27 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή στην ώρα στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη από πολλές γυναίκες και παιδιά.

Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης, επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία με την επωνυμία «δίκτυο Εγνατία», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Χρόνης Μακρίδης και ο Χρήστος Παπαστεργίου, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος.

Με πρόλογο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο του γενικού γραμματέα του ισπανικού κόμματος PODEMOS («Μπορούμε») Πάμπλο Ιγκλέσιας Τουριόν με τίτλο «Διεκδικώντας τη δημοκρατία». Πρόκειται για ένα πολιτικό δοκίμιο διεκδίκησης της δημοκρατίας σε αυτήν χώρα της Ιβηρικής με σκοπό μια πιο δίκαιη κοινωνία. Είναι μια εναλλακτική  «εργαλειοθήκη»  που περιλαμβάνει τρόπους αγώνα, στοχασμούς και διαδικασίες για μια άλλου είδους αριστερά.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την κατάρτιση του καταλόγου με τα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει, καθώς εκτός από τους δανειστές θα πρέπει να ικανοποιούν και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κριτικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αυτό όμως συνδέεται με το γεγονός ότι περιμένουν να δουν το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.

Πρόσκληση να επισκεφθεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζον Κέρι μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου (μία από τις ημερομηνίες που εξετάζεται φέρεται να είναι η 22α Απριλίου) στην Ουάσιγκτον με πλήρη ατζέντα.

Κόσμος: Καθώς η έρευνα για τη συντριβή της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις εστιάζει πλέον στον συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, νέες αναφορές θέλουν την αστυνομία να έχει βρει στο σπίτι του 28χρονου στοιχεία που δείχνουν ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Νωρίτερα, η εφημερίδα Bild είχε κάνει επίσης λόγο για ανάλογα ζητήματα, αλλά τα στοιχεία που επικαλείτο αφορούσαν παλιότερη περίοδο.

Μαχητικά της σαουδαραβικής αεροπορίας έπληξαν το κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας στη Σαναά της Υεμένης, η οποία έχει καταληφθεί από τους αντάρτες Χούτι, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις για εκδίωξη των ανταρτών. Επιδρομές και σε επαρχίες στο βορρά, όπου έχουν τη βάση τους οι Χούτι. Παράλληλα, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως ο εκδιωχθείς πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι βρήκε καταφύγιο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Τα περιμένε κανείς όλα, εκτός από αυτό: Η αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος της Germanwings, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα και πετώντας σε ήπιες καιρικές συνθήκες, δεν έπεσε αλλά ουσιαστικά καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον συγκυβερνήτη έχει αφήσει την υφήλιο μουδιασμένη. Η αστυνομία ψάχνει κάθε γωνιά του διαμερίσματός του, αναφορές τον θέλουν να είχε νοσηλευτεί και φήμες τον θέλουν ακόμη και να είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ αλλά, όσο κι αν τα στοιχεία γύρω από την συντριβή συγκεντρώνονται και δίνουν απαντήσεις, αυτό που δεν βρίσκεται είναι εξήγηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη το βράδυ σχετικά με πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το τηλεφώνημα μίας ώρας έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Κερδισμένος εμφανίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την πρώτη τηλεμαχία με τον αρχηγό των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ: Σε γρήγορη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ, το 54% θεωρεί πως η εμφάνισή του ήταν ισχυρότερη, έναντι ενός 46% που θεωρεί ότι καλύτερος ήταν ο Μίλιμπαντ. Η τηλεμαχία δεν έγινε με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά με διαδοχικές συνεντεύξεις των δύο πολιτικών.

Οικονομία: Αύξηση κερδών, αλλά και μείωση του κύκλου εργασιών κατέγραψε η ΔΕΗ το 2004. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 2014 που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η επιχείρηση τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν της ΔΕΗ ανήλθαν πέρυσι σε 91,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 225,3 εκατ. ευρώ το 2013.

Τα κέρδη προ φόρων το 2014 ανήλθαν σε 137,6 εκατ. ευρώ έναντι 34,9 εκατ. ευρώ το 2013. Διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων παρέσχε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Εκτενές δημοσίευμα για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι αλλαγές στις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της Ελλάδας θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών.    

Αθλητισμός: Σε έναν σπουδαίο φιλικό αγώνα που έγινε στο «Σταντ ντε Φρανς», η Βραζιλία νίκησε 3-1 τη Γαλλία. Το σκορ άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Ραφαέλ Βαράν στο 21' με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Βαλμπουενά. Στη συνέχεια όμως η «Σελεσάο» ήταν καταιγιστική. Στο 40' ο Οσκαρ ισοφάρισε, στο 57' ο Νεϊμάρ πέτυχε ένα υπέροχο γκολ και στο 69' ο Λουϊς Γκουστάβο διαμόρφωσε το τελικό 3-1 υπέρ των «λατίνων».

Η Εθνική Παίδων αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 της Λευκορωσίας στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 4ο όμιλο της elite round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015 και προκρίθηκε στα τελικά της διοργάνωσης, που θα φιλοξενηθεί στη Βουλγαρία. Προσέχει για να... έχει η Παρί Σεν Ζερμέν, που φρόντισε να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο του Μαρκίνιος. Ο Βραζιλιάνος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο και από σήμερα δεσμεύεται έως το 2019 με τους πρωταθλητές Γαλλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: