13 Μαρτίου, 2015

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΣΤΗ Β. ΕΥΡΩΠΗ

 

Ριζοσπαστικά σχέδια για την «ελεγχόμενη επανατοποθέτηση» χιλιάδων Σύριων προσφύγων από τη νότια Ευρώπη προς πλουσιότερες χώρες του βορά έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, πιέζοντας την Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπροώθησης προσφύγων μονοετούς διάρκειας.

Πλησιάζει τετραετία από τότε που άρχισε η κρίση στη Συρία, σημειώνει το Reuters. Ο αριθμός Σύριων προσφύγων που φτάνουν στη νότια Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς. Γι' αυτό η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχει προσεγγίσει ηγετικούς κύκλους στην Ε.Ε, προκειμένου να παρέχουν τη στήριξή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η πρόταση αυτή, η οποία απευθύνεται στην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Federica Mogherini, και στον επίτροπο για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σηματοδοτεί μία ριζοσπαστική αλλαγή σε σχέση με την μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, γνωστή ως Δουβλίνο ΙΙ, η οποία απαιτεί οι αιτούντες άσυλο να απευθύνονται μόνο στη χώρα εισόδου.

O διευθυντής του UNHCR, Vincent Cochetel, δήλωσε στην Guardian ότι η εξεύρεση νέων προσεγγίσεων μέσα στο ήδη υπάρχον πλαίσιο του Δουβλίνου επείγει. Κι αυτό, προτού οι αφίξεις με πλοιάρια ξαναρχίσουν μαζικά τον Απρίλιο. «Τα κράτη της Ε.Ε. δεν έχουν πάρει όλα τα μαθήματα που θα έπρεπε από την προηγούμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι, περισσότερα από δύο τρίτα όλων όσων αποβιβάστηκαν στην Ιταλία έχουν μετακινηθεί από εκεί χωρίς λήψη αποτυπωμάτων και χωρίς ταυτοποίηση. «Σε μία περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες για τις μετακινήσεις από τη Λιβύη, αυτό δεν συνιστά ομαλή κατάσταση. Δεν είναι όλοι όσοι δηλώνουν Σύριοι και Παλαιστίνιοι πραγματικά Σύριοι και Παλαιστίνιοι. Και δεν είναι όλοι τους πρόσφυγες.»

Από τους πρόσφυγες που επιβιώνουν το ταξίδι στη Μεσόγειο – 3000 πέθαναν μόνο πέρυσι – οι περισσότεροι καταλήγουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Περισσότεροι από 42.000 Σύριοι αποβιβάστηκαν στην Ιταλία μόνο το 2014. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. θα έπρεπε όλοι τους να αιτηθούν άσυλο εκεί. 

Αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Σύμφωνα με τον Cochetel, το ερώτημα για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι αν θα μετακινηθούν προς το βορά. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα το κάνουν νόμιμα ή παράνομα. Είναι λοιπόν στο χέρι των ευρωπαϊκών αρχών να μη σπρώξουν αυτά τα άτομα στην παρανομία.

Η προτεινόμενη επανατοποθέτηση, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα επικεντρωθεί σε Σύριους που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες σε Ιταλία και Ελλάδα. Προκειμένου να επιτευχθεί θα πρέπει να δεσμευτούν οι χώρες προορισμού. Ωστόσο, κάθε προηγούμενη προσπάθεια να μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου έχει προσκρούσει σε σφοδρή αντίδραση από τις χώρες του Bορά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: