05 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ένταση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής στις Σκουριές Χαλκιδικής, στη διάρκεια συγκέντρωσης κατοίκων που αντιδρούν στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ και μεταλλωρύχους που πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Δύο άτομα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια επεισοδίων, που προκάλεσαν ομάδες νεαρών, αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Πολυτεχνείο και στην γύρω περιοχή. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τα ξημερώματα της Κυριακής, στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, στην λεωφόρο Ειρήνης 16 στον Ταύρο. Η φωτιά κατέστρεψε το παρασκευαστήριο, ενώ κάηκαν πολλά εμπορεύματα.

Αιχμές για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου στην πρεμιέρα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος αφήνει με ανάρτησή του στο twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι της πλειοψηφίας» έγραψε, καταγγέλλοντας και ο ίδιος το γεγονός ότι στην συνεδρίαση δεν κλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Βίκυ και εγώ πληρώνουμε τις αμαρτίες όλου του πολιτικού συστήματος. Όμως, αργά ή γρήγορα θα λάμψει η αλήθεια και είναι για το μόνο που είμαι σίγουρος, δηλώνει μέσα από τη φυλακή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.

Κόσμος: Να μπουν στο μυστήριο της πίστης που απαιτεί το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου και να αναζητήσουν «την αλήθεια, την ομορφιά και την αγάπη» κάλεσε τους χριστιανούς ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη νυχτερινή πασχαλινή λειτουργία στο Βατικανό. Το πρωί της Κυριακής του καθολικού Πάσχα, χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας, παρά τη βροχή, το Urbi et Orbi, το παπικό μήνυμα «στην πόλη (της Ρώμης) και στον κόσμο».

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κτίριο που πρόκειται να στεγάσει πρόσφυγες στο Τρόγκλιτς της βορειοανατολικής Γερμανίας, με τις αρχές να θεωρούν σίγουρο πως το κίνητρο του εμπρησμού ήταν πολιτικής φύσης. Ο δήμαρχος του Τρόγκλιτς είχε παραιτηθεί τον προηγούμενο μήνα επειδή δεν άντεξε τις απειλές που δεχόταν από ακροδεξιά στοιχεία λόγω της κατασκευής του καταλύματος.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στην Κένυα την πρώτη ημέρα του τριήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί για το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, με τη σομαλική Αλ Σαμπάμπ να απειλεί με νέες επιθέσεις και τον πρόεδρο της Κένυας να διαμηνύει πως θα υπάρξει απάντηση. Αργά προχωρά η αναγνώριση των σορών των 148 θυμάτων της επίθεσης, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο Ναϊρόμπι. Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας.

Οι αρχές της Τραπεζούντας ανέφεραν πως η ένοπλη επίθεση στο πούλμαν της Φενέρμπαχτσε έγινε «πιθανότατα» με καραμπίνα. Στην επίθεση έχει τραυματιστεί ο οδηγός του λεωφορείου, και οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύτηκε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί και στους 125 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στη βόρεια Χιλή. Σε 30.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που επλήγησαν από τη θεομηνία. Η περιφέρεια της Ατακάμα, 800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο, επλήγη περισσότερο και η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, που ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμησή της.

Οικονομία:«Μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιον ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία» δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης.

Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ τη διαβεβαίωση ότι η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τη στήριξη του ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί συντομότερα η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς που θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης εντός του Απριλίου θα ζητήσει το βράδυ στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης από τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Τάκη Ρουμελιώτη.

Αθλητισμός: Απίστευτο κι όμως αληθινό! Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του πούλμαν της Φενέρμπαχτσε, μετά τη νίκη με 5-1 επί της Ρίζεσπορ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός του οχήματος. Ο οδηγός, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε, κατάφερε να κρατήσει στην πορεία του το πούλμαν και να το ακινητοποιήσει χωρίς να χάσει την πορεία του και να προσκρούσει πουθενά.

Η Γιουβέντους έκανε ακόμη ένα βήμα προς τον τίτλο αφού επιβλήθηκε με 2-0 της Έμπολι στο «Γιουβέντους Στάντιον», διατήρησε το αήττητο που έχει εδώ και 20 αγωνιστικές (14 νίκες, 6 ισοπαλίες) κι 9... στροφές πριν το φινάλε της Serie A έχει διαφορά 14 βαθμών από την 2η του πίνακα, Ρόμα. Οι Ρωμαίοι πέτυχαν σημαντική νίκη 1-0 επί της Νάπολι στο «Ολίμπικο».

Η Φιορεντίνα προσπέρασε Σαμπντόρια και Νάπολι και ανέβηκε στην τέταρτη θέση, μετά τη νίκη επί των «μπλουτσερκιάτι» με 2-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι». Σοκ για την Ιντερ, η οποία παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στο Μιλάνο στην καταδικασμένη -σε υποβιβασμό- Πάρμα που μετρούσε 9 ήττες στα 10 τελευταία ματς. Στο μεταξύ η Λάτσιο πέρασε και από την Σαρδηνία (1-3) την Κάλιαρι.

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για την Ατλέτικο Μαδρίτης να «καθαρίσει» το ματς με την ουραγό Κόρντομπα και- προσωρινά -να περάσει στην 3η θέση της πριμέρα ντιβιζιόν. Οι «ροχιμπλάνκος» επιβλήθηκαν με 2-0, όπως και νωρίτερα η Σεβίλη επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Και οι δύο ομάδες εξακολουθούν να βρίσκονται στο παιχνίδι της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου και φυσικά η Βαλένθια, που υποδέχεται την Κυριακή τη Βιγιαρεάλ στο «Μεστάγια». 

Η επιστροφή του Λουκά Βύντρα στην ενδεκάδα της Λεβάντε (έπαιξε σε όλο το 90λεπτο) συνοδεύτηκε από την τεράστια εκτός έδρας νίκη επί της Αλμερία με 4-1, αποτέλεσμα που έδωσε τη δυνατότητα στο συγκρότημα από τη Βαλένθια να ξεφύγει μετά από αρκετό καιρό από τη ζώνη του υποβιβασμού.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: