03 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, παρείχε την Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το πρόγραμμα, κόστους 200 εκατ. ευρώ, αφορά χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια, όπως είπε. Ενώπιον του εφέτη ανακριτή οδηγείται εντός της ημέρας για να απολογηθεί, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην Οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Χρ.Τσάκαλος. Το κατηγορητήριο σε βάρος του περιλαμβάνει πράξεις που αφορούν το σχέδιο απόδρασης μελών των «Πυρήνων», το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη Ξηρού. Στην εισαγγελία Πειραιά με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία η μητέρα των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η 26χρονη σύντροφος του δεύτερου.

Τον κίνδυνο της αυτοπαγίδευσης σε δεσμεύσεις και τετελεσμένα προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, επιμένοντας στην ορθότητα της απόφασής της να μην κυρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους από τη Βουλή. Σπεύδει όμως να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία που θα προκύψει μετά τον Ιούνιο θα τεθεί υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου. Στο κελί του στις φυλακές Διαβατών έβαλε τέλος στη ζωή του ο κατηγορούμενος ως δράστης του τριπλού φονικού, που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με θύματα τον κουνιάδο του, τη σύζυγο του τελευταίου και τον ανήλικο γιο τους. Ο 55χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος, χρησιμοποιώντας ως βρόγχο ένα καλώδιο, ενώ κατά πληροφορίες - κρατείτο μόνος.

Κόσμος:Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τη δημοσιογράφο των Financial Times Κάθριν Χιλ προκειμένου να της παραχωρήσει συνέντευξη. Όπως αποδείχθηκε, εκείνη η συνέντευξη ήταν από τις τελευταίες του. Και από εκείνο το βήμα είχε δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος, του οποίου ήταν σφοδρότατος πολέμιος, είναι ένας βαθύτατα αμοραλιστής πολιτικός, ένας «Λεβιάθιαν» που ακολουθεί κατά γράμμα τις προπαγανδιστικές μεθόδους του Γκέμπελς.

Το φέρετρο του Μπόρις Νεμτσόφ γίνεται για τη ρωσική αντιπολίτευση το κέντρο της Μόσχας την Τρίτη: Στελέχη της και πολίτες προσέρχονται στο κέντρο Ζαχάροφ για να αφήσουν λουλούδια στη σορό του πριν την κηδεία του. Την αποδυναμωμένη ρωσική αντιπολίτευση έχει συνταράξει η δολοφονία του Νεμτσόφ, και οι αμφιβολίες για το εάν θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι είναι γενικευμένες.

Στη γερμανική Δρέσδη, το κίνημα «εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) πραγματοποίησε ξανά συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 άτομα. Μετά το τέλος της όμως, για πρώτη φορά, μικρή ομάδα διαδηλωτών της -περίπου 100- αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε σκηνές προσφύγων και αλληλέγγυους που έχουν κατασκηνώσει σε κεντρικό σημείο. Η γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα χειρότερα, με την ένταση να περιορίζεται σε αντεγκλήσεις με τους ένστολους.

Αναλόγως οπτικής, η μελλοθάνατη Κέλι Ρενέ Γκισενντέινερ στην Τζόρτζια των ΗΠΑ είναι ή αρκετά τυχερή ή μαρτυρικά άτυχη: Αφού απορρίφθηκε οριστικά το αίτημά της για απονομή χάριτος, πρέπει να έχει πάρει απόφαση ότι θα εκτελεστεί -αλλά, για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, την γλίτωσε προσωρινά εξαιτίας μικροπροβλημάτων. Αυτή τη φορά, το φάρμακο με το οποίο θα γινόταν η εκτέλεση κρίθηκε, την τελευταία στιγμή, ότι πρέπει να αντικατασταθεί. Πριν από μερικές ημέρες, τη ζωή της είχε παρατείνει... το χιόνι.

Σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές όπου παραβιάζεται η συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Κοινή διαπίστωση των τεσσάρων ηγετών ήταν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο.

Οικονομία: Την παραίτησή της υπέβαλε από τη θέση της ειδικής διαχειρίστριας της τέως Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου, η Άντρη Αντωνιάδου.  Στην επιστολή παραίτησής της, όπως σημειώνεται σήμερα σε σειρά δημοσιευμάτων του κυπριακού Τύπου, η κ.Αντωνιάδη στρέφεται κατά της Αρχής Εξυγίανσης της τραπέζης (αποτελείται από το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου), σχετικά με την απόφασή της να αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο «Χρύσης Δημητριάδης και Σία ΔΕΠΕ» τον χειρισμό των υποθέσεων κατά του κ. Βγενόπουλου και άλλων προσώπων.

Με κέρδη άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τις δηλώσεις  του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ότι θα παρουσιάσει 6 μεταρρυθμίσεις στο προσεχές Eurogroup με στόχο να κριθεί ποιες μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής, αλλά και ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ ύψους 1,4 δισ. ευρώ.  

Τις απαραίτητες κινήσεις για την ανανέωση της σύμβασης τεχνικής συντήρησης των βάσεων δεδομένων των ΤΑΧΙS και TAXISnet έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης 334.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης προκείμενου να καταστεί δυνατή η διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανανέωση της συντήρησης, λειτουργίας και χρήσης αδειών του λογισμικού Oracle της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αθλητισμός:Την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 19:00 θα διεξαχθεί τελικά η ρεβάνς του ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ΕΠΟ. Το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο 1-1, ενώ αρχικά η αναμέτρηση είχε οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Στα γραφεία της ΕΠΟ βρίσκονται δύο νέοι φακέλοι από την UEFA για «ύποπτα» παιχνίδια, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την εταιρεία «Sportradar», η οποία ασχολείται με την ανίχνευση της στοιχηματικής απάτης, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Διατήρησε την απόσταση ασφαλείας από τη Ρόμα η Γιουβέντους, μετά την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε στο "Ολύμπικο". Η πιο σημαντική φάση της αναμέτρησης διαδραματίστηκε στο 64ο λεπτό, όταν ο Βιδάλ κέρδισε το φάουλ και την αποβολή από τον Βασίλη Τοροσίδη έξω από την περιοχή και ο Τέβες με εξαιρετική εκτέλεση άνοιξε το σκορ. Πάντως, η Ρόμα κατάφερε να πάρει τον βαθμό χάρη σε γκολ του Κεϊτά στο 78'

Δεν υπάρχουν σχόλια: