24 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων διοργανώνει στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Για λάθος της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και την εκταμίευση των χρημάτων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημείωσε ότι μια νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία σε μερικά πράγματα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στους «θεσμούς».

Χαμηλούς τόνους, παρά τις αντιρρήσεις τους, κράτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την ΠΝΠ που αφορά τα διαθέσιμα των ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, η ΤτΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική, κάνοντας λόγο για εβδομαδιαία ρέπος και τονίζοντας ότι ισχύει η αρχή: «ένα ευρώ βάζεις, ένα ευρώ παίρνεις», δηλαδή κανείς δεν θα πάρει λιγότερα από όσα έβαλε, ενώ θα πάρει υψηλότερο επιτόκιο.

«Τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα χαθούν» δήλωσε ο Γ.Σακελλαρίδης. Η κυβέρνηση αγωνίζεται για ενδιάμεση συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα άμεσα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει με νόμους μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι συνεπείς ώστε να ξεκλειδώσουν τα θέματα ρευστότητας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά περιμένουμε τη συμφωνία» πρόσθεσε. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Κόσμος: Μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίζουν πεζοί χαράδρα στην κεντρική ΠΓΔΜ χτυπήθηκαν από διερχόμενο τρένο, με αποτέλεσμα αριθμός εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους. Η κρατική τηλεόραση μιλά για τουλάχιστον 14 νεκρούς. Με επίκεντρο το Γερεβάν και εκδηλώσεις από τους Αρμενίους της Διασποράς σε κάθε μέρος της υφηλίου κορυφώνονται οι τελετές μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν «ανεβάσει ταχύτητα» γύρω από την αναγνώριση του εγκλήματος.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προτιμά να επικεντρωθεί στην επέτειο για τη Μάχη της Καλλίπολης. Επιμένει ο Ερντογάν πως «οι πρόγονοι της Τουρκίας δεν διέπραξαν διωγμούς» και λέει ότι οι αριθμοί των θυμάτων «είναι αβάσιμοι». Για εμπλοκή της οικογένειας Κλίντον και του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει στην υπόθεση της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Uranium One από την ρωσική Rosatom μιλούν New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ενώ οι μάνατζερ της καναδικής εταιρείας «έριχναν χρήματα» στο ίδρυμα Κλίντον, προχωρούσε η διαδικασία εξαγοράς από τη ρωσική πλευρά -που έπρεπε στο τέλος, λόγω της στρατηγικής φύσης του ουρανίου, να πάρει έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και έγινε όταν η Χίλαρι ήταν υπουργός. Τις προετοιμασίες για την εκτέλεση ξένων κατάδικων για διακίνηση ναρκωτικών έχει ξεκινήσει η Ινδονησία, σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματικό πόλεμο με τις χώρες προέλευσής τους αλλά και τη δυσφορία της ΕΕ εξαιτίας ενός Γάλλου μεταξύ των θανατοποινιτών.

Οι ξένες πρεσβείες ενημερώθηκαν να στείλουν το Σάββατο αντιπροσωπεία στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που θα γίνουν οι εκτελέσεις. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εναλλάσσονται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων πριν τις βρετανικές κάλπες, με κανένα από τα δύο ωστόσο να μην εμφανίζεται μέχρι στιγμής σε θέση να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μεν έρευνα για λογαριασμό της Daily Mail εμφανίζει για πρώτη φορά μπροστά τους Συντηρητικούς με 4 μονάδες, την ώρα που δημοσκόπηση του YouGov για τη Sun εμφανίζει, αντιθέτως, τους Εργατικούς μπροστά με δύο μονάδες.

Οικονομία: Με μεγάλα κέρδη κινείται στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.  

Αρκετές εκκρεμότητες καλείται να διευθετήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τροπολογίες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ώστε η έναρξη υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να μην οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες φορολογούμενους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δεσμευθεί ότι θα προωθήσει διατάξεις νόμου στη Βουλή προκειμένου να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 και να μη φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ όσοι αμείβονται με μπλοκάκια, αλλά έχουν μισθωτή εργασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας μιλώντας σήμερα στο Σκάϊ αποκάλυψε πως έχουν ήδη εισρεύσει από φορείς της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμούς στη Τράπεζα της Ελλάδος 160 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα δείχνει πως η ρύθμιση θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης της ρευστότητας. Ο κ. Μάρδας αποκάλυψε πως οι πρόσθετες ανάγκες του Δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ.  

Αθλητισμός: Αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απόφασή τους για ομαδικό κώλυμα, είναι οι διαιτητές αφού πλέον υπάρχει ομοφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό ωστόσο αναμένεται να συμβεί στην επόμενη (33η) αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκ. Η πρόταση που συζητείται, ως συμπαράσταση προς τους έξι διαιτητές που διώκονται κακουργηματικά από τη δικαιοσύνη για τα «στημένα», εγκρίθηκε όπως αναφέρει η εφημερίδα «Goal» σε δημοσίευμά της την Παρασκευή.

Δύο ιταλικές ομάδες, Φιορεντίνα και Νάπολι, η κάτοχος του τροπαίου, Σεβίλλη και η... πρωτάρα Ντνίπρο συνθέτουν από το βράδυ της Πέμπτης την 4άδα των ημιτελικών του Europa League 2014-15 και οι οποίες θα μπουν στην κληρωτίδα της UEFA την Παρασκευή για να μάθουν τα «ζευγαρώματα» με φόντο τον τελικό.

Για «αστεία υπόθεση» έκανε λόγο ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, σχετικά με την υπόθεση δωροδοκίας - δωροληψίας που κατηγορείται ο ίδιος και η ομάδα του για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό (4/02).
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: