01 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνελήφθη από τις Αρχές 36χρονη γυναίκα η οποία είχε προσαχθεί το Σάββατο στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Ξηρού. Η 36χρονη, σε βάρος της οποίας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, κατηγορείται για ένταξη στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και θα οδηγηθεί στον ανακριτή αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας. Περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. 

Μεγάλη σπείρα ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. προχωρώντας σε δέκα συλλήψεις ατόμων, κυρίως στην περιοχή του Ζεφυρίου και του Ασπροπύργου, ενώ κατασχέθηκαν έξι κιλά ναρκωτικών, δύο καλάσνικοφ, πιστόλι και οχήματα με τα οποία γινόταν η διακίνηση. Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από τη ΓΑΔΑ. Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου στο Μαρούσι το πρωί της Κυριακής θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Άρθρο στα ελληνικά δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία μια μέρα μετά το ανθελληνικό της άρθρο, με το πελώριο «όχι» στην βοήθεια προς την Ελλάδα επιμένει στη ρητορική της, λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το ευρώ».

Κόσμος: Σε υψηλό συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές στη Βρέμη της Γερμανίας, μετά από προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο από ισλαμιστικούς πυρήνες. Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί,  «αριθμός προσώπων» έχουν τεθεί υπό κράτηση και έγινε έρευνα σε ένα ισλαμικό κέντρο. Η κινητοποίηση αστυνομίας και αντιτρομοκρατικής παραμένει υψηλή και το πρωί της Κυριακής, με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών σε κεντρικά σημεία. Εμπλοκή στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο είχε ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους, γνωστός ως «τζιχαντιστής Τζον», όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Observer.

Χιλιάδες άτομα αναμένεται να βγουν σήμερα, Κυριακή, στους δρόμους της Μόσχας στη μνήμη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Κρεμλίνο. Κάμερα κλειστού κυκλώματος φέρεται να κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ. Οι Αρχές εξετάζουν τα σενάρια της δολοφονίας, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ρωσίας».

Οι Εσθονοί προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν Κοινοβούλιο σε μία εκλογική αναμέτρηση με το βλέμμα στην Ουκρανία. Το φιλορωσικό Κόμμα του Κέντρου αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στις εκλογές -αν και θεωρείται δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εκλογές χαρακτηρίζονται από ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας έναντι της Μόσχας. Ένας ουκρανός φωτορεπόρτερ έχασε τη ζωή του το Σάββατο από βομβαρδισμό στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν. Ο Σερχίι Νικολάεφ σκοτώθηκε όταν πυρά έπληξαν περιοχή κοντά στη πόλη Πέσκι, βορειοδυτικά του Ντόνετσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οικονομία:Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους εταίρους, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως «όταν υπογράφεις την παράταση, έχει υπογράψει το μνημόνιο». Σχετικά με το ζήτημα της παράτασης που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, και τις καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρονοδιάγραμμα εγκλώβισε την νυν κυβέρνηση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιο κόμμα, σκέφτηκε ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα».

«Είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης. «Ατυχή επιλογή» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Αναφέρει, επίσης, ότι «η κοινή γνώμη υποτίμησε την κοινή επιθυμία για συνεργασία και εμπιστοσύνη».

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 20ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Football League (Β' εθνικής), όπου ΑΕΚ και Ηρακλής είναι τα ακλόνητα φαβορί, σε 1ο και 2ο όμιλο, αντίστοιχα, για την πρώτη θέση πριν τα πλέι οφ ανόδου. Για τον 1ο όμιλο, η ΑΕΚ φιλοξενείται από την ανεβασμένη Επισκοπή, με στόχο να διατηρήσει το αήττητο της στην διοργάνωση, ενώ η Παναχαϊκή θα πάρει «ξεκούραστα» τους τρεις βαθμούς, αφού ο αγώνας με τον αποχωρήσαντα Πανηλειακό δεν θα διεξαχθεί.

Ο Μισέλ Πλατινί φέρεται να πρότεινε ως λύση για την αντιμετώπιση της βίας τη banning order. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πρότεινε να ισχύσουν τα ίδια μέτρα, που εφαρμόζονται στην Αγγλία, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση και να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα. Ισόπαλη χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, μεταξύ της Κιέβο και της Μίλαν στη Βερόνα. Ο Γιάννης Φετφατζίδης έπαιξε ως αλλαγή για τους γηπεδούχους, αντικαθιστώντας στο 76' τον Μετζιορίνι. 

Κατά τα άλλα, την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά των εννέα βαθμών από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, έχει η Ρόμα, που υποδέχεται την «βέκια σινιόρα» στο «Ολίμπικο» τη Δευτέρα, στο ντέρμπι της αγωνιστικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: