11 Μαρτίου, 2015

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΕUROGROUP

 

Ο ξένος Τύπος, μια ημέρα μετά το χθεσινό Eurogroup, έχει καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα χωρίς να μασάει τα λόγια του: Η Ελλάδα αποδέχτηκε την επιστροφή της Τρόικα για έλεγχο και πρέπει τώρα να αποδείξει ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις ώστε να εκταμιευθούν χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η Τρόικα επιστρέφει... Σίγουρα, ο όρος δεν χρησιμοποιείται πλέον και έχει αντικατασταθεί από τον όρο «θεσμοί». Αλλά για την Ελλάδα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μετά το τέλος της σύντομης συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον έλεγχο της Τρόικα, που αποτελείται από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Το συμβολικό βάρος για την Αθήνα είναι μεγάλο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησε στιγμή να επαναλαμβάνει ότι αρνείται να περάσει πάλι από την τσιμπίδα της Τρόικα, κατήγγειλε τις μεθόδους της, τον μη δημοκρατικό της χαρακτήρα και τα αντιπαραγωγικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Οι ίδιοι οι Έλληνες δέχονταν πολύ άσχημα τις επιθεωρήσεις της Τρόικα, οι οποίες εκλαμβάνονταν ως επικυριαρχία της χώρας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε ότι θα γλιτώσει την Τρόικα και θα έφτανε σε πολιτική συμφωνία, δεν είχε πλέον καμία επιλογή: από τον έλεγχο των «θεσμών» στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει εξαρτάται η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.

Το ελληνικό κράτος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Τον Μάρτιο πρέπει να αποπληρώσει 6 δισ. ευρώ σε δάνεια. Και για να πάρει τη δόση των περίπου 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια και η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχτηκε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Αθήνα. Αλλά ήταν πολύ σαφής: Αυτή η λίστα θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών. Δεν συζητήθηκε καν στο Eurogroup της Δευτέρας -μόνο από την Τρόικα θα συζητηθεί.

«Πρέπει επιτέλους να στρωθούμε στη δουλειά, χάσαμε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. «Βρήκαμε μια διαδικασία που δεν θα ταπεινώνει τον ελληνικό λαό», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνεις Βαρουφάκης και αρνήθηκε ότι «έχασε χρόνο» τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. «Δουλέψαμε σκληρά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχτηκε τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν μια αποστολή τεχνικών κλιμακίων από την Τετάρτη 11 Μαρτίου.

Αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις στην ελληνική πλευρά, αποφασίστηκε αυτή η πρώτη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους να γίνει στις Βρυξέλλες. Τα ραντεβού, όμως, θα συνεχιστούν στην Αθήνα, αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: