14 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Είπε ακόμη ότι «κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης» και πως αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες ως χώρα υποδοχής.

«Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, ο λογαριασμός ανεβαίνει για τον ελληνικό λαό. Διότι ως τώρα δεν είναι μόνον ότι έπαιζαν 'θέατρο', έχαναν χρόνο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πρόγραμμα. Επίσης λέει πως «κανείς δεν βάζει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ» και πως η συζήτηση περί έκτακτου συνεδρίου έγινε και τελείωσε.

Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία. Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση ώς και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλαν επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ προτείνοντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την κατασκευή «τοπικών δυνατοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του.

Κόσμος:Περικυκλωμένοι από ιρακινές δυνάμεις εκτιμάται πως βρίσκονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων υποστήριξε, μάλιστα, πως δεν θα χρειαστούν περισσότερες από «72 ώρες» για την ανακατάληψη της πόλης.

Επιβεβαιώνεται το προβάδισμα του ηγέτη της κεντροαριστεράς Ισαάκ Χέρτσογκ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, στις 17 Μαρτίου.

Την απόφαση να κλείσει το ηλεκτρονικό περιοδικό-κατάστημα στη Ρωσία ανακοίνωσε η IKEA, με το σκεπτικό ότι ίσως παραβιάζει τον νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Σε ανακοίνωσή της η πολυεθνική εταιρεία αναφέρει ότι κάποιες ενότητες του διαδικτυακού καταστήματος θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προωθούν τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Φόβους για δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές δημιούργησε ο σφοδρός τροπικός κυκλώνας Παμ, κατηγορίες 5, που έπληξε το αρχιπέλαγος του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Για «15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου» έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος τύπου της UNICEF, περιγράφοντας το πέρασμα του κυκλώνα. Προς το παρόν οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Ένοχος δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου της Ουάσινγκτον ο άνδρας που τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να εισχωρήσει στον Λευκό Οίκο. Ο Ομάρ Γκονζάλες παραδέχθηκε την ενοχή του στην κατηγορία της εισβολής σε φυλασσόμενο κυβερνητικό κτήριο, έχοντας στην κατοχή του ένα επικίνδυνο όπλο.

Οικονομία: Στη διάθεση ποσοστού μειοψηφίας έως 26,9% στην τουρκική θυγατρική της τράπεζα Finansbank, μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της. Μετά το re-IPO η ΕΤΕ παραμένει μέτοχος πλειοψηφίας και η Finansbank εκτιμάται ότι θα έχει κεφαλαιοποίηση τάξεως 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση του ομίλου της Εθνικής.

Επέκταση της συμφωνίας με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά και σύναψη αμυντικών συμβάσεων με χώρες εκτός ευρωζώνης προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress (MWC) 2015, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας και επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε για 10η χρονιά στη Βαρκελώνη.

Αθλητισμός:Αντίστροφη μέτρηση για την Premier League, καθώς απομένουν 10 αγωνιστικές έως το τέλος της περιόδου και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Η πρωτοπόρος Τσέλσι υποδέχεται τη Σαουθάμπτον σε ένα πολύ δύσκολο ματς με τους «μπλε» να είναι σε κακή ψυχολογία, μετά τον αποκλεισμό στο Champions League. Το ντέρμπι κορυφής, που θα γίνει την Κυριακή, ανάμεσα στην Μαρσέιγ και την Λιόν, ξεχωρίζει απ το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Championnat.

Ακόμη ένα βήμα για το Campionato θα προσπαθήσει να κάνει η Γιουβέντους που αντιμετωπίζει το Σάββατο (19:00) στο «Ρέντζο Μπαρμπέρα» την Παλέρμο. Η 27η ημέρα του ισπανικού πρωταθλήματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αγωνιστική της... αναμονής, καθώς ακολουθεί την επόμενη Κυριακή (22/3) το ντέρμπι Μπαρτσελόνα - Ρεάλ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός βρισκόταν σε συζητήσεις με τον αρχηγό της ομάδας, Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον διεθνή ποδοσφαιριστή, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του (ρήξη χιαστών) στον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ... επίσπευσε τις διαδικασίες.

Κεκλεισμένων θυρών θα διεξαχθούν και οι αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, έπειτα από τη σχετική απόφαση που έλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της βίας. Αγωνιστικά, το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο με τις αναμετρήσεις Εργοτέλης - Παναθηναϊκός (15:00), Ατρόμητος - Πανθρακικός (17:15) και ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης (19:30).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: