18 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ικανοποιείται, τελικά, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, η εξαμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 την Πέμπτη. Οι επαφές θα γίνουν υπό το αρνητικό κλίμα που έχει καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο για την Ελλάδα και λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάθεση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, απαντά η κυβέρνηση στο βέτο που επιχείρησε να βάλει η Κομισιόν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αθήνας. Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ψηφίζεται στην Ολομέλεια σήμερα, Τετάρτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλ.Τσίπρα, που θα προηγηθεί. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τεσσάρων κοινοβουλευτικών μελών στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, των συντονιστών των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (Ο.Δ.Ε.) και των υπευθύνων των τομέων κοινοβουλευτικού έργου.

Ένα επιπλέον μάθημα-μπαλαντέρ, που θα δίνει στους υποψήφιους τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες σχολές, αποτελεί το κλειδί του νέου εξεταστικού συστήματος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 2016. Με το μάθημα-μπαλαντέρ θα μπορούν να δηλώσουν όχι μόνο μέχρι 40 αλλά από 60 έως 140 σχολές ανά κλάδο. Απειλητικά μηνύματα μέσω Facebook και τηλεφώνου δέχτηκε συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη για τα όσα είπε για την υπόθεση, όπως καταγγέλλει ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης. «Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση» είπε. Παράλληλα, διαψεύδει την ύπαρξη βίντεο που δείχνει μια παρέα νεαρών να ακολουθεί το Βαγγέλη την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Κόσμος: Σε οδομαχίες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών του Blockupy έχει εξελιχθεί η ένταση που κυριαρχούσε ήδη από το ξημέρωμα στην Φρανκφούρτη την ημέρα των εγκαινίων του νέου Πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Η αστυνομία έχει κάνει χρήση αντλιών νερού και έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από το πρωί με κάψιμο περιπολικών. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, με αποκλεισμένους δρόμους, οδοφράγματα και έντονη παρουσία της αστυνομίας από το βράδυ. Διαψεύδοντας όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη, και ακόμη και τα exit poll που έδειχναν μάχη στήθος με στήθος, το Λικούντ του ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθε πρώτο στις εκλογές και απέσπασε 30 έδρες -έξι παραπάνω από την Κεντροαριστερά. 

Ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοικτός, καθώς όλα εξαρτώνται από τις συνομιλίες για συνεργασία, αλλά ο «Μπίμπι» εμφανίζεται πιο κοντά στον στόχο του για τέταρτη θητεία και, κατ' επέκταση, να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Πιθανόν θετικός» σε κυάνιο ήταν ένας φάκελος που στάλθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, ενώ θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανού προέδρου. 

Η Lufthansa ακύρωσε 750 πτήσεις, πάνω από τις μισές επί του συνόλου της πτητικής της δραστηριότητας, εξαιτίας της προγραμματισμένης για την Τετάρτη απεργίας των πιλότων της. Το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι προχωρά σε κινητοποίηση, τη δεύτερη για το 2015. Μακρά θα είναι η εκλογική βραδιά στο Ισραήλ, καθώς τα exit polls δεν δίνουν σαφές προβάδισμα σε κάποιο κόμμα. Το Λικούντ του Νετανιάχου και ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον Χέρτσογκ συγκεντρώνουν από 27 έδρες. Μόνο ένα exit poll δίνει 28 στο Λικούντ. Στην τρίτη θέση η Αραβική Λίστα με 13 έδρες, ψηλά και πάλι το Γες Ατίντ με 12 έδρες.

Οικονομία: Με τον ορισμό της Μαρίκας Ιωάννου Φραγκάκη στην θέση του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank σε αντικατάσταση του Σαράντη - Ευάγγελου Λώλου, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των νέων εκπροσώπων του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των συστημικών τραπεζών.  

Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε σημερινή της ανακοίνωση  την προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι οι εγγυήσεις και τα μικρο-δάνεια μέσω μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα λειτουργεί γι’ αυτό το σκοπό.

Στα 64,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Μυτιληναίος το 2014, έναντι 15,9 εκατ. ευρώ το 2013. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος Μυτιληναίος το 2014 κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,233 δισ. ευρώ, έναντι των 1,403 δισ. ευρώ το 2013, μείωση που οφείλεται αποκλειστικά στις ρυθμιστικές αλλαγές της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς.

Αθλητισμός: Το 2018 ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα περάσει τον Ατλαντικό για να συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό υποστηρίζει το έγκυρο αθλητικό περιοδικό «Sports Illustrated», αναφέροντας πως ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει κάνει ήδη τις πρώτες συζητήσεις με τους χορηγούς του, οι οποίοι τον πιέζουν να δεχτεί μια από τις προτάσεις που έχει από ομάδες στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες.

Το ντέρμπι του Ατρομήτου με τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι (19:30), ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της εξ΄αναβολής 26ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, η Σούπερ Λιγκ. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Εργοτέλη, ενώ χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα γίνουν οι αγώνες ΠΑΣ Γιάννινα-Πλατανιάς, ΟΦΗ-Πανθρακικός, Λεβαδειακός-Καλλονή, Ξάνθη-Παναιτωλικός και Πανιώνιος-Βέροια. Κοντά σε μία ιστορική ανατροπή έφτασε η Άρσεναλ στο «Λουί Ντε» του Μονακό, αλλά το 3-1 υπέρ των Γάλλων στο «Εμιρέιτς» αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους Λονδρέζους που έμειναν με τη νίκη με 2-0 στο Πριγκιπάτο.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης προκρίθηκε καθώς επικράτησε 3-2 στα πέναλτι της Λεβερκούζεν. Η κανονική διάρκεια και η παράταση στην ισπανική πρωτεύουσα, βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται 1-0 (Σουάρες 27΄), το σκορ δηλαδή με το οποίο είχαν ηττηθεί στον πρώτο αγώνα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: