21 Απριλίου, 2015

ΙΟΥΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΛΠΕΣ;

 

Σενάρια πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος διαρρέει η κυβέρνηση όσο πλησιάζει ο Ιούνιος -καταληκτικός μήνας της 4μηνης παράτασης- και δεν επέρχεται συμφωνία με τους δανειστές, με τους όρους που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι πλέον στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν διάπλατα ανοικτό το ενδεχόμενο. Τη συζήτηση, άλλωστε, άνοιξε ξανά ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε... Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

Υπέρ του δημοψηφίσματος, καίτοι από άλλη σκοπιά, έχει ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο «πασοκογενής» αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος άφησε υπαινιγμούς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε ναυάγιο. «Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά», είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές δεν είναι καλύτερη απ' όσα προβλέπονταν στο "email Χαρδούβελη". Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πηγαίνουμε στον λαό. Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε, πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε, θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: