19 Απριλίου, 2015

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ - ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 700 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Λαμπεντούζα έπειτα από την ανατροπή πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν περίπου 700 μετανάστες, σύμφωνα με το ναυτικό της Μάλτας. Φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόνο 49 άνθρωποι, ενώ έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 20 σοροί. Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Η εφημερίδα Times της Μάλτας αναφέρουν ότι 650 μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα περίπου τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Πως έγινε το ναυάγιο. Στη διάρκεια της νύκτας, Σάββατο προς Κυριακή, το αλιευτικό, 20 περίπου μέτρων, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή.  Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat δήλωσε μέσω twitter λιγότεροι από 50 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως αριθμός των θυμάτων εκτιμάται πως θα είναι μεγάλος. Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24. Εν τω μεταξύ οι διασωθέντες, αλλά και οι σοροί του ναυαγίου θα μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία και τρία ελικόπτερα παίρνουν μέχρι στιγμής μέρος στις επιχειρήσεις.

Επικοινωνία Ρέντσι - Ολάντ για το μεταναστευτικό. Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαίου για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη, την εξέλιξη της κατάστασης.

Όπως ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ενώ κατά πληροφορίες, ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα έκτακτη σύνοδο με θέμα τη μετανάστευση.

Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών υπό τον Ρέντσι για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τη Ρώμη. Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα ζήτησε εξάλλου από την Ευρώπη «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι ο απολογισμός των ναυτικών αυτών τραγωδιών μπορεί να παραλληλισθεί μόνον με τις τραγωδίες που σημειώνονται σε εμπόλεμες καταστάσεις».

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο. Για την τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των.

Έκκληση πάπα Φραγκίσκου προς τη διεθνή κοινότητα. Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: