06 Μαρτίου, 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΙΚΡΙΤ

 

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ, ανατολικά της πόλης Τικρίτ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις αεροπορικές επιδρομές του ιρακινού στρατού που έχουν στόχο να τους εκδιώξουν από την περιοχή, τόνισαν στρατιωτική πηγή και αυτόπτης μάρτυρας.

Μαύρος καπνός φαίνεται να υψώνεται από τις πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνόδευε τους ιρακινούς στρατιώτες και τις πολιτοφυλακές που προελαύνουν προς το Τικρίτ από τα ανατολικά.

Προτού τις καταλάβει το Ι.Κ. τον Ιούνιο του 2014, οι πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ παρήγαγαν 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, το οποίο μεταφερόταν στο διυλιστήριο του Κιρκούκ, καθώς και περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Μηχανικός ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters τον Ιούλιο ότι οι μαχητές του Ι.Κ. εξορύσσουν λιγότερο πετρέλαιο από το κοίτασμα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πρωτόγονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν ενδέχεται να προκαλέσουν ανάφλεξη του αερίου.

Το κοίτασμα Ατζίλ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τικρίτ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: