28 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Την απόφασή του να διακόψει την απεργία πείνας ανακοίνωσε μέσω του ιστολογίου του ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο ίδιος επικαλείται την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μεταξύ άλλων καταργεί τις φυλακές Τύπου Γ’.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Όχημα χωρίς επιβαίνοντες έπεσε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, στην περιοχή «Παγόδα». Στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος ανέφερε ότι το όχημα έπεσε στη θάλασσα γιατί δεν ήταν πλήρως ακινητοποιημένο.

Αναχώρησε στις 1:45 τα ξημερώματα από το λιμάνι της Κάσου με 163 επιβάτες και προορισμό τη Ρόδο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος». Το πλοίο είχε προσαράξει την Τετάρτη σε αμμώδη περιοχή του νησιού κοντά στο λιμενοβραχίονα και αποκολλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με ίδια μέσα και με τη βοήθεια τουριστικού σκάφους.

Iσχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών σημειώθηκε στις 01:34 σε κοντινή απόσταση από την Κάσο και 342χλμ νοτιοανατολικά της Αθήνας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κόσμος: Στο χάος βυθίζεται η Υεμένη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων πιστών στον πρώην πρόεδρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Ριάντ προχώρησε και στην απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών. Με την Υεμένη στο επίκεντρο, ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ. Oι Νιγηριανοί προσέρχονται το Σάββατο στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, η οποία έχει σημαδευτεί τα τελευταία χρόνια από την ισλαμιστική βία, την ενδημική διαφθορά και - τους τελευταίους μήνες - από την πτώση παγκοσμίως της τιμής του πετρελαίου.

Ο Αντρέας Λούμπιτς, ο νεαρός πιλότος που πιστεύεται ότι έριξε το Airbus A320 της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις είχε πει ότι κάποια μέρα θα έκανε «κάτι που θα άλλαζε όλο το σύστημα» και ότι «όλος ο κόσμος θα μάθαινε το όνομά του». Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε πρώην σύντροφός του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild. Ο ίδιος ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ διέταξε να «σκοτώσουν όλες τις γυναίκες» στο προπύργιο της οργάνωσης, την πόλη Γκουόζα στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως αφηγήθηκε ένας άνδρας που στρατολογήθηκε με τη βία στην ισλαμιστική οργάνωση και ήταν μάρτυρας της σφαγής.

Η Lufhtansa ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να πληρώσει έως 50 χιλιάδες ευρώ οικονομικής βοήθειας για κάθε έναν από τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης της Germanwings. Πηγές προσκείμενες στην έρευνα τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλουν αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκε σκόπιμα.

Οικονομία: Μία τελευταία ευκαιρία στους φοροφυγάδες του εξωτερικού ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση πριν αρχίσει να ψάχνει με νέα όπλα για τα μαύρα κεφάλαια που βρίσκονται σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μελετώνται, θα δίνεται η ευκαιρία σε φοροφυγάδες να γλιτώσουν από μελλοντικές ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και φορολογικές επιβαρύνσεις, που μπορεί ακόμα και να φτάνουν στο ύψος του κεφαλαίου, αν εντοπιστούν κατόπιν ελέγχου.

Στο Brussels Group το Σάββατο η λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με στόχο να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Δεν προβλέπεται περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, ούτε υφεσιακά μέτρα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένονται έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015. Περίπου 350 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» που εισπραττόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013 (ΕΕΤΑ).

Αθλητισμός: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πιάτο της 5ης αγωνιστικής του Εuro 2016. Τα φαβορί είχαν τον πρώτο λόγο στους αγώνες. Ο Ιβάν Σαββίδης δεσμεύτηκε με γραπτή δήλωσή του ότι μετά την λυτρωτική για τον ΠΑΟΚ νομοθετική ρύθμιση σκοπεύει να τον απαλλάξει άμεσα  από τα χρέη του προς το δημόσιο.

Οι οπαδοί του Μαυροβουνίου έριξαν φωτοβολίδα πάνω στο κεφάλι του τερματοφύλακα της Ρωσίας Ιγκόρ Ακινφέεβ τραυματίζοντας τον στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης στην Ποντγκόριτσα, για τα προκριματικά του EURO 2016. Ωστόσο ο διαιτητής 35 λεπτά αργότερα αποφάσισε την επανέναρξη και ενώ ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο! Παρ' όλα αυτά στο 68' διακόπηκε οριστικά για ρίψη νέου αντικειμένου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: