19 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Τη θέση ότι η στρατιωτική παρέλαση και το λαϊκό γλέντι στην πλατεία Συντάγματος κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα στείλει στο εξωτερικό μήνυμα εθνικής κυριαρχίας διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την Πέμπτη. 

«Αυτοί που θα παρελάσουν είναι τα παιδιά μας· ο λαός είναι ο στρατός» τόνισε. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις του Ποταμιού παρατήρησε ότι εάν «τον στεναχωρεί η παρέλαση τον κ. Θεοδωράκη, να μην έρθει». Ανάλογοι σχεδιασμοί του υπουργείου Άμυνας και για το Πάσχα. Στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιμόρφωση 16.500 εκπαιδευτικών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δομών αγωγής υγείας, προκειμένου μαθητές και γενικά η εκπαιδευτική κοινότητα να μπορούν να παρέμβουν όταν υπάρχουν τέτοια επεισόδια.

Τη στήριξή του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την απόφασή της για ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της ΧΑ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι εκπρόσωπος του προέδρου και δεν εκπροσωπεί εμένα» δήλωσε η Ρ.Μακρή. 

Νέο βίντεο αναρτήθηκε στο ΥouΤube από τη σατιρική εκπομπή Neo Magazin Royale του καναλιού ΖDF και στο οποίο ο παρουσιαστής Γιαν Μπόμερμαν ισχυρίζεται ότι το επίμαχο βίντεο με την ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη στην Κροατία παραποιήθηκε από τους συντελεστές της εκπομπής. Το εάν στέκει ή όχι δεν είναι σαφές, αλλά το μήνυμα που στέλνει ο Μπόμερμαν είναι ένα: «Εμείς οι Γερμανοί ψάχνουμε αφορμή να εξοργιστούμε». Ικανοποιημένος εμφανίζεται, μέσω tweet, ο υπουργός Οικονομικών.

Τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες 15 βουλευτές, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακάλεσε την πρωτοβουλία της, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κόσμος: Όλοι γνώριζαν πως τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δεν θα γίνονταν στο απολύτως αρμονικό κλίμα που θα επικρατούσε στην επίσημη τελετή, περιμένοντας την ηχηρή αλλά και ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κινήματος Blockupy. Όμως τα επεισόδια που ξεκίνησαν με το ξημέρωμα, και για τα οποία δεν ευθύνονται οι ειρηνικοί διαδηλωτές του Blockupy, αμαύρωσαν τη συγκέντρωση και έχουν σοκάρει τη χώρα -η οποία πλέον αναρωτιέται τι συνέβη και ζητά ευθύνη από το κίνημα.

Στον απόηχο του μακελειού στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα, ο πρόεδρος της Τυνησίας κήρυξε «ανελέητο πόλεμο» στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η χώρα θα παλέψει μέχρι «την τελευταία ανάσα». Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 20, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξένοι τουρίστες, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το υπόβαθρο της επίθεσης και, κυρίως, από πού προέρχονταν οι δράστες. Οι ξένες ηγεσίες καταδικάζουν η μία μετά την άλλη την επίθεση, επιβεβαιώνοντας σταδιακά τις αναφορές για τους νεκρούς ξένους υπηκόους. Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες.

Η κατάσταση στην Ουκρανία με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και η στάση απέναντι στη Ρωσία, με τις φωνές για παράταση των κυρώσεων το καλοκαίρι να επιμένουν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ψηλά στην ατζέντα των «28» βρίσκεται επίσης και η ενεργειακή ένωση. Παρών, για τη συζήτηση των οικονομικών θεμάτων και του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε δύο νεκρούς και αριθμό τραυματιών κατέληξε ένοπλη επίθεση σε εστιατόριο στο Γκέτεμποργκ, οι δράστες της οποίας αναζητούνται. Οι αρχές υπογραμμίζουν πως προς το παρόν «τίποτε δεν δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκρατία», θεωρώντας πιθανότερο η επίθεση να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ βλέπει το ποσοστό της δημοτικότητάς της να κατακρημνίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ίδια, λόγω της λιτότητας που ανακοίνωσε και των σκανδάλων διαφθοράς με επίκεντρο τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Οικονομία: Με μικρά κέρδη άνοιξε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να επηρεάζονται θετικά από δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιδιώκει ρήξη με την Ελλάδα. Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπερνά το 11,3% δείχνοντας πως τα σενάρια Grexit εξακολουθούν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Στα επίπεδα του Ιουνίου 2013 έχει επιστρέψει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αρωγό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  
 
Σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2015 θα προβούν σήμερα Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Αθλητισμός: Ο Τζερόνιμο Μπαράλες θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας! Ο 28χρονος Αργεντινός φορ, που έχει εντυπωσιάσει με τις φετινές του εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης, σε συνέντευξη του στην αθλητική εφημερίδα της Μαδρίτης «Marca», τόνισε πως δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο ελληνοποίησης και κλήσης στην εθνική ομάδα.

Με τις δεύτερες αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η «φάση των 16» στο Εuropa League. Η Σεβίλη έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης, καθώς στον πρώτο «ισπανικό εμφύλιο» επικράτησε εκτός έδρας της Βιγιαρεάλ με 3-1, ενώ αντίθετα η Ρόμα καλείται να υπερασπισθεί το 1-1 που απέσπασε από την Φιορεντίνα στην «ιταλική μονομαχία».

Απογοήτευση και εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις του Παναθηναϊκού ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα κόντρα στον Ατρόμητο. Οι ιθύνοντες του «τριφυλλιού» αναμένεται να προχωρήσουν σε καταγγελία του διαιτητή Καλογερόπουλου προς την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκ, μετά τις καταγγελίες των Ελλήνων παικτών της ομάδας, για ύβρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: