκη ουσιαστικά εξασφαλίζει τον τίτλο αφού η διαφορά που θα προκύψει από την Αρσεναλ είναι αδύνατο να καλυφθεί στις έξι αναμετρήσεις που θα υπολείπονται έως το τέλος. Η αναμέτρηση της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα με την τέταρτη της κατάταξης Βαλένθια στο «Κάμπ Νού» ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 32ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση της Bundesliga θα επιχειρήσει η Μπάγερν Μονάχου, καθώς στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής, φιλοξενείται από την Χοφενχάιμ και είναι το λογικό φαβορί για την νίκη. Ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση και του εφετινού τίτλου θα προσπαθήσει να κάνει η - πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Γιουβέντους στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το ιταλικό πρωτάθλημα.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: