23 Απριλίου, 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ 47 ΔΙΣ Κ.Μ. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η Gazprom ανακοίνωσε πως θα εγγυηθεί την τροφοδοσία με έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στην Ελλάδα, μετά την κατασκευή του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.  Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ επιβεβαίωσε τη συμφωνία. 

«Με τον όγκο της μεταφοράς φυσικού αερίου που θα γίνεται μέσω του αγωγού γνωστού ως «Turkish Stream», που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει εμπορικά δάνεια για την πραγματοποίηση του δικού της αγωγού με τη συνεργασία κοινοπραξιών» είπε ο Μίλερ στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως μετέδωσε η ρωσική ιστοσελίδα RT.com.

Σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένεται Ελλάδα και Ρωσία να υπογράψουν τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τον «Turkish stream» με το σύστημα αγωγών της κεντρικής Ευρώπης, όπως δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τις συνομιλίες που είχε επίσης με τον Αλεξέι Μίλερ.

Ο αγωγός Turkish Stream κατέστη εναλλακτικός του South Stream, που ματαιώθηκε λόγω αντίθεσης της Ε.Ε., τον Δεκέμβριο του 2014. Μέρος του αγωγού αυτού θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω Τουρκίας θα φτάνει στα ελληνικά σύνορα. Την 1η Δεκεμβρίου 2014, η Gazprom και η τουρκική εταιρεία «Botas» υπέγραψαν «μεμοράντουμ κατανόησης» (memorandum of understanding) για την κατασκευή του αγωγού, μέσω Μαύρης Θάλασσας, από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Την κατασκευή του ανέλαβε η θυγατρική της Gazprom, subsidiary, «Gazprom Russkaya». Η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα είναι 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ως το κέντρο διανομής στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η πρώτη γραμμή του αγωγού αναμένεται να είναι έτοιμη να μεταφέρει 15,75 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά τον Δεκέμβριο του 2016.

Αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών έχει ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο έργο, δήλωσε ο Μίλερ, ο οποίος πρόσθεσε πως «το προγραμματισμένο έργο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: