01 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ιστορικού κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών που διαμαρτύρονται για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ').

Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, αντιδρώντας στην κατάληψη. Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, με τον δήμαρχο και φορείς της περιοχής να ζητούν να αλλάξει ο χώρος διεξαγωγής της δίκης που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου. Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης δήμος, μαζικοί φορείς και κάτοικοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Καταγεγραμμένη σε βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης είναι η φασιστική επίθεση που δέχθηκε στις 25 Μαρτίου ο 43χρονος γιατρός Δημήτρης Μακρέας στα Χανιά. Ο ίδιος καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης, απορρίπτει τα περί συμπλοκής και τονίζει πως οι δράστες τού είχαν στήσει ενέδρα. Για δυναμική και ταχεία επιστροφή της ΝΔ - και του ίδιου - στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως έχουσα την πρωτοβουλία των κινήσεων μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς σε δείπνο που παρέθεσε σε πρωτοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του.

«Και ο Σαρκοζί έκανε come back» φέρετε να είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της Τρίτης, στους βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σε μια χαλαρή συζήτηση σε ταβέρνα της Κηφισιάς. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε κατάστημα ταπετσαρίας σε πολυκατοικία κοντά στη λεωφόρο Αθηνών στον Βοτανικό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με αποτέλεσμα το κατάστημα να καταστραφεί ολοσχερώς και δυο πυροσβέστες να τραυματιστούν ελαφρά.

Κόσμος: Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των σορών από τη συντριβή στις γαλλικές Άλπεις συνεχίζεται και, με το δεύτερο μαύρο κουτί ακόμη άφαντο, οι αναφορές περιστρέφονται γύρω από τον συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους: Η σχολή πιλότων, όπως επιβεβαιώνεται, γνώριζε το 2009 πως ο Αντρέας Λούμπιτς είχε υποστεί βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο, το οποίο «είχε υποχωρήσει».

Λειτουργία στη μνήμη των νεκρών μαθητών στο γερμανικό Χάλτερν, εν μέσω του σάλου και των διαψεύσεων γύρω από τις αναφορές για βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους την ώρα της συντριβής. Ο εγγονός του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του ομίλου Getty Oil Ζαν Πολ Γκετί, ο 47χρονος Άντριου Γκετί, βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Τρίτης στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Τα αίτια θανάτου του διερευνώνται.

Τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά, αλλά ο στόχος ίδιος. Πολλοί Γάλλοι Σοσιαλιστές μιλάνε για επανίδρυση του κόμματος, επειδή χάνουν. Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει άλλο όνομα για το δεξιό κόμμα του, διότι κερδίζει. Και η Μαρίν Λεπέν λανσάρει νέο ίματζ για να εντάξει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στο «καθώς πρέπει» πολιτικό σύστημα, χωρίς την ρετσινιά του ρατσισμού του μπαμπά της.

Με ισχυρές βροχές και ανέμους ταχύτητας μέχρι και 192 χλμ./ώρα, το σύστημα κακοκαιρίας «Νίκλας» έχει σαρώσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά τη Γερμανία, φτάνοντας και σε Αυστρία και Ελβετία, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς. Σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, χάος στις μετακινήσεις και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους σιδηροδρόμους που «νέκρωσαν» σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν πήραν παράταση μίας ημέρας με στόχο προκαταρκτική συμφωνία, αλλά οι αναφορές γύρω από την πορεία τους είναι σχετικά συγκεχυμένες: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία «σε όλα τα κεντρικά ζητήματα», κάτι όμως που στη συνέχεια διέψευσαν αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις. Αποσύρθηκε από τις συνομιλίες σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, στο Παρίσι επιστρέφει και ο ΥΠΕΞ Φαμπιούς, έτοιμος όμως να επιστρέψει στη Λωζάννη αν χρειαστεί.

Οικονομία: Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έκανε δεκτή την με αριθμό 170/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που προβλέπει ότι «ο καλής πίστεως λήπτης φορολογικού στοιχείου, εικονικού ως προς το πρόσωπο του εκδότη (δηλαδή ο καλοπίστως αγνοών την εν λόγω εικονικότητα) δύναται να εκπέσει τη σχετική δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά του, ενώ, αντιθέτως, τούτο είναι ανεπίτρεπτο για τον κακής πίστεως λήπτη του ως άνω φορολογικού στοιχείου».

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη. Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση.

Αθλητισμός: Και επίσημα, πλέον, στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης θα συνεχίσει την καριέρα του, από το καλοκαίρι, ο Ντανίλο. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος δεξιός μπακ της Πόρτο έχει κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις τη φετινή σεζόν και προκάλεσε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Τελικά, όπως αναφέρει ο πορτογαλικός Τύπος, η Ρεάλ κέρδισε τη μάχη της διεκδίκησης και ήρθε σε συμφωνία με την Πόρτο, αντί 31,5 εκατ. ευρώ.

Ιταλία και Αγγλία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 στο σημαντικότερο φιλικό αγώνα εθνικών ομάδων που έγιναν την Τρίτη. Ο Πελέ άνοιξε το σκορ για την Σκουάντρα Ατζούρα στο 29' για να ισοφαρίσει στο 79' ο Τάουνσεντ για τους Άγγλους. Η Ολλανδία, με τον Αφελάι του Ολυμπιακού να μην αγωνίζεται, επικράτησε με 2-0 της Ισπανίας, στο δεύτερο σημαντικό φιλικό της βραδιάς. Τέλος ο Μπεργκ που αγωνίστηκε ως βασικός στην εθνική Σουηδίας, πέτυχε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του στο 3-1 επί του Ιράν.

Με τέρμα του Φελαϊνί μόλις στο 9ο λεπτό, το Βέλγιο επικράτησε με 1-0 στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας του 2ου προκριματικού ομίλου του Euro 2016 που θα γίνει στη Γαλλία, έχοντας για... συγκάτοικο την Ουαλία στους 11 βαθμούς. Αντίθετα το Ισραήλ έμεινε στην 3η θέση με εννέα βαθμούς. Οι φιλοξενούμενοι Βέλγοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κομπανί στο 64' με δεύτερη κίτρινη κάρτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: