23 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Με την Άνγκελα Μέρκελ συναντάται απόψε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στην γερμανίδα καγκελάριο ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Δύο ακόμη υποθέσεις που ανατέθηκαν από Δήμους στο δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ εκείνος είχε ήδη ορκιστεί υπουργός, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο ραδιοσταθμός ΒΗΜΑ FM 99,5. 

Ο ίδιος ο υπουργός θα παραχωρήσει νωρίς το απόγευμα (16:00) συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Στην Καλαμάτα μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση που προγραμματίζει ο Δήμος για να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης. Τον κ. Παυλόπουλο θα συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Για σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης, τις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον υπουργό. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το απόγευμα ο υπουργός.

Αιματηρό επεισόδιο σε βάρος δύο αστυνομικών σημειώθηκε στα Χανιά. Το περιστατικό συνέβη το πρωί στην περιοχή των Βρυσών, όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν από οδηγό αυτοκινήτου να σταματήσει για έλεγχο. Αυτός έβγαλε όπλο - πιθανότατα καραμπίνα πυροβόλησε - εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Τελικά, παραδόθηκε στις Αρχές.

Κόσμος: Τους βαρείς τόνους σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας αποκλιμακώνουν οι αναφορές από τα γερμανικά κόμματα πριν την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, που τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι η Γερμανία περιμένει λίστα μεταρρυθμίσεων, προσβλέπει σε «μία νέα αρχή» ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητά να ξεπεραστεί η ένταση.

Φωνές στα γερμανικά ΜΜΕ, το ενδιαφέρον των οποίων μονοπωλεί η επίσκεψη, γράφουν ότι η Μέρκελ έχει αποφασίσει πως «δεν θέλει να γίνει υπεύθυνη για διάσπαση της ευρωζώνης». Εκτός ελέγχου φαίνεται η κατάσταση στην Υεμένη, με τους αντάρτες Χούτι να παίρνουν τον έλεγχο και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας: 

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η χώρα απειλείται με κρίση όμοια εκείνων στη Συρία και τη Λιβύη. Ούτε οι αντάρτες αλλά ούτε και η κυβέρνηση δεν μπορούν να επιβληθούν στρατιωτικά, προειδοποιεί, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίζεται δεν αποκλείει να προχωρήσει σε κυρώσεις.

Το πρώτο μεγάλο όνομα των Ρεπουμπλικανών που ρίχνεται στον αγώνα για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές προέρχεται από την συντηρητική πτέρυγα του Tea Party: «Ελπίζω στην υποστήριξή σας για τη νέα γενιά θαρραλέων συντηρητικών» ανακοίνωσε στο Twitter ο Τεντ Κρουζ του Τέξας. 

Ο Κρουζ, γνωστός για τις συγκρούσεις του με «κεντρώους» του κόμματός του, μπαίνει σε μία λίστα υποψηφιών που αναμένεται να είναι μακριά για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. H Γαλλία στράφηκε συνολικά προς τα δεξιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αλλά δεν έδωσε στην Λεπέν - όπως ήλπιζε η ίδια και φοβούνταν οι υπόλοιποι - την πρωτιά: 

Το κεντροδεξιό UMP του Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του ήρθαν στην κορυφή, η απήχηση του Εθνικού Μετώπου κορυφώθηκε μεν αλλά δεν αρκούσε για την κορυφή. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές καταγράφουν, παρά τον περιορισμό των απωλειών, σε κάθε περίπτωση ήττα, κοιτάζοντας τους νικητές από απόσταση. Πανωλεθρία για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, χαμόγελα σε PSOE, Podemos και Ciudadanos, προβληματισμός στην Αριστερά.

Κάπως έτσι συνοψίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία, στο πρώτο ραντεβού των Ισπανών με τις κάλπες. Ο δρόμος μέχρι τις βουλευτικές - στα τέλη του 2015 - θα είναι μακρύς.

Οικονομία: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Ιανουαρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, παρουσίασε μείωση κατά 16,0%, έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι ελλείμματος 336 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο στο Βερολίνο.

Αθλητισμός: Προβάδισμα τίτλου πήρε η Μπαρτσελόνα, η οποία ήταν η μεγάλη νικήτρια του «clasico» στο «Καμπ Νου», αυξάνοντας τη διαφορά από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης στους τέσσερις βαθμούς. 

Οι «μπλαουγκράνα» ανέβασαν στροφές στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασαν στη νίκη με 2-1, στο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, με τους απογοητευμένους «μερένγκες» να βλέπουν τις ελπίδες τους για τίτλο να λιγοστεύουν.

Ο Μπάλαζ Μέγιερι διέψευσε πως έχει υπογράψει σε άλλη ομάδα, τονίζοντας πως στην καρδιά του είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Ο Ούγγρος τερματοφύλακας μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και φήμες ήθελαν την ΑΕΚ να είναι σ' επαφή μαζί του.

Ο Μέγιερι με ανάρτησή στο Facebook διέψευσε τις σχετικές φήμες και δημοσιεύματα. Tο πρωί της Δευτέρας αναχώρησε η αποστολή της Εθνικής με προορισμό τη Βιέννη, όπου θα γίνει ολιγοήμερη προετοιμασία εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Ουγγαρία την Κυριακή (21:45).
  
Παρόντες ήταν μόνο οι παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς οι λεγεωνάριοι θα ενσωματωθούν στην αποστολή επί αυστριακού εδάφους. «Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν» είπε ο Σέρχιο Μαρκαριάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: