14 Απριλίου, 2015

ΜΕΧΡΙ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

 

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg πρόσθεσε επίσης ότι όλη η προσπάθεια βασίζεται πάνω στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, γεγονός που εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη πρόοδο στη χώρα. Χωρίς εξήγηση πάντως έμεινε η δήλωση του περί κρυφών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα είπε: «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά» χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει που ακριβώς αναφέρεται.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για συζητήσεις σε θέματα που δεν ήταν τόσο ουσιώδη, αλλά τώρα η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Ωστόσο τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφικτό, αφού περίπου στις 20 Απριλίου, όπως είπε οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του αργότερα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Παρ' όλα αυτά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup στο τέλος του μήνα αφού ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «θα εξαρτηθεί απ' την πορεία των τεχνικών διαπραγματεύσεων». Συμπλήρωσε δε ότι με δεδομένο ότι η παράταση είναι τετράμηνη και έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που βιάζεται, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.  Ο κ. Ντομπρόφσκις επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενώ απέρριψε τα δημοσιεύματα περί «κρυφών διαπραγματεύσεων».
 

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δήλωσε ότι είναι στο δικαίωμα κάθε χώρας μέλους της ΕΕ να έχει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ενώ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων στη Μόσχα εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί και ότι μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι και η Ελλάδα υποστηρίζει τις κυρώσεις.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: