30 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Βλάβη παρουσιάστηκε στο καταμαράν Flying Cat 6, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τον Πειραιά στην Ύδρα, το πρωί της Δευτέρας. Το σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά με μία μηχανή. Αργότερα αναφέρθηκε και δεύτερη βλάβη σε ανάλογο δρομολόγιο με ιπτάμενο δελφίνι, το οποίο επέστρεψε στον Πειραιά.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στις Σέρρες, καθώς έσπασε το ανάχωμα του Αχινού στον δήμο Βισαλτίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και καλλιέργειες. Οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έχουν ήδη απομακρυνθεί τα ζώα από μια κτηνοτροφική μονάδα. Σοβαρή η κατάσταση στη λίμνη Κερκίνη.

Νεκρός εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής ο κροκόδειλος που εδώ και μήνες είχε βρει καταφύγιο στο Φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ο «Σήφης», όπως τον είχαν ονομάσει, πέθανε πιθανότατα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος τον χειμώνα.

Ομάδα 30 ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο εισέβαλε το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο της πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναρτηθεί και πανό με συνθήματα για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'. Υπό κατάληψη και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής πραγματοποιείται το απόγευμα (20:00), ώστε να υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Πώς θα τοποθετηθούν Τσίπρας και Σαμαράς.

Κόσμος: Γερμανική σατιρική εκπομπή καταπιάστηκε με το θέμα των αποζημιώσεων, και η έκβαση ήταν απροσδόκητη: Η γερμανική επιχειρηματολογία παρουσιάζεται σαρκαστικά και το γέλιο σταδιακά μειώνεται, μέχρι που στο πλατό εμφανίζεται ο Αργύρης Σφοντούρης, επιζών του Δίστομου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα, προκαλώντας φόβους για τσουνάμι, πριν αρθεί η σχετική προειδοποίηση. Δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,8 βαθμών, καταγράφηκε μετά από πέντε ώρες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στην πόλη Ραμπούλ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Την ενόχληση του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για την «προσέγγιση» Ελλάδας και Ρωσίας, με αφορμή τις επισκέψεις στη Μόσχα, εκφράζουν στελέχη τους. Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος συσχετίζεται τις επισκέψεις με την δύσκολη οικονομική κατάσταση και υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μέτρα στήριξης, όπως τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από την Gazprom.

Ο αριθμός διαβατηρίου, μαζί με άλλα προσωπικά στοιχεία, του Μπαράκ Ομπάμα, του Βλαντιμίρ Πούτιν, της Άνγκελα Μέρκελ, του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων ηγετών της G20 διέρρευσαν... κατά λάθος, εξαιτίας αβλεψίας ενός αυστραλού υπαλλήλου που είχε την λίστα μετά τη Σύνοδο στο Μπρίσμπεϊν. Οι αυστραλιανές αρχές μάλιστα έκριναν ότι, καθώς ο κίνδυνος αποτιμήθηκε ως αρκετά χαμηλός, δεν υπήρχε ανάγκη για να ειδοποιηθούν οι ξένες κυβερνήσεις.

Δύο στις τρεις γαλλικές περιφέρειες πηγαίνουν στο στρατόπεδιο της δεξιάς, υπό το UMP του Νικολά Σαρκοζί, και το μπλοκ των Σοσιαλιστών χάνει τη μισή του δύναμη: Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις τοπικές κάλπες σφραγίζουν την επιστροφή του τέως προέδρου στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό και δεν αφήνουν περιθώρια στο δίδυμο Ολάντ και Βαλς να μην αναγνωρίσουν την ηχηρή ήττα.

Θριαμβολογεί η Μαρίν Λεπέν που, έστω κι αν δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει ούτε μία περιφέρεια, δικαιούται να διαπιστώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο «ριζώνει» στους ψηφοφόρους.

Οικονομία: Μείωση 4,8% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία του μηνός Φεβρουαρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2014, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2014 προς το 2013. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά το μήνα Φεβρουάριο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2015, παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι μείωσης 1,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2014.

Αναταράξεις στις συναλλαγές και αναστάτωση στην αγορά προκαλεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα, με το αν θα προκύψει συμβιβαστική, επωφελής προς τη χώρα, συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, που θα θέσει τέλος στα σενάρια καταστροφολογίας περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Στις πιθανότητες ενός Grexit αναφέρθηκαν εκ νέου σήμερα Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, γνωστοί αναλυτές, επενδυτές και τραπεζίτες με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στο αδιέξοδο των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Αθλητισμός:Στη Ρώμη θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της αποθεραπείας του ο Γιάννης Μανιάτης. Στόχος του είναι να επανέλθει σε ρυθμό προπονήσεων, στην έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας των «ερυθρολεύκων».

«Θύματα» τροχαίου ατυχήματος έπεσαν Φετφατζίδης, Μόρας και Ταχτσίδης, ενώ βρίσκονταν σε ταξί στη Βουδαπέστη καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου να επιβιβαστούν σε προγραμματισμένη πτήση για να επιστρέψουν στην Ιταλία, όπου και αγωνίζονται με τους συλλόγους τους. Οι τρεις Ελληνες διεθνείς διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Φετφατζίδης έκανε ράμματα στο κεφάλι του.

Η εικόνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σίγουρα ήταν καλύτερη στη Βουδαπέστη από αυτή των προηγούμενων αγώνων για τα προκριματικά του EURO 2016. Το κακό όμως έχει ήδη γίνει και πλέον η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν γνωρίζει καλά ότι δεν κρατά την τύχη στα χέρια της ακόμα και αν πετύχει το απόλυτο. Η τελευταία θέση του ομίλου με μόλις δύο βαθμούς είναι αποκαρδιοτική, ωστόσο όχι και απαγορευτική αν μας κάνουν κάποια... δώρα οι αντιπαλοί μας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: